- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η λίστα, η Μαργαρίτα και το ΣΔΟΕ

03/12/12 Άρθρα,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tων Αλίκης Μάτση – Χάρη Ιωάννου

 

Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλούν τα δημοσιεύματα που φέρουν το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτας, να αναφέρεται στη δικογραφία για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

 

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ζήτημα άμεσης αντικατάστασης του Μεσσήνιου επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου, που ήταν προσωπική επιλογή του Α. Σαμαρά, ενώ οξεία ήταν και η αντίδραση των Γιώργου και Μαργαρίτας Παπανδρέου που έκαναν λόγο για «χυδαία επιχείρηση κατεστημένων συμφερόντων». Η κυβέρνηση απέφυγε κάθε σχολιασμό.

 

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Βήμα» και «Πρώτο Θέμα», στην κατάθεσή του στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη στις 3.10.2012 ο κ. Στασινόπουλος φέρεται να λέει: «Συγκάλεσα υπηρεσιακή σύσκεψη στο ΣΔΟΕ στις 2.10.2012 για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ και ο διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Νίκος Λέκκας και ο διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων Ευάγγελος Καραμάνος μού είπαν πως άκουσαν ότι πίσω από τη γυναίκα με τα 500 εκατομμύρια καταθέσεις είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου».

 

Ερωτήματα, ωστόσο, υπάρχουν τόσο για τα στοιχεία στα οποία βασίζει την φερόμενη ως αναφορά του ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ όσο και για το τι λέει στη συνέχεια της κατάθεσής του, ενώ ασαφές παραμένει και το νόμισμα του λογαριασμού, καθώς μπορεί να πρόκειται είτε για δραχμές είτε για δολάρια.

 

Το «Βήμα» αναφέρει πως το φυσικό πρόσωπο της εν λόγω κατάθεσης είναι η Μαρία Παντελή, ιδιωτική υπάλληλος σε εταιρεία του Σαμπί Μιονί, επιχειρηματία στο Τελ Αβίβ, που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια.

 

Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, ο κ. Στασινόπουλος, «αντί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του, το ΣΔΟΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί παρασκηνιακό κέντρο εκπομπής ανεύθυνων συκοφαντιών που κατασκευάζονται και διακινούνται με εκπληκτική ευκολία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και δηλητηριάζοντας το κλίμα σε βάρος επιλεγμένων πολιτικών στόχων».

 

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου.

 

Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντί τους. Δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται».

 

Στο ίδιος μήκος κύματος και η μητέρα του, η οποία αναφέρει: «Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις; Ισως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα και παρασιτικά συμφέροντα του τόπου που συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία».

 

Στις καταγγελίες της οικογένειας Παπανδρέου το «Πρώτο Θέμα» κάνει λόγο για «ύβρεις και συκοφαντίες» και επισημαίνει: «Καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα, την αμηχανία και την αγωνία τους, αλλά καλό θα ήταν ο κ. Παπανδρέου και η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στη δικαιοσύνη και όχι σε μας».

 

Το «Βήμα», από την πλευρά του, επισημαίνει πως «σε λάθος αποδέκτες απευθύνουν τις διαμαρτυρίες τους η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

 

Ας απευθυνθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση και πήραν τις ένορκες καταθέσεις. Εκτός και εάν νομίζουν ότι οι εφημερίδες πρέπει να κυκλοφορούν αυτολογοκρινόμενες».

 

Τα συμβαίνοντα, πάντως, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν άμεσων και σαφών απαντήσεων. Ο Στέλιος Στασινόπουλος ενήργησε αυτοβούλως και μάλλον επιπόλαια; 'Η μήπως η κίνησή του, με δεδομένη τη στενή σχέση του με τον Αντ. Σαμαρά, του οποίου υπήρξε προσωπική επιλογή, ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού;

 

Αν δεν ήταν, έχει καλώς. Αν όμως ήταν, ποια σκοπιμότητα υποκρύπτεται; Διότι το μόνο σίγουρο είναι πως, με την κάλυψη που αναγκάστηκε (;) να προσφέρει ο κ. Βενιζέλος στον πρώην πρωθυπουργό και τη μητέρα του, δημιουργείται ακόμη ένα πρόβλημα για την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. Αναμένονται απαντήσεις…


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=5079