- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Χρυσή» συμμαχία

29/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά των μεταλλείων χρυσού με συγκρότηση ομάδων διαχείρισης αποφάσισαν Κιλκίς, Εβρος και Χαλκιδική

 

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

[1] [2]«Κι όλα τα δικαστήρια να περάσουν οι μπουλντόζες τους, τα σώματά μας δεν θα τα περάσουν». Κοινό μέτωπο Εβρου, Κιλκίς, Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων χρυσού. Εννιαμελή επιτροπή με ισότιμη εκπροσώπηση των τριών περιοχών της βόρειας Ελλάδας συγκροτούν τα συντονιστικά των κατοίκων, όπως αποφάσισαν χθες σε πολύωρη συνέλευση που πραγματοποίησαν στην Ιερισσό.

 

Την πρόταση κατέθεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, που συμμετείχε στη χθεσινή βόλτα των κατοίκων στον Κάκαβο και στη συνέχεια στη συνέλευση.

 

«Είμαστε στις επάλξεις»

 

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», δήλωσε: «Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα διαχείρισης στην ουσία, που θα υλοποιεί τις αποφάσεις των κατά τόπους επιτροπών αγώνα και θα συντονίζει. Θα είναι εννιαμελής, προκειμένου να εκπροσωπούνται ισότιμα και οι τρεις περιοχές. Μη φαντάζεστε ότι χάφτουμε μύγες' ούτε η «Ελντοράντο» ούτε η κυβέρνηση υπαναχώρησαν από τη διεκδίκηση του χρυσού της Θράκης. Απλώς πήγανε την επένδυση λίγο πίσω χρονικά, αλλά οι χρυσοθήρες θα επανέλθουν. Ανασυντάσσονται απλώς, επειδή δεν θέλουν πολλά μέτωπα ανοιχτά μαζί. Είμαστε, όμως, στις επάλξεις και τους περιμένουμε».

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, πριν από μερικές μέρες μεγάλη εταιρία δημοσκοπήσεων πραγματοποίησε στην περιοχή έρευνα για λογαριασμό της εταιρίας χρυσού, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό οι κάτοικοι του Εβρου αντιδρούν στα μεταλλεία κι αν η διοίκηση του δήμου τα πάει καλά! «Θα περάσουμε κι εμείς στην αντεπίθεση όμως. Μια που είστε η «Εφημερίδα των Συντακτών», σας λέω ότι ετοιμαζόμαστε, με αντιπροσωπεία της αυτοδιοίκησης, να πάμε στον Καναδά να μιλήσουμε με την κυβέρνηση και τον κόσμο εκεί για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία και την τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Είναι πιο ευαισθητοποιημένοι εκεί στα θέματα αυτά, και η κυβέρνηση και ο κόσμος. Το μήνυμά μας είναι πως ό,τι και να γίνει κι όλα τα δικαστήρια να χάσουμε, οι μπουλντόζες τους, τα σώματά μας δεν θα τα περάσουν».

 

Πρωτομαγιά στον Κάκαβο, το καταπράσινο βουνό της περιοχής, όπου πραγματοποιεί εργασίες υλοτόμησης η εταιρία χρυσού, αποφάσισαν να κάνουν οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών, που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων. «Ξεχερσώνουν τον Κάκαβο. Καταστρέφουν τις ζωές μας. Καταπατούν τα δικαιώματά μας. Φτάνει πια!» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι επιτροπές αγώνα και καλούν όλο τον κόσμο να γιορτάσει την Πρωτομαγιά στο βουνό τους. Το ραντεβού είναι για τις 10 το πρωί της Τετάρτης, με προσυγκέντρωση στην Ιερισσό, στις 8.30.

 

Στο μεταξύ, έκρυθμη είναι ξανά η κατάσταση στην περιοχή, καθώς οι κάτοικοι έχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες τις οργανωμένες βόλτες τους στο βουνό, όπου… όλως τυχαίως πέφτουν συνεχώς επάνω σε αστυνομικά μπλόκα! Μάλιστα, το Σάββατο δεν έλειψαν τα επεισόδια με διμοιρία των ΜΑΤ, που έκανε χρήση χημικών όταν ομάδα κατοίκων πήγε στη θέση «Καρατζάς», όπου γίνονται ξανά εργασίες από την εταιρεία.

 

Χρήση χημικών

 

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να τους απομακρύνει, με αποτέλεσμα ν ακολουθήσει και πάλι αναστάτωση στο χωριό, όπου άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας, καλώντας τον κόσμο σε επιφυλακή. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ διαψεύδει τους ισχυρισμούς των κάτοικων και κάνει λόγο για φθορές σ' ένα όχημα της εταιρίας.

 

Πάντως, χθες όπως και προχθές, περισσότεροι από 300 κάτοικοι ανέβηκαν στον Κάκαβο, όπου έσπευσαν να τους συναντήσουν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Βάιος Χονδρός, μίλησε με εκπροσώπους των κατοίκων και υποσχέθηκε ότι θα ελεγχθεί αν η εταιρεία δουλεύει νόμιμα ή παράνομα στο σημείο. Οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι η εταιρεία, παρά την προφορική εντολή που είχε λάβει από την Αστυνομία να σταματήσει τις εργασίες, συνέχιζε μέχρι προχθές το βράδυ να αποψιλώνει δένδρα.

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=45955