Pin It

Ελληνικός θίασος στο Παρίσι επιστρέφει στις ρίζες

 

Οι «Les Hypocrites» παρουσιάζουν στα γαλλικά και στα ελληνικά το δραματικό ειδύλλιο του Περεσιάδη με πολλά παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα στοιχεία

 

H θεατρική ομάδα «Les Hypocrites» δημιουργήθηκε το 2012 στο Παρίσι από καλλιτέχνες ελληνικής ή ελληνογαλλικής καταγωγής. Είναι ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνογράφοι, που δουλεύουν όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα. Στοιχείο που τους ένωσε ήταν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

 

Το Σάββατο παρουσιάζουν στο Theatre de Verre του Παρισιού την παράσταση «Γκόλφω, η ιστορία μιας αγάπης» (Golfo, l' histoire d' un amour grecque) στα ελληνικά και τα γαλλικά. Είναι προφανώς βασισμένη στο δραματικό ειδύλλιο του Σπύρου Περεσιάδη με τη γνωστή ιστορία έρωτα και προδοσίας που εκτυλίσσεται στην Πελοπόννησο του 1893.

 

Η Γκόλφω ερωτεύεται τον βοσκό Τάσο, πρωτοπαλίκαρο του χωριού. Ο έρωτάς τους μένει κρυφός για δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι να αποφασίσει ο Τάσος να τη ζητήσει σε γάμο. Αλλά τότε θα μπει στη μέση η Σταυρούλα, κόρη του πλούσιου τσέλιγκα Ζήση. Και ο Τάσος θα προδώσει την αγαπημένη του για την πολύφερνη νύφη.

 

Ο θίασος των «Les Hypocrites» αναπαριστά την αγροτική ζωή της Ελλάδας στα τέλη του 19ου αιώνα. Το ιδιότυπο κείμενο, αλλά και τα πολλά παραδοσιακά τραγούδια που χρησιμοποιούν, ενισχύονται με μια πιο σύγχρονη ματιά, που μπλέκει το παρελθόν με το παρόν, τα ελληνικά με τα γαλλικά, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια.

 

Η σκηνοθεσία-διασκευή είναι του Αλέξανδρου Γιάννου και της Ελένης Αποστολοπούλου. Καλλιτεχνική επιμέλεια/σκηνογραφία: Μανώλης Ντούρλιας. Μουσική επιμέλεια: Ορέστης Καλαμπαλίκης. Χορογραφίες: Ιωάννης Μίχος. Μετάφραση: Ζήσης Αϊναλής. Υπεύθυνη παραγωγής: Χριστίνα Λεκκάκη. Παιζουν οι: Ζωή Χωραφά, Δήμητρα Κοντού, Ηλιος Σαγίς, Γιώργος Κουλούρης, Ορέστης Γαργουλάκης, Αλέξανδρος Γιάννου, Ελένη Αποστολοπούλου και Λουκία Πιερίδη.

 

Η Ελένη Αποστολοπούλου ως ηθοποιός έχει κάνει στην Ελλάδα θέατρο, σινεμά («Η γυναίκα είναι… σκληρός άνθρωπος» του Αντώνη Καφετζόπουλου κ.ά.) και τηλεόραση («10η εντολή» του Πάνου Κοκκινόπουλου, «Τα παιδιά της Νιόβης» του Κώστα Κουτσομύτη, «Γη και ουρανός» του Γρηγόρη Καραντινάκη κ.ά.). Το ίδιο και ο γεννημένος στο Παρίσι Αλέξανδρος Γιάννου (τηλεόραση στο «Λούφα και παραλλαγή» του Περάκη), σινεμά («Νήσος» του Χρήστου Δήμα), θέατρο. Το 2010 έφυγε για το Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του.

 

iΝFO: παραστάσεις 9, 10, 16 και 17 Μαρτίου. Théâtre de Verre, 17 rue de la Chapelle 75018 Paris (métro Marx Dormoy). Κρατήσεις-πληροφορίες: 0678298222 / [email protected]/www.leshypocrites.com

Scroll to top