Pin It

Της Ανθής Παζιάνου

 

Σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας άνεργου, τρίτεκνου οφειλέτη για το ποσό των 934,34 ευρώ προχώρησε στις 26 Οκτωβρίου η Εφορία Μυτιλήνης, κατ’ εντολή του υπουργείου Οικονομικών.

 

Ο οφειλέτης, που κατοικεί σε χωριό της Λέσβου, αδυνατούσε να καταβάλει το αρχικό ποσό των 871,72 ευρώ που αφορούσε, μεταξύ άλλων, δύο πρόστιμα του λιμεναρχείου (240 ευρώ), το τέλος επιτηδεύματος και εισφορές προς την εφορία.

 

Η συνολική οφειλή με τις προσαυξήσεις ανήλθε στα 934,54 ευρώ.

 

Για το ποσό αυτό, λοιπόν, η εφορία προχώρησε στην κατάσχεση του σπιτιού του, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στις 195.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 97.500 ευρώ και με τον πλειστηριασμό να αναμένεται το επόμενο διάστημα.

 

Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας απαγορεύεται από τη νομοθεσία για οφειλές προς τις τράπεζες και προς ιδιώτες, αλλά όχι προς το Δημόσιο.

 

Μόνη λύση για την ανακοπή της διαδικασίας είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για την οποία τα δικαστικά έξοδα ανέρχονται στα 680 ευρώ, χωρίς την εκδίκαση!

 

Με άλλα λόγια, ο οφειλέτης είναι με «δεμένα χέρια», αφού καλείται να δώσει το ίδιο ποσό -που αδυνατεί να διαθέσει καθώς είναι άνεργος- τόσο προς την εφορία όσο και για τα δικαστικά έξοδα.

 

Ο ίδιος, εξάλλου, τονίζει ότι με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες δεν μπορεί καν να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ως οικογενειάρχης.

 

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Κ.Π. επισήμανε: «Είναι εξευτελιστικό και ταυτόχρονα γελοίο αυτό που συμβαίνει!

 

Δεν γίνεται για ένα ποσό των 900 ευρώ να μου κατάσχουν σπίτι αξίας 200.000 ευρώ, ενώ έχω τρία παιδιά ανήλικα.

 

Την ίδια ώρα πρέπει να καταβάλω πάνω από 500 ευρώ για να προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Είναι δικαιοσύνη αυτή;»

 

Ο δικηγόρος του οφειλέτη, Γιώργος Λάγος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

«Η φορολογική Αρχή έχει υποχρέωση, τηρώντας τη συνταγματική Αρχή της αναλογικότητας, να επιλέγει σε βάρος των οφειλετών αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών της ανάλογα με τη φορολογική παράβαση και το ύψος της οφειλής.

 

Εν προκειμένω, έγινε επιλογή του δυσμενέστατου μέτρου της κατάσχεσης της κύριας κατοικίας του οφειλέτη!»

 

Scroll to top