04/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι αλλάζει στο φόρο ακινήτων

      Pin It

Ποια πρόταση θα καταθέσει ο Γ. Στουρνάρας στο σημερινό ραντεβού με την τρόικα

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

getFile (5)Βαφτίζουν Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το χαράτσι και συνεχίζουν να το εισπράττουν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ακόμα και για τα αγροτεμάχια, και μάλιστα αυξημένο…

 

Η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε χθες το βράδυ και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο πρωινό –προγραμματισμένο για τις 10.00 π.μ.- ραντεβού με την τρόικα, να καταθέσει την κοινή πρότασή τους, καταρχήν για το χαράτσι των ακινήτων, που θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται να θέσει και ζήτημα ενεργοποίησης της μνημονιακής ρήτρας, λόγω μειωμένων εσόδων και ύφεσης. Οι απολύσεις θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των διαπραγματεύσεων.

 

Tα νέα δεδομένα 

 

Τόσο οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που εξήλθαν χθες του Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κατέγραψαν, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσουν τη συμφωνία τους. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες, που υπήρχαν χθες το βράδυ, τα νέα δεδομένα που επικρατούν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι:

 

1. Το ΕΕΤΗΔΕ αντικαθίσταται από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ως εκ τούτου παύει να ισχύει και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται να τηρεί την υπόσχεσή του!

 

2. Ο νεο-βαφτισμένος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Και προς αποφυγήν… απόκρυψης των πραγματικών επιφανειών έχουν προβλέψει να δηλωθούν τα τετραγωνικά μέτρα κάθε ακινήτου και ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στο βασικό έντυπο Ε1 (ρεπορτάζ στη σελίδα 53).

 

3. Φέτος, οι ιδιοκτήτες των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα πληρώσουν μέσω της ΔΕΗ τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που συμπεριλαμβάνει ΕΕΤΗΔΕ και ΦΑΠ, και από του χρόνου θα τον πληρώνουν μέσω των ΔΟΥ.

 

4. Οι ιδιοκτήτες των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα πληρώνουν από φέτος τον φόρο μέσω των ΔΟΥ. Μέχρι σήμερα δεν επιβαρύνονταν με το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά με τον ΦΑΠ.

 

5. Συζητούν το ενδεχόμενο καθιέρωσης χαμηλού αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ –αν και άφηναν να διαρρεύσει ακόμα και για 100.000 ευρώ, πέραν του οποίου θα πληρώνουν τον φόρο όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο για το ΦΑΠ ανέρχονταν στα 200.000 ευρώ. Δηλαδή, οι έχοντες ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από 50.000 ευρώ θα πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα επιβαρύνει περίπου 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντικρουόμενες πληροφορίες μιλούσαν για φόρο ακόμα κι από το πρώτο ευρώ της αξίας του ακινήτου.

 

5. Ο Ενιαίος Φόρος θα είναι κλιμακωτός και θα κυμαίνεται από 0,1% μέχρι και 2%.

 

6. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για απώλειες εσόδων της τάξης του 10-15% ή γύρω στα 200 εκατ. ευρώ. Τα 160 εκατ. θα καλυφθούν από τρεις κατηγορίες ακινήτων: ηλεκτροδοτούμενα εκτός σχεδίου (σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και εφεξής πάνε στον μέσο όρο των δήμων), όσα ενοικιάζει το Δημόσιο από ιδιώτες (σήμερα δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ), καθώς και εξαιρούμενα από ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ. Τα υπόλοιπα 60 εκατ. θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση του Ενιαίου Φόρου. Ασαφές είναι αν τελικά θα ελαφρυνθούν οι μεγάλοι ή οι μικροί ιδιοκτήτες.

 

Στην ατζέντα της τρόικας βρίσκονται ακόμα οι ρυθμίσεις για τα χρέη σε εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα «κόκκινα δάνεια», ενώ το οικονομικό επιτελείο θα επαναφέρει την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 13% από 23%.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top