09/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον αέρα οι βολές Δένδια

      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Με την εντολή να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση, οι εισαγγελικές αρχές επέστρεψαν χθες στην Αστυνομία τον φάκελο που σχηματίστηκε από την προανάκριση και αφορούσε τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα left.gr φωτογραφιών αστυνομικών με πολιτικά που εντοπίσθηκαν από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο εργατικό συλλαλητήριο και επιχειρήθηκε να διερευνηθεί ο ρόλος τους.

 

Δράση που πυροδότησε την επίθεση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά την οποία κατηγόρησε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για αντιποίηση αρχής.

 

Οι διωκτικές αρχές, με πρόσχημα ότι στο βίντεο εμφανίζονταν φωτογραφίες αστυνομικών της Ασφάλειας, ξεκίνησαν προανάκριση για να διαπιστωθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων, η οποία ολοκληρώθηκε αργά προχθές το βράδυ.

 

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης κατέθεσαν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μόνο δύο από τους αστυνομικούς που εμφανίζονταν στις φωτογραφίες και, χωρίς να εξεταστεί κανείς άλλος, ο φάκελος που σχηματίστηκε στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

 

Χθες το πρωί και μετά την εξέτασή του από εισαγγελικό λειτουργό, ο φάκελος επεστράφη στις αστυνομικές αρχές με την εντολή να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκε τελικά η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και αν έχουν τελεστεί τυχόν άλλα ποινικά αδικήματα.

 

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, αυτό σημαίνει ότι από την εξέταση του φακέλου δεν προέκυπταν στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την άσκηση δίωξης και γι' αυτό οι εισαγγελικές αρχές ζητούσαν να διεξαχθεί από τους αστυνομικούς περαιτέρω έρευνα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεξαχθείσα προανάκριση αφορούσε μόνο το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και ότι οι διωκτικές αρχές δεν ασχολήθηκαν με την… κατηγορία της αντιποίησης αρχής που «εκτόξευσε» ο υπουργός εναντίον των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οσον αφορά, τέλος, την κατηγορία της έκθεσης προσωπικών δεδομένων, αρθρογράφος της ιστοσελίδας left.gr υποστήριζε πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, αφού οι αστυνομικοί που εμφανίζονταν στις φωτογραφίες και τα βίντεο «είναι δημόσιοι υπάλληλοι, εκτελούντες υπηρεσία σε δημόσιο χώρο».

Scroll to top