- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η «Στοά» Νικολούδη

04/03/13 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ,Αρχείο Άρθρων

Χρονογράφημα 

 

Του Πέτρου Μανταίου

 

Ουδεμία σχέση η «Στοά» Νικολούδη του τίτλου με την ομώνυμη Στοά Νικολούδη του αθηναϊκού κέντρου, έναντι Εθνικής Βιβλιοθήκης, που συνδέει Πανεπιστημίου με Σταδίου. Η «Στοά» του τίτλου, είναι η «στοά» των… φοροφυγάδων, την οποία αποκάλυψε, την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Νικολούδης! Μάλιστα, η «Στοά» του τίτλου, παρότι προσπαθεί φιλοτίμως να… συνδέσει έσοδα με καταθέσεις και φοροδιαφυγή, εντούτοις έχει πέσει σε τέτοια σκοτάδια που ουδέ καν διακρίνεται εντός στοάς φως εις την άκρη του τούνελ. Αυτό στην κοινή ελληνική σημαίνει ότι οι φοροφυγάδες θα συνεχίσουν να διαπρέπουν στο άθλημα και οι συνήθεις φορολογούμενοι θα συνεχίσουν βυθιζόμενοι εις αθλιότητα!

 

Τα λέει όμως καλύτερα ο κ. Νικολούδης. Λέει ότι, ενώ η εντόπια φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ ετησίως, εντούτοις άπασες οι φορολογικές αρχές (ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, μαύρου χρήματος κ.λπ.) πέρσι εντόπισαν μόνον 130 εκατ. ευρώ και από αυτά δέσμευσαν τα… 97. Ωραία; Πάμε παρακάτω. «Είναι αποκαρδιωτικό» παρατήρησε ο κ. Νικολούδης. «Στην αρχή δεν πίστευα ότι ήταν μόνο αυτό το ποσό και αναρωτιόμουν, αν μας κοροϊδεύουν ή αν απλά δεν μπορούν. Τελικά φοβάμαι πως ισχύει το δεύτερο»!

 

Περαιτέρω: Εχουμε, εξήγησε, μηχανισμό με ικανά στελέχη, το ΣΔΟΕ, που μπορεί να ελέγξει, αλλά δεν μπορεί να βεβαιώσει φόρους, και έναν άλλο μηχανισμό, που μπορεί να βεβαιώσει φόρους, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει: τις ΔΟΥ! Όθεν και το γνωμικό: «Άλλος έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι, με αποτέλεσμα κανείς να μην τρώει»! Κάποιοι τρώνε βέβαια, έφαγαν τον άμπακο –μαζί ή χώρια, άλλο ζήτημα, ίσως γνωρίζει ο κ. Πάγκαλος!– όχι όμως «βρώση» με την έννοια που δίδει ο κ. Νικολούδης. Με το καλό και… συλλήψεις, καθόσον εμείς είμεθα προ πολλού… πολύ έγκυοι…


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=28413