Pin It

ES_0803_029Το φύλλο που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας έχει τον πρώτο τριψήφιο αριθμό και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά μας αλλά και μερικές σκέψεις για την πορεία της εφημερίδας μας.

 

Από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της «Εφ.Συν.» είχαμε τονίσει ότι είμαστε μια νέα εφημερίδα που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και θέλει να συμβάλει στην υπέρβασή της. Θέλαμε να δείξουμε ότι μια πραγματικά ανεξάρτητη και πλουραλιστική εφημερίδα δεν είναι κάτι ακατόρθωτο κι ακόμη ότι μιας από τις προϋποθέσεις γι' αυτό είναι να μην εμπλακούμε στο παιχνίδι των πολιτικών, οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων.

 

Στους τέσσερις μήνες που πέρασαν από τότε πιστεύουμε ότι κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη μιας σημαντικής μερίδας του αναγνωστικού κοινού. Η εφημερίδα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες με βάση τα στοιχεία των πρακτορείων διανομής. Χωρίς να θέλουμε να «ευλογήσουμε τα γένια μας» και εκτιμώντας ψύχραιμα την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των έντυπων μέσων ενημέρωσης, πρόκειται κυριολεκτικά για ένα εκδοτικό θαύμα, το οποίο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην προτίμηση των αναγνωστών μας και στη δουλειά όσων στηρίζουν το συνεταιριστικό και αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

 

Η προσπάθειά μας να κυκλοφορήσει και να καταστεί βιώσιμη μια εφημερίδα χωρίς να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, ενός μεγαλοεκδότη ή ενός κόμματος, συντελείται σε συνθήκες όχι μόνο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά και διαφαινόμενων ριζικών ανακατατάξεων στον χώρο των ΜΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο η «Εφ.Συν.» αρνείται να μετάσχει στα παιχνίδια της διαπλοκής και επιμένει ακόμη περισσότερο στην ανεξαρτησία της, για να μπορεί με «καθαρό το μέτωπο» να κρίνει και να αποκαλύπτει τις υπόγειες ή συγκαλυμμένες διασυνδέσεις ανάμεσα στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων – παλιά και νέα.

 

Γι' αυτό και ο πόλεμος εναντίον μας και οι αλλεπάλληλες προσπάθειες να υπονομευθεί το εγχείρημά μας, να αποπροσανατολιστούν οι αναγνώστες μας. Ομως, εμείς είμαστε σίγουροι ότι η «Εφ.Συν.» έβγαλε καλές ρίζες, το βλέπουμε, το ακούμε και το διαβάζουμε καθημερινά στα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνουμε.

 

Ελπίζουμε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των πολιτών, οι αναγνώστες μας θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ώστε να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά στον δρόμο που χαράξαμε.

 

Στο σημερινό φύλλο συνεχίζουμε τα αφιερώματα στους μεγάλους έλληνες στοχαστές. Ετσι μετά τον Κορνήλιο Καστοριάδη δημοσιεύουμε ένα αφιέρωμα στον αξέχαστο Νίκο Πουλαντζά.

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 φύλλων προσφέρουμε στους αναγνώστες μας με την αυριανή «Εφ.Συν. Σαββατοκύριακο» μια αφίσα έργο του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη, αφιερωμένο εξαιρετικά στα 100 φύλλα της εφημερίδας μας.

Scroll to top