- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

69 προσαγωγές για μια σημαία

25/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

getFile (31) [1]Μαζικές προσαγωγές στη ΓΑΔΑ χθες το μεσημέρι έξω από τον χώρο του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια κατά την απολύτως ειρηνική διαδήλωση δεκάδων αλληλέγγυων συγκεντρωμένων, οι οποίοι είχαν μαζευτεί για να καταδικάσουν την κρατική λογοκρισία μέσω της απόπειρας φίμωσης των μέσων αντιπληροφόρησης athens.indymedia και του ραδιοφωνικού σταθμού Ενταση 98 FM.

 

Προσβολή συμβόλων

 

Την αφορμή για τη γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση έδωσε η υποστολή της ελληνικής σημαίας από το κτίριο της Πρυτανείας, η αντικατάστασή της με μια μαυροκόκκινη, καθώς και η ανάρτηση ενός εντυπωσιακού πανό με συνθήματα στα αγγλικά εναντίον της λογοκρισίας. Ενδεικτικό του αστυνομικού αμόκ ήταν ότι μέσα στη φούρια τους προσήγαγαν και 2 τουρίστες που είχαν την ατυχία να βρίσκονται εκεί αλλά και φοιτητές που είχαν εργαστήριο σε κοντινό κτίριο. Από τις 69 προσαγωγές που έγιναν, συνελήφθησαν τελικά 6 άτομα, οι οποίοι κατηγορούνται για προσβολή συμβόλων. Ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δεν κάλεσε την Αστυνομία, ούτε ζήτησε παρέμβαση ή επέμβασή της.

 

«Η βίαιη υποστολή της ελληνικής σημαίας στο κέντρο της Αθήνας προσβάλλει το φρόνημα όλων των Ελλήνων», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε μια προσπάθεια ιδεολογικοποίησης του ζητήματος. Το φρόνημα των Ελλήνων βέβαια προσβάλλεται μάλλον περισσότερο όταν προσάγονται περαστικοί και ειρηνικοί διαδηλωτές αλλά και όταν εκφοβίζονται επαγγελματίες, όπως φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.

 

……………………………………………………

 

Επίθεση κατά του Τύπου

 

Ο πρόεδρος της ΕΦΕ Μ. Λώλος και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη υπέστησαν επιλεκτικά εκφοβισμό, αστυνομικό έλεγχο και απειλές από τον επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ, παρ' όλο που γνώριζε την ιδιότητά τους, και με εντελώς ανυπόστατες και προσχηματικές αιτιάσεις. «Σας ξέρω καλά, αλλά θα μου δώσεις την αστυνομική σου ταυτότητα, αλλιώς θα πάτε τώρα και εσείς στη ΓΑΔΑ», ήταν τα ακριβή λόγια του. «Ετσι και δω οποιαδήποτε φωτογραφία αστυνομικού αύριο θα έρθω να σας συλλάβω», τους απείλησε και συνέχισε απαιτώντας να του δώσουν την κάρτα μνήμης, την οποία φυσικά οι έμπειροι φωτορεπόρτερ δεν παρέδωσαν, μιας και δεν υπήρχε εισαγγελική παραγγελία. «Αμέσως επικοινωνήσαμε με το γραφείο Τύπου της ΓΑΔΑ, το οποίο μας διευκρίνισε πως υπήρχε ρητή εντολή να μην πειράξουν κανέναν δημοσιογράφο και φωτογράφο», εξηγεί ο Μ. Λώλος, ο οποίος παραλίγο πέρσι να χάσει τη ζωή του εξαιτίας εγκληματικού χτυπήματος αστυνομικού. «Το ότι κάθε διμοιρίτης μπορεί να κάνει καψώνια και να παρακούει (υποτιθέμενες) εντολές είναι μια σαφέστατη προσπάθεια να μας περάσουν ακόμα ένα μήνυμα εκφοβισμού», συμπλήρωσε. Ποιες είναι άραγε οι εντολές από το υπουργείο του κ. Δένδια, να «τραμπουκίζουν» ή όχι τους φωτορεπόρτερ; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να συμβαίνουν.

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=44670