08/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σκούπα» με σάντουιτς!

      Pin It

ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΤΙΣ: ΣΑΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.» ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ

 

Των Αντας Ψαρρά, Δημήτρη Αγγελίδη

 

Παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξευτελίζοντας άλλη μια φορά το κράτος δικαίου, η αστυνομία σε αγαστή συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε χθες τα ξημερώματα στην εφαρμογή της μυστικής επιχείρησης με την προσβλητική ονομασία «Θέτις« (αντί της καταλληλότερης ονομασίας «Αουσβιτς»). Η νέα επικοινωνιακή «φάρσα» της κυβέρνησης που περιγράφεται αναλυτικά στο εμπιστευτικό έγγραφο που δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» αφορούσε αυτή τη φορά τοξικοεξαρτημένους οι οποίοι, αφού «εντοπίστηκαν» από τα αστυνομικά όργανα, οδηγήθηκαν νύχτα στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

 

Εκεί καταγράφηκαν τα πλήρη στοιχεία τους, χωρίς φυσικά να ρωτηθούν, υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις με το έτσι θέλω και αφέθηκαν ελεύθεροι τα ξημερώματα, αφού τους δόθηκαν οι «πρώτες βοήθειες» και -όπως δεν ντράπηκε να επισημάνει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία- αφού τους «χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες νερού». Το έγγραφο με την υπογραφή του διοικητή του ΕΚΕΠΥ και πρώην στρατιωτικού γιατρού Πάνου Ευσταθίου διέταζε μάλιστα «επικοινωνιακή σιγή» για το υγειονομικό σκέλος της επιχείρησης.

 

Αργά το απόγευμα και μετά το σφοδρό κύμα αντιδράσεων ο υπουργός κ. Δένδιας εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν διεκδικεί ρόλο στους εξαρτημένους και ότι στόχο έχει να καταπολεμήσει τη διακίνηση. Δηλώνει δυσαρεστημένος από τις «απαράδεκτες» εκφράσεις χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Συνεχίζει δε λέγοντας ότι «το θέαμα εκθέτει την πολιτεία και τον ανθρωπισμό μας». Το πώς ακριβώς θα καταπολεμήσει ο υπουργός τη διακίνηση τσουβαλιάζοντας νύχτα τους εξαρτημένους με απόρρητες επιχειρήσεις-σκούπα δεν μας το εξηγεί. Οσο κι αν το θέαμα είναι αποκρουστικό για τον υπουργό, το να αρχειοθετήσει τα προσωπικά στοιχεία των εξαρτημένων ή να τους μαντρώσει σε στρατόπεδα κάνει αποκρουστικό μόνο τον ίδιο και τους επιτελείς του. Κι αν θεωρεί ότι αυτό που έκανε τα μαύρα μεσάνυχτα είναι ανθρωπισμός, ας ρωτήσει τους εξαρτημένους και τους υπεύθυνους φορείς, που αντί για φροντίδα και χρηματοδότηση εισπράττουν βία και υποκαθίστανται από τους ενστόλους. Αν θέλει προτάσεις και λύσεις ο υπουργός, να ανοίξει ξενώνες για αστέγους και εξαρτημένους αντί για μεταμεσονύχτια στρατόπεδα.

 

«Γιατί μας φέρατε εδώ, χωρίς να μας το πείτε; Γιατί δεν μας είπατε ότι θα μας κάνετε εξετάσεις;» ρωτούσαν χθες πολλοί από τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στις 2 τα ξημερώματα από τα Προπύλαια και την πλατεία Λαυρίου στην Αμυγδαλέζα, ενώ οι αστυνομικοί τούς έταζαν φαγητό για να τους δελεάσουν. Η επιχείρηση είχε επαναληφθεί δοκιμαστικά το προηγούμενο βράδυ με μεταφορά 50 ανθρώπων στην Αμυγδαλέζα. Ευτυχώς πάντως φαίνεται ότι λειτούργησαν γρήγορα τα δίκτυα αλληλεγγύης της πόλης κι έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονταν στο στόχαστρο κατάφεραν να διαφύγουν, να κρυφτούν για να μην πέσουν στα δίχτυα της εξευτελιστικής επιχείρησης. Σύμφωνα με την αστυνομία συνολικά 132 άτομα μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα.

