- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η δίκη του Κασιδιάρη

03/03/13 ΕΛΛΑΔΑ

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

[1]Πεντέμισι χρόνια έχουν περάσει από το μαχαίρωμα που δέχτηκε ο υποψήφιος διδάκτορας Κώστας Διαλυνάς από μέλη της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση τελικά εκδικάζεται τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

 

Ηταν Οκτώβριος του 2007. Ο Κώστας έβγαινε από το Τμήμα Φυσικής, στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Πέντε μαυροφορεμένοι άνδρες βρίσκονταν σε απόσταση βολής. «Η πενταμελής ομάδα της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η οποία ήταν οπλισμένη με ρόπαλα και τουλάχιστον ένα μαχαίρι, με πλησίασε στο πάρκινγκ του Τμήματος όπου είχα σταθμεύσει τη μηχανή μου και μου επιτέθηκε εντελώς απρόκλητα και βίαια», λέει σήμερα στην «Εφ.Συν».

 

«Ζητούσαν την ταυτότητα» 

 

«Είσαι αναρχικός, ρε μουνί;», φώναξε ο ένας από τους πέντε, και κάπως έτσι η στερεοτυπική εικόνα ενός νέου με μακριά μαλλιά ήταν αρκετή για να επιτεθούν. «Ακολούθησαν μια σειρά από ύβρεις, απειλές, αλλεπάλληλα χτυπήματα με τα ρόπαλα, γρονθοκοπήματα και κλοτσιές, ενώ με αδιάκοπη επιμονή απαιτούσαν να τους δώσω την ταυτότητά μου. Η άρνησή μου να τους τη δώσω πυροδοτούσε επιπλέον κλιμάκωση της βίας, μέχρι που κάποια στιγμή με μαχαίρωσαν στο πόδι και άρχισα να αιμορραγώ. Μόλις είδα τα αίματα και συνειδητοποίησα ότι με είχαν μαχαιρώσει, γιατί από το σοκ δεν το είχα καταλάβει τη στιγμή που συνέβη, τους έδωσα την ταυτότητά μου και λίγα δευτερόλεπτα μετά έληξε η επίθεση». Μετά το φακέλωμα ενός πιθανού «εχθρού», τα πέντε μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης και εξαφανίστηκαν από τον τόπο του εγκλήματος.

 

Ο Κώστας δεν δείλιασε και αποφάσισε να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη. Ηταν όμως και τυχερός μέσα στην ατυχία του, γιατί υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας. Ηταν μια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, η οποία όχι μόνο είδε το συμβάν αλλά κατάφερε να καταγράψει και την πινακίδα του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν οι δράστες. Η μαρτυρία της ήταν καταλυτική, ώστε η αστυνομία να διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν το εταιρικό όχημα του σημερινού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

 

Σήμερα ο Ηλ. Κασιδιάρης αντιμετωπίζει την κατηγορία της απλής συνέργειας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη καθώς και της απλής συνέργειας σε ληστεία. «Η ακραία βία που μου ασκήθηκε προκειμένου αφ’ ενός να με «τιμωρήσουν» ως δήθεν αναρχικό και αφ’ ετέρου να μου πάρουν την ταυτότητά μου προφανώς και συνιστά ληστεία, όπως και η κάθε αφαίρεση διά της βίας αντικειμένου, ό,τι αξία και αν έχει αυτό», τονίζει ο Διαλυνάς.

 

Η δίκη που δεν έγινε

 

Η υπόθεση χρόνισε στην ανάκριση. Τελικά η εκδίκαση ορίστηκε στις 6 Ιουνίου 2012. Η δίκη όμως δεν έγινε, γιατί η διαδικασία διεκόπη. Βρισκόμασταν πλέον στην προεκλογική περίοδο. Εδώ προβάλλεται και η περίφημη εκπομπή του Γ. Παπαδάκη όπου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου αναφέρεται στη συγκεκριμένη υπόθεση και προκαλεί τη γνωστή αντίδραση του Κασιδιάρη. Η δίκη μεταφέρεται στις 11 Ιουνίου. Αυτή τη φορά θα αναβληθεί λόγω κωλύματος του δικηγόρου του κατηγορουμένου. Θα οριστεί νέα δικάσιμος για τις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ομως η δίκη και πάλι δεν θα γίνει. Αυτή τη φορά θα ανασταλεί επ' αόριστον, γιατί ο κατηγορούμενος είναι πλέον βουλευτής και έχει βουλευτική ασυλία.

 

Πριν από τη δίκη της 3ης Σεπτεμβρίου, ο Ηλ. Κασιδιάρης υποβάλλει αίτημα άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, όχι στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Αθηνών αλλά στον πρόεδρο της Βουλής. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερήσει η διαδικασία. Στον εισαγγελέα απευθύνεται μόλις δύο ημέρες πριν από τη δίκη, όπου πλέον δεν υπάρχει ο χρόνος για να αρθεί η ασυλία. Τελικά, ύστερα από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα της έδρας στη δίκη του Σεπτέμβρη, η ολομέλεια της Βουλής, με απόλυτη πλειοψηφία, αποφασίζει στις 23 Οκτωβρίου την περίφημη άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

 

Ο Κώστας Διαλυνάς δεν είναι φυσικά ο πρώτος Ελληνας που γίνεται θύμα της Χρυσής Αυγής, ούτε και η υπόθεσή του η πρώτη που αναζητεί τη λύση της στα δικαστήρια. Ο Δημήτρης Κουσουρής ξυλοκοπήθηκε άγρια στο κεφάλι τον Ιούνιο του ’98. Ο Πάρης Χρυσός μαχαιρώθηκε τον Νοέμβριο του 2002. Και οι δύο υποθέσεις χρόνισαν. Και στις δύο υποθέσεις οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν κατώτερες του αδικήματος που είχε τελεστεί.

 

 Δεκάδες υποθέσεις

 

Αλλά οι περιπτώσεις που έχουν φτάσει να δικαστούν είναι ελάχιστες. Σήμερα εκκρεμούν δεκάδες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής. Συνήθως καθυστερούν να οδηγηθούν στα δικαστήρια και, όταν αυτό γίνει, η εκδίκασή τους αναβάλλεται. Χαρακτηριστικότερη όλων, η υπόθεση του Αλί από το Αφγανιστάν. Μαχαιρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 στον Αγ. Παντελεήμονα. Ανάμεσα στα τρία μέλη της Χρυσής Αυγής που αναγνωρίστηκαν, είναι και η Θέμις Σκορδέλλη, γνωστή από τα τηλεοπτικά πάνελ ως «κάτοικος Αγ. Παντελεήμονα» και υποψήφια της οργάνωσης. Η δίκη έχει αναβληθεί 6 φορές. «Υπάρχει προκλητική ασυλία από τους προστάτες του πολίτη απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου συνελήφθησαν οι δράστες επί το έργον, ενώ η απροθυμία των δικαστικών αρχών να δείξουν αυστηρότητα γεννά ερωτηματικά. Το αποτέλεσμα είναι να μην αποκαλύπτεται η δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής», τονίζει ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό». Αν αυτός είναι ο κανόνας, μένει να δούμε αν θα ισχύσει και στην υπόθεση του Διαλυνά.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=28175