- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Νέα τραγωδία με πρόσφυγες

19/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ Σύροι πρόσφυγες αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου. Εξι σορούς εντόπισαν οι λιμενικές αρχές στις παραλίες του νησιού

 

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

[1]Στο ίδιο έργο θεατές μετά το πολύνεκρο ναυάγιο 21 Αφγανών προσφύγων στα ανοιχτά της Λέσβου τον περασμένο Δεκέμβρη γίνονται τρεις μήνες αργότερα οι κάτοικοι της Λέσβου. Την Παρασκευή οι λιμενικές αρχές εντόπισαν τρεις σορούς Σύρων προσφύγων, μιας γυναίκας και δύο παιδιών, στις νοτιοδυτικές ακτές της Λέσβου (Σκάλα Ερεσού, Ταβάρι, Βατερά). Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτιμάται ότι το ναυάγιο έγινε λίγες μέρες νωρίτερα και οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν τα θύματα στη δυτική πλευρά του νησιού.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου συγγενείς προσφύγων δήλωσαν στην Ασφάλεια Μυτιλήνης την εξαφάνιση 8 Σύρων, εκ των οποίων οι δύο άντρες, 22 και 41 ετών, μία 33χρονη γυναίκα, δύο ανήλικοι 14 και 17 ετών, δύο κορίτσια 6 ετών και ένα αγόρι 3 ετών, οι οποίοι ξεκίνησαν με βάρκα από την Τουρκία, και συγκεκριμένα από το Δικελί, με τελικό προορισμό τη Λέσβο.

 

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, την Κυριακή το βράδυ, στην ακτή του Πολιχνίτου, περισυνελέγη σορός 20χρονου, ενώ εντοπίστηκαν ακόμα δύο σοροί, ενός άντρα και μιας γυναίκας, που λόγω του δύσβατου της περιοχής και του σκότους δεν κατέστη δυνατή η περισυλλογή και ο απεγκλωβισμός τους την ίδια μέρα, αλλά το μεσημέρι της επομένης με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι κανείς, ούτε όσοι δήλωσαν την εξαφάνιση και επικαλέστηκαν συγγένεια δεύτερου βαθμού με τους αγνοούμενους, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις σορούς.

 

«Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι εν λόγω σοροί αντιστοιχούν στους αγνοούμενους που έχουν δηλωθεί. Το ναυάγιο πρέπει να έχει γίνει αρκετές ημέρες νωρίτερα, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα να έχουν αλλοιωθεί και μόνο με ταυτοποίηση DNA συγγενούς μπορούν να αναγνωριστούν», δήλωσε χτες στην «Εφ.Συν.» ο λιμενάρχης Μανώλης Βόμβας.

 

Κύμα προσφύγων

 

Στο μεταξύ η τραγωδία όσων πέρασαν τα σύνορα από την Τουρκία και κατόρθωσαν να επιζήσουν συνεχίζεται.

 

Μόνο χτες συνελήφθησαν 63 συνολικά πρόσφυγες με τον Τούρκο διακινητή τους, ενώ στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης, στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, διανυκτέρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα 16 Αφγανοί μετανάστες. Οπως μαρτυρούν οι τελευταίοι, έφτασαν μέχρι το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να προχωρήσουν τη διαδικασία σύλληψής τους και την έκδοση υπηρεσιακών σημειωμάτων για την προσωρινή τους διαμονή.

 

Για τους 16 Αφγανούς, φαγητό και υπνόσακους πρόσφεραν οι εθελοντές του «Χωριού του Ολοι Μαζί». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αμείωτο θα είναι το κύμα προσφύγων από τα απέναντι τουρκικά παράλια και τις επόμενες μέρες, αλλά και όσο η θερμοκρασία μεγαλώνει, με τις Αρχές να μην έχουν σαφείς οδηγίες για το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση.

 

 ………………………………………………………………………..

 

«Tα σύνορα πέρα από το όραμα»

 

[2]Το σύγχρονο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα της Λέσβου θα τεθεί στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει το δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων «Το χωριό του Ολοι μαζί» με τις Εκδόσεις Παπαζήση και θέμα «Λέσβος: τα σύνορα πέρα από το όραμα», αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

 

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της καθηγήτριας Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σεβαστής Τρουμπέτα, «Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Διαβάσεις και μελέτες συνόρων», η κ. Τρουμπέτα με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Μιχάλη Ψημίτη, την εθελόντρια του «Χωριού του Ολοι μαζί» Ανθή Καραγγελή, τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και εκπρόσωπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα επικεντρωθούν στη Λέσβο, στη νομιμοποίηση της μετονομασίας των προσφύγων σε «λαθρομετανάστες» και την παλινδρόμηση μεταξύ ποινικοποίησης και ανθρωπιστικής προστασίας. Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Ανθή Παζιάνου.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=32508