 

Εκτός από τα μείζονα πολιτικά και νομικά ζητήματα που εγείρει η επιχείρηση, προκύπτουν και σοβαρά ερωτήματα για το ιατρικό της σκέλος. Τηρήθηκαν για παράδειγμα τα πρωτόκολλα και οι προδιαγραφές επέμβασης στους συγκεκριμένους πληθυσμούς; Διασφαλίστηκε το ιατρικό απόρρητο; Πώς θα αξιοποιηθούν τελικά τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων; Θα δοθούν στους ίδιους και με ποιο τρόπο; Πώς είναι δυνατόν να καταγράφονται ιατρικά δεδομένα μαζί με αστυνομικά και πώς «μοιράζονται» ανάμεσα στις υπηρεσίες; Εντέλει, γιατί έγινε και ποιο αποτέλεσμα έχει μια επιχείρηση- σκούπα σε εξαρτημένους; Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των ναρκωτικών με μεθόδους μαζικής προσαγωγής που παραπέμπουν στη ναζιστική Γερμανία;

 

Μέχρι λοιπόν να απαντηθούν πειστικά αυτά τα ερωτήματα, θα παραμένει ως μνημείο θράσους και υποκρισίας η ανακοίνωση της αστυνομίας που σημειώνει ότι «για πρώτη φορά δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών συνδυάζονται με δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και υγειονομικής περίθαλψης» απειλώντας ότι «οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας».

 

Πάντως ο αντιδήμαρχος της δημοτικής αστυνομίας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, δήλωσε δημόσια ότι δεν είχε ενημερωθεί ο Δήμος Αθηναίων για την επιχείρηση, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης φέρεται να είναι πολύ ενοχλημένος.

 

Τελικά η Θέτις, ο Ξένιος Ζευς, ο Ηφαιστος (αν γίνει επιχείρηση και για τα ΑμεΑ) κι όποιος άλλος από το «Δωδεκάθεο» δώσει το όνομά του σε παρόμοιες αστυνομικές επιχειρήσεις του κ. Δένδια, αυτές θα συνεχίζουν να έχουν το ίδιο πρόσωπο της βαρβαρότητας. Μόλις δε περάσει και το Τριώδιο, θα πέσουν κι όλες οι μάσκες των συνοδοιπόρων αλλά και του ίδιου του κυρίου Υπουργού.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ… ΑΟΥΣΒΙΤΣ 

 

ΚΕΘΕΑ, 8 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ

 

«Η αξιοπρέπεια των αδύναμων γίνεται κορελόχαρτο»

 

Σε κοινή ανακοίνωση οι αρμόδιοι φορείς (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ) καταγγέλλουν: Η επιχείρηση «ΘΕΤΙΣ» που, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αστυνομία για την «περισυλλογή» και μεταφορά εξαρτημένων στην Αμυγδαλέζα για καταγραφή και ιατρικές εξετάσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους, βρίσκει τους φορείς απεξάρτησης κατηγορηματικά αντίθετους και μεγαλώνει την ανησυχία τους για το μέλλον της κοινωνικής φροντίδας στη χώρα μας. Αλλη μια φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνονται κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης.

 

Μετά τον Ξένιο Δία, τη διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και τις επιχειρήσεις- σκούπα, το περιστατικό αυτό γίνεται ακόμα ένας μελανός κρίκος στον φαύλο κύκλο που βαθαίνει την κοινωνική αδικία και την κοινωνική κρίση. Ενέργειες όπως αυτή, που υιοθετούνται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και τον νόμο και οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο.

 

Την ώρα που η κρίση επιδεινώνει την κατάσταση των χρηστών μέρα με τη μέρα και οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στη χρήση και στο περιθώριο, περιμένει κανείς η Πολιτεία να ανταποκριθεί με μέτρα πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας και επανένταξης. Αντίθετα αυτού του είδους η τιμωρητική πολιτική, που στιγματίζει, διαπομπεύει και σπρώχνει πιο βαθιά στο περιθώριο, δεν έχει θέση σε ένα κράτος δικαίου, κάνει βαθύτερα τα ρήγματα της ελληνικής κοινωνίας και μεγαλώνει τα προβλήματά της.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

«Κλείνει το μάτι στους αυτόκλητους «προστάτες» του γένους»

 

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Οσο το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται την περίοδο της κρίσης τόσο αυξάνονται οι επιχειρήσεις-σκούπα, οι διώξεις και οι απελάσεις. Με νόμιμο ή παράνομο τρόπο. Η τιμωρητική πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πέρα από το ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, “ενοχοποιεί” αδύναμες κοινωνικά ομάδες, κλείνει το μάτι σε όσους αυτόκλητα έχουν αναλάβει την “προστασία” του γένους, της καθαρότητας και της “έννομης τάξης” και ευθυγραμμίζεται με τις πρακτικές διαπόμπευσης και κοινωνικού αποκλεισμού».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………. 

