Pin It

 

Συγκρότησαν «επιτροπή» κατοίκων για να «αστυνομεύουν» Κυψέλη και Αγιο Παντελεήμονα. Είχαν χωριστεί σε ομάδες των πέντε, με τις οποίες πραγματοποιούσαν «περιπολίες» μέχρι τα ξημερώματα

 

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

 

getFile (56)getFile (57)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιοποιήθηκαν χθες, τελικά, λίγες ημέρες πριν δικαστούν από το Αυτόφωρο για εμπρησμό από πρόθεση, παράνομη βία από κοινού και διακεκριμένη φθορά, τα στοιχεία των δυο ακροδεξιών που συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής σε Κυψέλη και Aγιο Παντελεήμονα και είχαν κάψει τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Μαΐου το μπαρ ενός 34χρονου από το Καμερούν.

 

Πρόκειται για τους Γιώργο Σ. Περρή, 34 χρόνων, και τον συνομήλικό του, Νίκο Κ. Παπαβασιλείου, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι και οι μοναδικοί έως τώρα συλληφθέντες για την επίθεση, ενώ διαφεύγουν οι τρεις συνεργοί τους. Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των συλληφθέντων δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την έκδοση σχετικής Διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και προκειμένου να διευκολυνθούν οι αρχές στις έρευνές τους για συμμετοχή τους και σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις.

 

Τα κίνητρα, εξάλλου, των επιθέσεων και τη σύνδεσή τους με τη Χρυσή Αυγή, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η «Καθημερινή», έκανε ο ένας από τους δυο συλληφθέντες, ο 34χρονος Νίκος Παπαβασιλείου, ο οποίος στη δεύτερη κατάθεσή του ομολόγησε ότι συμμετείχε σε «ομάδα εφόδου» που δρούσε υπό την κάλυψη του ακροδεξιού κόμματος. Στην πρώτη κατάθεση ο 34χρονος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην ομάδα, αλλά αρνήθηκε την εμπλοκή του στον εμπρησμό. Μετά όμως παραδέχθηκε ότι προχώρησε στον εμπρησμό, «υπηρετώντας το γενικό καλό».

 

Προσέθεσε, δε, ότι ο ίδιος και τριάντα ακόμα άτομα συγκρότησαν «επιτροπή» κατοίκων με σκοπό να «αστυνομεύουν» την Κυψέλη και τον Αγιο Παντελεήμονα και ότι είχαν χωριστεί σε ομάδες των πέντε ατόμων με τις οποίες πραγματοποιούσαν «περιπολίες» από τις 7.00 το απόγευμα ως και τις 4.00 τα ξημερώματα. Είπε επίσης ότι συγκρότησαν τις ομάδες για να προκαλέσουν το κλείσιμο των καταστημάτων των μεταναστών της περιοχής.

 

Η διάταξη για την ενεργοποίηση του νόμου 927 του 1979 που αφορά τον κολασμό πράξεων και ενεργειών για τη δημιουργία φυλετικών διακρίσεων είχε εκδοθεί από την Εισαγγελία από την επομένη της σύλληψής τους, όμως, καθώς ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους εντός δύο ημερών και στον εισαγγελικό λειτουργό να αποφανθεί επί αυτών έπειτα από διήμερο, η δημοσιοποίησή τους έγινε τελικά χθες. Στο μεταξύ, οι δυο κατηγορούμενοι, έως την 30ή Μαΐου που θα γίνει η δίκη τους, θα είναι ελεύθεροι.

 

[email protected]

 

Scroll to top