Pin It

Των Ντάνι Βέργου, Χάρη Ιωάννου

 

Δύο μέρες αφού έχει βγάλει υπουργική απόφαση, με την οποία δίνει το ελεύθερο στους γιατρούς να συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα ακριβά επώνυμα φάρμακα, κάνοντας τη χάρη και στις φαρμακευτικές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βγαίνει στη Βουλή και καταγγέλλει τις «παράνομες σχέσεις γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών», που οδηγούν στην υπερσυνταγογράφηση.

 

Τι προκάλεσε αυτή τη μεταστροφή; Ο επερχόμενος ανασχηματισμός; Τα αυστηρότερα όρια που υπόσχεται τώρα ότι θα θέσει το υπουργείο Υγείας, αυτή τη φορά με εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, στη συμμετοχή γιατρών σε συνέδρια εξωτερικού, δεν διαρρηγνύουν τις σχέσεις γιατρών και φαρμακευτικών και τη συνταγογράφηση ή υπερσυνταγογράφηση των ακριβών επώνυμων φαρμάκων.

 

Ενας γιατρός μπορεί να επιβάλλεται να λογοδοτεί στο υπουργείο Υγείας για τα συνεδριακά ταξίδια με τις φαρμακευτικές όταν ζητά εκπαιδευτική άδεια, αλλά υπάρχει και η κανονική άδεια για την οποία δεν δίνει αναφορά.

 

«Οι Ελληνες γιατροί συνταγογραφούν περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι’ αυτό και στέλνουμε επιστολές σε όσους κάνουν υπερβάσεις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και πρόσθεσε πως από 'δώ και στο εξής η παρακολούθηση συνεδρίων από γιατρούς και η κάλυψη των εξόδων τους θα τεθεί υπό τον έλεγχο και την έγκριση του ΕΟΦ.

 

Κάτι που ξεκίνησε το 2010 επί υπουργίας Λοβέρδου, όταν είχε παρατηρηθεί το εξής οξύμωρο: αύξηση των συμμετοχών στα συνέδρια, αλλά μείωση του αριθμού των σχετικών ιατρικών εργασιών.

 

Ο αν. υπουργός υποστηρίζει ότι αν αυστηροποιήσει τον έλεγχο του ΕΟΦ θα λύσει το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης, άρα της υψηλής φαρμακευτικής δαπάνης.

 

Από τότε είχαν τεθεί όρια στις φαρμακευτικές στο ποσόν -ποσοστό επί των πωλήσεων– που μπορούν να ξοδέψουν στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των γιατρών και οι γιατροί κλήθηκαν να συμπληρώνουν κάθε φορά υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη φαρμακευτική εταιρεία.

 

Στην Επιτροπή, ο πρόεδρος του ΕΟΦ και αν. καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Τούντας επέμεινε ότι οι εγκύκλιοι του ΕΟΦ μπορούν να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα των υψηλών φαρμακευτικών δαπανών, το οποίο, όπως τόνισε, προκαλείται από την πολυφαρμακία, την υποκατάσταση φτηνών φαρμάκων με νέα, πιο ακριβά και από τις τιμές των σκευασμάτων.

 

«Στις δύο πρώτες αιτίες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η παράνομη σχέση γιατρών και εταιρειών», σημείωσε. Εκείνο το μέτρο του Μνημονίου 2, που με υπουργική απόφαση ακύρωσε πριν από δύο μέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν θα μείωνε τη φαρμακευτική δαπάνη;

 

Η «αυστηρή συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία» ήταν η λύση, έλεγε ο υπουργός: θα αγοράζαμε φτηνότερα, θα εξάλειφε το κίνητρο φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών να σχετίζονται, άρα θα μείωνε την υπερσυνταγογράφηση. Θα δώσει τη λύση, τώρα, η εγκύκλιος του ΕΟΦ που εύκολα παρακάμπτεται;

Scroll to top