08/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λένε «όχι» στους ιδιώτες

      Pin It

Δεν βρίσκουν εύκολα καράβι για το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι τους και δυσανασχετούν με τις υποδομές των σχολών ΑΕΝ οι εκκολαπτόμενοι πλοίαρχοι και μηχανικοί, σύμφωνα με έρευνα του ΟΠΑ και του Ευγενίδειου

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Οχι στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση λένε οι σπουδαστές πλοίαρχοι και μηχανικοί των δημόσιων Ναυτικών Ακαδημιών της χώρας, καθώς πιστεύουν ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα γι' αυτούς εάν σπούδαζαν σε ιδιωτική σχολή ναυτικής εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα δηλώνουν όμως πολύ δυσαρεστημένοι από τις υποδομές των περισσότερων ΑΕΝ στις οποίες σπουδάζουν, όπως και από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η εύρεση πλοίου για το πρώτο τους εκπαιδευτικό ταξίδι.

 

Αυτά είναι τα κυριότερα συμπεράσματα έρευνας του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών -πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ευγενίδου- για την κατάσταση των δημόσιων ΑΕΝ της χώρας, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον καθηγητή Επ. Πανά και τον πρόεδρο του ιδρύματος Λ. Δημητριάδη-Ευγενίδη. Το δείγμα της έρευνας προήλθε από 719 σπουδαστές πλοιάρχους και 489 μηχανικούς.

 

Πρώτα από γνωστούς και μετά από φίλους πληροφορήθηκαν την ύπαρξη των ΑΕΝ στις οποίες σπουδάζουν, πολύ ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα των σπουδών τους εμφανίζονται οι σπουδαστές πλοίαρχοι στις ΑΕΝ της Υδρας, της Σύρου και της Κύμης, ενώ αντίθετα δυσαρεστημένοι είναι αυτοί από τις ΑΕΝ Ηπείρου, Μακεδονίας και Ασπροπύργου. Οσο για τους υποψήφιους μηχανικούς, αυτοί που δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι από το πρόγραμμα των σπουδών τους είναι όσοι σπουδάζουν στην ΑΕΝ του Ασπρόπυργου, σε αντίθεση με τους σπουδαστές μηχανικούς στην ΑΕΝ της Κρήτης που σε μεγάλο ποσοστό (62,4%) δηλώνουν την ικανοποίησή τους.

 

Οσον αφορά τη διδασκαλία των καθηγητών τους πιο ικανοποιημένοι είναι οι σπουδαστές πλοίαρχοι στην ΑΕΝ της Υδρας και περισσότερο δυσαρεστημένοι αυτοί της ΑΕΝ Ασπροπύργου. Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει ότι τόσο οι σπουδαστές πλοίαρχοι όσο και οι μηχανικοί απαντούν πως στη διδασκαλία των μαθημάτων τους χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών σε ορισμένα μόνο μαθήματα.

 

Εντύπωση προκαλεί το συμπέρασμα ότι οι σπουδαστές που εμφανίζονται ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές από τις σχολές τους, στην ερώτηση εάν «θα ήταν καλύτερο γι' αυτούς να σπουδάσουν σε ιδιωτική σχολή ναυτικής εκπαίδευσης» απαντούν με μεγάλο ποσοστό «όχι».

 

Ο καθηγητής Επ. Πανάς αναφερόμενος στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση υποστήριξε πως για να είναι καλή και ποιοτική θα πρέπει πρώτα απ' όλα να μην είναι κερδοσκοπική και δεύτερον, να μπορεί να καλύπτει όλες τις ειδικότητες των ναυτικών. Επισήμανε ακόμα πως το κόστος για τη δημιουργία μιας ιδιωτικής ναυτικής σχολής είναι μεγάλο, καθώς χρειάζονται τεχνολογικές υποδομές και καθηγητές με υψηλά στάνταρ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως και το κόστος για τον σπουδαστή θα είναι ακριβό.

 

Στα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών και στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν για να βρουν πλοίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Λ. Δημητριάδης-Ευγενίδης και τόνισε ότι με βάση την τελευταία συμφωνία στο υπουργείο Ναυτιλίας, είναι υποχρέωση της ποντοπόρου να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους σπουδαστές.

 

[email protected]

 

 

Scroll to top