Pin It

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ

 

Η έκθεση «Munch/Warhol and the Multiple Image» στο Μανχάταν

getFile (63)

getFile (62)

 

 

 

 

 

 

 

getFile (64)

getFile (65)

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί να φαίνεται λίγο απίθανο, όμως πράγματι ο Γουόρχολ δημιούργησε εμπνευσμένος από τον Εντβαρτ Μουνκ. Το 1984 ανατέθηκε στον διάσημο καλλιτέχνη της ποπ αρτ να δημιουργήσει μια σειρά από έργα-εκτυπώσεις με βάση την έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής του πρωτοπόρου Νορβηγού που παρουσιάστηκε στην Γκαλερί Bellman στη Νέα Υόρκη.

 

Σήμερα πολλές απ’ αυτές τις εκτυπώσεις παρουσιάζονται μαζί με τα πρωτότυπα έργα του Μουνκ σε μια έκθεση με τίτλο «Munch/Warhol and the Multiple Image» στις εγκαταστάσεις του Scandinavia House στο Μανχάταν, η οποία ξεκίνησε στις 27 Απρίλη και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιούλη.

 

Φέτος γιορτάζονται 150 χρόνια από τη γέννηση του του Νορβηγού ζωγράφου, που υπήρξε πρόδρομος του εξπρεσιονισμού (12 Δεκεμβρίου 1863). Το Scandinavia House στη Νέα Υόρκη διάλεξε τον καλύτερο τρόπο για να το γιορτάσει. Κατάφερε να τον συνδέσει με τον Αντι Γουόρχολ σε μια εκπληκτική έκθεση με έργα και των δύο υπέροχων δημιουργών.

 

Κύριο χαρακτηριστικό της τέχνης και των έργων του Μουνκ είναι η ευδιάκριτη συναισθηματική αγωνία και η τάση να παραμορφώνει την πραγματικότητα με τη χρήση έντονων γραμμών, χρωμάτων και αντιθέσεων, με λιτό εικονογραφικό στιλ, χωρίς περιττό σκηνικό, αλλά ψυχολογικά και συναισθηματικά φορτισμένο. Η αγωνιώδης αυτή ατμόσφαιρα ενσωματώνεται και αποτυπώνεται σ’ όλα τα διάσημα έργα του. Ο μεταγενέστερος, πολυσχιδής, όμως, Γουόρχολ με έντονη επιρροή από θέματα διαφημίσεων, εικονογράφηση καθημερινών αντικειμένων και την κουλτούρα των κόμικς δημιουργεί με κύρια χαρακτηριστικά τον αυθορμητισμό, την υπερβολή, τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις και με απόρριψη κάθε τι παραδοσιακού. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό με ένα νέο είδος εμπορικής τέχνης, αδιαφορώντας για δυσνόητα και εγκεφαλικά θέματα.

 

Κοινό χαρακτηριστικό, πάντως, και των δύο καλλιτεχνών είναι πως παρήγαγαν πληθώρα εκτυπώσεων. Ο Μουνκ δημιούργησε αρκετές λιθογραφίες, ενώ τα έργα του Γουόρχολ είναι μεταξοτυπίες. Ασχολήθηκαν και οι δύο με τη χαρακτική και τα έργα-εκτυπώσεις έγιναν το μέσον για να διαδοθούν οι δημιουργίες τους στο ευρύ κοινό. Η μαζική μηχανική παραγωγή είχε και εμπορική σημασία για τους δύο καλλιτέχνες.

 

Στους χώρους της έκθεσης παρουσιάζονται, λοιπόν, σε ζευγάρια λιθογραφίες του Μουνκ και μεγάλων διαστάσεων μεταξοτυπίες του Γουόρχολ. Εμφαση δίνεται σε τέσσερα διάσημα έργα-μοτίβα του, την «Κραυγή», τη «Μαντόνα», το «Self-Portrait with Skeleton Arm» και το «The Brooch. Eva Mudocci».

 

Η έκθεση περιλαμβάνει κι ένα πλούσιο πρόγραμμα από ομιλίες, συζητήσεις, διαλέξεις, συμπόσια, κινηματογραφικές προβολές και μουσικές βραδιές όπου παίρνουν μέρος καλλιτέχνες, επιμελητές, ιστορικοί τέχνης και πάνω από όλους το κοινό. Στόχος, φυσικά, να κατανοήσουμε τη συνεχιζόμενη επιρροή στη σύγχρονη τέχνη και τη χαρακτική των δύο γιγάντων, που σηματοδότησαν τη σύγχρονη τέχνη του περασμένου αιώνα.

 

Αγνή Κατσιούλα

 

Πληροφορίες: http://www.scandinaviahouse.org/events_exhibitions_current.html

 

Scroll to top