- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στον αέρα οι μονάδες

29/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 

Χωρίς γιατρούς και προσωπικό έμεινε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο στην Αγιάσο της Μυτιλήνης, που φιλοξενεί 60 παιδιά, λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

523 [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγκαταλειμμένα στη μοίρα τους, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς προσωπικό να τα φροντίζει, με ελάχιστο φαγητό, παραμένουν, εδώ και 2 μήνες, 60 παιδιά στη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων στην Αγιάσο της Μυτιλήνης. Αιτία γι' αυτήν την κατάσταση η διακοπή της χρηματοδότησης από την 1/4/2013.

 

Η Πολιτεία δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λύση με έγγραφό της, αλλά μέχρι τότε και μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις, η υγεία των φιλοξενούμενων παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

Kαμία απάντηση

 

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, δεν έχει απαντήσει στο ιδιαιτέρως καθυστερημένο αίτημα του υπουργείου Εργασίας για συνέχιση της χρηματοδότησης σε όλες τις δομές υποστήριξης ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα.

 

Η Μονάδα της Αγιάσου αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα, καθώς καλύπτει το 20% των προσφερόμενων θέσεων φιλοξενίας για ανήλικους πρόσφυγες σε πανελλαδικό επίπεδο. Παρότι έχει υποστηρίξει μέσα σε 5 χρόνια 3.500 ανήλικους πρόσφυγες και έχει αναγνωριστεί διεθνώς η συμβολή της, φαίνεται πως αυτό δεν αποτέλεσε ικανό κριτήριο για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της χρηματοδότησης. Από την 1η Απριλίου, που έληξαν οι συμβάσεις τους, οι 21 εργαζόμενοι έφυγαν από τη Μονάδα.

 

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, γιατρός, καθαριστής εκεί παρά μόνον το συνεργείο φύλαξης που ανήκει σε ιδιωτικό εργολάβο. Στο Κέντρο όλο αυτό το διάστημα ευτυχώς πηγαίνουν 2 μάγειρες που αποσπάστηκαν από τον ξενώνα φιλοξενίας ηλικιωμένων «Θεομήτωρ», ο οποίος βρίσκεται δίπλα. Οι προμηθευτές όμως αρνούνται να φέρουν τα τρόφιμα γιατί δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματά τους.

 

«Τα παιδιά με ρωτάνε αν θα έχουμε να φάμε αύριο και αναρωτιούνται πού πήγε το προσωπικό», μας εξηγεί ο υπεύθυνος της Μονάδας και διοικητής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Ψυρούκης, και προσθέτει: «Χωρίς χρηματοδότηση το Κέντρο κινδυνεύει να κλείσει. Αν συμβεί κάτι στα παιδιά, θα θεωρηθούμε υπεύθυνοι για παραμέληση ανηλίκων γιατί έχουμε την επιτροπεία. Προχθές ένα δικό μας παιδί έφυγε από τη Μονάδα και το συνέλαβαν για διάρρηξη».

 

Εξήντα μία χιλιάδες (61.000) ευρώ ήταν το κονδύλι για τη μηνιαία λειτουργία του Κέντρου, αλλά το κόστος λειτουργίας δεν ξεπερνούσε τις 52.000, με αποτέλεσμα να επιστρέφονται και χρήματα. Σε συνάντηση του κ. Ψυρούκη πριν από 10 μέρες με τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο υπήρξε δέσμευση ότι θα σταλεί έγγραφο που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της Μονάδας. Το έγγραφο ακόμα αναμένεται.

 

Ανάγκη για μονάδες

 

«Η Μονάδα της Αγιάσου ήταν μια σχετικά καλή πρακτική της ελληνικής Πολιτείας. Τέτοιες δομές όχι μόνο δεν πρέπει να κλείνουν, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας καινούργιων» σχολιάζει ο Γιώργος Μόσχος από τον Συνήγορο του Παιδιού, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το Κέντρο της Μυτιλήνης.

 

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.», «πάνω από 5.000 είναι τα ασυνόδευτα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι θέσεις στους χώρους φιλοξενίας δεν υπερβαίνουν τις 400. Επιπλέον, δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας για παιδιά κάτω των 12 ετών, ούτε για κορίτσια». Αποτέλεσμα είναι να επιμηκύνεται κατά πολύ ο χρόνος κράτησης των παιδιών στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

 

«Είδαμε παιδιά να παραμένουν πάνω από 2 βδομάδες στο Α.Τ. Μυτιλήνης, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης» αναφέρει ο Γ. Μόσχος, ο οποίος επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει αμέσως και το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει έως και 12 μήνες κράτησης παιδιών σε αστυνομικά τμήματα!


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=55251