05/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νυν απολύεις στο… Δημόσιο

      Pin It

Του Αρη Χατζηγεωργίου

 

Τριαξονικό «όνομα και πράγμα» είναι το σχέδιο μέσω του οποίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης συναινεί, τελικώς, με την απαίτηση της τρόικας για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εδώ και τώρα.

 

Στην άτυπη γραπτή ενημέρωση του υπουργείου, η απομάκρυνση προσωπικού βαφτίζεται «σχέδιο κινητικότητας» με στόχο 2.000 υπαλλήλους «ως πρώτο δείγμα».

 

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν απολύσεις με ονοματεπώνυμο έως το τέλος του χρόνου και ακόμη 25.000 απολύσεις μέσα στο 2013, ενώ ο Α. Μανιτάκης εμφανιζόταν ώς τώρα να ανθίσταται στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την καταβολή της δόσης.

 

Ως ομάδα υψηλού κινδύνου για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας, υποχρεωτικής μετάταξης και πιθανής απομάκρυνσης τίθενται όσοι έχουν προσληφθεί χωρίς διαδικασία αξιολόγησης, ενώ προωθείται νέο πειθαρχικό δίκαιο προκειμένου να μην παραμένουν στη θέση τους υπάλληλοι ακόμη και εάν η δίωξη για σοβαρό παράπτωμα εκκρεμεί και δεν έχει τελεσιδικήσει.

 

Αναλυτικότερα:

 

1. Η κινητικότητα εξαπλώνεται σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις θα αφορούν και το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ όπου οι οργανικές θέσεις καταργούνται.

 

Οταν συμβαίνει αυτό, οι υπάλληλοι τίθενται πρώτα σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα έτος με το 75% των αποδοχών.

 

Στο χρονικό διάστημα αυτό, οι δυνατότητες για τον υπάλληλο είναι τρεις: μετάταξη εκούσια, μετάταξη υποχρεωτική, επανεκπαίδευση μέχρι τη μεταφορά-μετάταξη. Υπάλληλος που δεν μετατάσσεται, απομακρύνεται.

 

2. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των υπαλλήλων που εντάσσονται σε καθεστώς κινητικότητας όταν καταργούνται οργανικές θέσεις, είναι να έχει γίνει πρόσληψη χωρίς αξιολόγηση.

 

Αυτό οδηγεί στην πόρτα της εξόδου δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους που προσελήφθησαν πριν από τον νόμο Πεπονή (ΑΣΕΠ) το 1994, αλλά και περίπου 80.000 ακόμα οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν κατά καιρούς με νομοθετικές διατάξεις (διάταγμα Παυλόπουλου κ.ά.).

 

Σύμφωνα με τη διατύπωση της άτυπης γραπτής ενημέρωσης, οι υπάλληλοι δεν απομακρύνονται υποχρεωτικά, αλλά μετακινούνται σε υπηρεσίες όπου διαπιστώνονται πραγματικές και επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό.

 

3. Ενισχύεται το πειθαρχικό δίκαιο ώστε να απομακρύνονται υπάλληλοι ακόμα και αν εναντίον τους εκκρεμεί -χωρίς να έχει τελεσιδικήσει- σοβαρή ποινική ή πειθαρχική δίωξη.

 

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα, στόχος είναι η άμεση απομάκρυνση «μέχρι να καταδικαστούν τελεσίδικα ή να αθωωθούν». Εκτιμάται ότι με βάση τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να απομακρυνθούν αμέσως λιγότεροι από 200 δημόσιοι υπάλληλοι.

 

«Παραβιάζουν κατά συρροή τη νομοθεσία και εξωθούν με κάθε τρόπο τους δημοσίους υπαλλήλους στην έξοδο», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Γιώργος Χαρίσης.

 

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής επισημαίνει ότι και το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αυστηρό με τους υπαλλήλους που παραβιάζουν νόμους ιδιαίτερα σε θέματα διαφάνειας, αλλά δεν είναι αποδεκτό το κάθε παράπτωμα «να χρησιμεύει ως άλλοθι κατά παράβαση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα».

 

Οπως τονίζει ο Γ. Χαρίσης, «όταν κάποιος υποχρεώνεται να μετακινηθεί σε άλλη πόλη, μπορεί αυτό να αρκεί για να τον οδηγήσει στην έξοδο καθώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί με τους σημερινούς μισθούς».

Scroll to top