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

 

«Με ποιο σκοπό οργανώνονται τέτοιου είδους επιχειρήσεις;» 

 

Σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.», η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου τόνισε την αντίφαση ανάμεσα στη χθεσινή ψηφοφορία του Νομοσχεδίου για τα Ναρκωτικά και τα δικαιώματα των εξαρτημένων την ίδια ώρα που στο υπουργείο Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σχεδίαζαν την επιχείρηση «Θέτις». «Αραγε με βάσει ποια πρωτόκολλα και με ποιο σκοπό οργανώνει το υπουργείο τέτοιες επιχειρήσεις; Γιατί το σχετικό έγγραφο ήταν απόρρητο; Για ακόμη μια φορά, η ελληνική μυθολογία -ΘΕΤΙΣ, όπως η επιχείρηση ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ το καλοκαίρι του 2012- επιστρατεύεται για να καλύψει το φασιστικό περιεχόμενο της “υγειονομικής αστυνομίας” των εμπλεκόμενων φορέων; Ομως, οι πρακτικές αναγκαστικής συγκέντρωσης ατόμων και ο εξαναγκασμός για την καταγραφή των προσωπικών και ιατρικών τους στοιχείων είναι απόλυτη καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν οι ουσιοεξαρτώμενοι αντιμετωπίζονται ως “μιαρά” και “περιττά” σώματα χωρίς δικαιώματα που υπόκεινται, χωρίς προσωπική συναίνεση, σε μαζικό εξευτελιστικό έλεγχο».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 ACT UP

 

«Ενας εισαγγελέας θα παρέμβει γι' αυτή την τρομοκρατική διαδικασία» 

 

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στην ανακοίνωσή της η Act Up: «Η αστυνομία σύρθηκε (;) σ' αυτή την επιχείρηση από τον υγειονομικό φορέα. Γι' αυτό ψελλίζει τα περί ανθρωπιστικών λόγων! Γιατί και η ίδια δεν καταλαβαίνει γιατί έκανε ΠΑΡΑΝΟΜΑ “προσαγωγές”, αφού δεν υπήρχαν κατηγορίες και αφού δεν έγιναν συλλήψεις. [...] Τι κι αν υπάρχουν κανόνες ηθικής και δεοντολογίας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ιατρικών/επιδημιολογικών μελετών για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας; Ποιος είπε ότι οφείλουμε όλοι/ες να σεβόμαστε τη νομοθεσία για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διεξαγωγή ερευνών; Κάποιοι, όπως οι ιθύνοντες του ΕΚΕΠΥ, είναι υπεράνω του νόμου για τον απλούστατο λόγο ότι χρησιμοποιούν για μια κατάφωρα παράνομη διαδικασία την ίδια την αστυνομία!».

 

Η οργάνωση απευθύνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα ερωτήματα: – Ο σχεδιασμός που θα ακολουθήσει μετά τα «κοινά συμπεράσματα ΕΚΕΠΥ & Αστυνομίας» για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης στους χρήστες στο κέντρο της Αθήνας τι θα περιλαμβάνει; – Ενας εισαγγελέας θα παρέμβει γι' αυτή την τρομοκρατική διαδικασία; – Ο Ιατρικός Σύλλογος θα καλέσει ποτέ τον κ. Ευσταθίου και τους γιατρούς που δούλεψαν στην επιχείρηση «Θέτις» παραβιάζοντας κατ' εξακολούθηση την ιατρική δεοντολογία; – Το υπουργείο Υγείας θα τοποθετηθεί επί της ουσίας;»

 

………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Το ΕΚΕΠΥ ζητά να του πούμε και μπράβο!

 

Την καυτή πατάτα της επιχείρησης «Θέτις», στην οποία συμμετείχε ακόμα και στον σχεδιασμό της το υπουργείο Υγείας, κανείς δεν θέλει να την κρατήσει. Ο υπουργός δείχνει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), το ΕΚΕΠΥ μάς μαλώνει γιατί δημοσιοποιήσαμε το θέμα, μιλά για «ιερή πράξη αλτρουισμού» και περιμένει ένα «μπράβο» και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ στα «απόρρητα» σχέδιά του, που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», φαίνεται ότι συμμετέχει, νίπτει τας χείρας του και λέει ότι τα μάζεψε νωρίς κι έφυγε από το κέντρο για να μη στοχοποιηθεί. Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ζητά εξηγήσεις και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καταδικάζει την επιχείρηση.

