Pin It

Της Ντάνι Βέργου

 

Την ώρα που η υγεία γίνεται πολυτέλεια, κάποιοι σκέφτονται λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Ο λόγος για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που επιχειρούν να δώσουν τη δική τους απάντηση με τα δικά τους μέσα στο επαίσχυντο πρόβλημα του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από τη δημόσια περίθαλψη.

 

Οι γιατροί δίνουν πρόσβαση στους ανασφάλιστους πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία κάθε Τετάρτη αρχικά αλλά και άλλες μέρες στη συνέχεια, κάτι που θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο.

 

Μια σκέψη που δουλεύεται κάποιους μήνες, αλλά προκειμένου να υλοποιηθεί χρειάζεται η συνεργασία πέραν των ιατρικών ενώσεων και των σωματείων των εργαζομένων των νοσοκομείων, που έχει ως επί το πλείστον εξασφαλιστεί, αλλά και η στήριξη δήμων, εργατικών κέντρων και ανά περιοχή σωματείων, όπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.

 

«Δεν μπορεί να είναι αφημένοι ακάλυπτοι οι ανασφάλιστοι. Οι γιατροί δεν θα αφήσουν κανέναν ανασφάλιστο να πεθάνει στην πύλη του νοσοκομείου.

 

Θα νοσηλεύσουν κάθε άνθρωπο που έχει την ανάγκη τους όπως επιβάλλει ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας και ο ιδρυτικός νόμος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Τώρα θέλουμε με συντονισμένες ενέργειες, αρχικά κάθε Τετάρτη, να επιτύχουμε το μπλοκάρισμα των ταμείων στα δημόσια νοσοκομεία και τη δωρεάν εξέταση των ανασφάλιστων», επισήμανε.

 

Πρώτος ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε ξεκινήσει να υπερτονίζει το βάρος των ανασφάλιστων και των μεταναστών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε αρχικές δηλώσεις του είχε πει ότι κοστίζουν 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία σε επόμενες δηλώσεις έκανε 300 εκατομμύρια, για να φτάσει τελικά να μιλάει για 500 εκατομμύρια τον χρόνο!

 

Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων από τη δημόσια υγεία, παρόλο που ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ την εξασφαλίζει, είχε επιχειρηθεί αρχικά επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου (2001). Λόγω των αντιδράσεων δεν προχώρησε ποτέ. Επιτεύχθηκε όμως πριν από ένα χρόνο από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

 

Υπερασπιζόμενος την πολιτική αυτή, ο νυν υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, προχθές στη Βουλή, μίλησε για Ελληνες ανασφάλιστους που κόστισαν περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του 2012, για να συμπληρώσει ότι το 2010 η δαπάνη για τους Ελληνες ανασφάλιστους νοσηλευόμενους ανήλθε σε περίπου 72,3 εκατομμύρια και το 2011 σε 79,7 εκατομμύρια ευρώ.

 

Τα 500 εκατομμύρια του κ. Λοβέρδου είναι πολύ μακριά. Ακόμη κι αν προσθέσουμε τη δαπάνη για τους αλλοδαπούς ανασφάλιστους, που το 2010 ήταν 16,3 εκατομμύρια ευρώ και το 2011 4,9 εκατομμύρια ευρώ, η συνολική δαπάνη είναι πολύ χαμηλότερη. Και με την ανεργία να σκαρφαλώνει ακόμη και στο 34% (1,75 εκατομμύριο άνθρωποι) το 2013, όπως επισήμανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, η υγεία θα είναι για λίγους.

Scroll to top