 

«Κακώς κυκλοφόρησε ένα απόρρητο έγγραφο εσωτερικής διαδικασίας. Είναι κακοήθεια» είπε στην «Εφ.Συν» ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Πάνος Ευσταθίου, που στα σχέδια τόνιζε ότι «η επιχείρηση έχει επικοινωνιακή σιγή».

 

«Ηταν μια ιερή προσπάθεια. Μια αλτρουιστική κίνηση. Παρείχαμε πρώτες βοήθειες σε άτομα ανασφάλιστα, άπορα, που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή είχαν τραυματισμούς. Βρήκαμε έναν με κάταγμα στο πόδι και του παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες. Ρωτήσαμε ποιος θέλει ιατρική βοήθεια και φαγητό. Δύο περιστατικά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, το ένα με οιδήματα στα πόδια το άλλο με εμετικό σύνδρομο από γρίπη. Ηταν άνθρωποι που κοιμούνται σε χαρτόκουτα». Τέτοιο μανδύα είχαν όμως και οι επιχειρήσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.

 

Απαντώντας στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» αν έλαβε την έγκριση του υπουργείου Υγείας για τη συμμετοχή στην επιχείρηση, είπε: «Εμείς είμαστε το υπουργείο Υγείας. Αποφασίζουμε να βοηθήσουμε και βοηθάμε. Αν χρειαστεί, θα το ξανακάνουμε. Περιμένω ένα μπράβο»!

 

Γνώση της επιχείρησης είχε το ΚΕΕΛΠΝΟ, λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρός του Τζένυ Κρεμαστινού, αλλά δεν συμμετείχε. Μάλιστα «για να μη στοχοποιηθούμε, οι μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκονταν στο κέντρο με εντολή τα μάζεψαν και έφυγαν. Δεν έγιναν αιμοληψίες ούτε για AIDS, ούτε καμία άλλη εξέταση». Αλλο αν στα «εμπιστευτικά» χαρτιά της επιχείρησης φαίνεται ότι συμμετέχει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Ο ΟΚΑΝΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει απευθύνει εγγράφως ερώτημα στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Δημόσιας Τάξης και στους επικεφαλής των ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.». Δηλώνει δε την «απόλυτη αντίθεσή του σε κάθε είδους εξαναγκασμό και σε οποιεσδήποτε πρακτικές αναγκαστικής συγκέντρωσης ατόμων και καταγραφής τους σε οποιαδήποτε ομάδα πληθυσμού και αν ανήκουν, πόσο μάλλον όταν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που αδυνατούν να ασκήσουν τα στοιχειώδη και αυτονόητα δικαιώματά τους απέναντι στους «διώκτες» ή τους «σωτήρες» τους».

 

Ο ΟΚΑΝΑ επιμένει ότι «τον πρώτο λόγο για τα εξαρτημένα άτομα θα πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες υγείας και δη οι εξειδικευμένες σε θέματα εξάρτησης. Οποιαδήποτε αδιαφανής συνεργασία για θέματα υγείας, ατομικής ή και δημόσιας, με τις αστυνομικές αρχές αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη αυτής της χώρας αλλά και πλήγμα στο κράτος δικαίου».

 

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» επισημαίνει ότι «όταν εμπλέκεται το ΕΚΕΠΥ, είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας το οποίο οφείλει να απαντήσει.

 

Φαίνεται πως υπέστη μετάλλαξη ο Ξένιος Ζευς, αυτό το υπερτροφικό και κτηνώδες τέκνο του κ. Δένδια. Χτες λοιπόν, αντί για πογκρόμ μεταναστών, ο Ζευς επιδόθηκε σε επιχείρηση-σκούπα κατά ναρκομανών, οι οποίοι καταγγέλλεται πως μεταφέρθηκαν ομαδικά στο Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας.

 

Τέλος λοιπόν στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενώ στα αντίστοιχα τμήματα που δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία φημολογείται πως, αντί ψυχίατρου, εφεξής θα προΐσταται αξιωματικός των ΜΑΤ».

 

ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

 

 

Scroll to top