- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ελεύθερο φεστιβάλ στο… καμίνι της απαγόρευσης

03/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιώργος Καμίνης δεν αρέσκεται φαίνεται στις εκδηλώσεις για την ελευθερία της έκφρασης. Εστειλε την Παρασκευή διμοιρίες ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ στον λόφο του Στρέφη για να ματαιώσει φεστιβάλ. Τελευταία έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον 4 ανάλογες δράσεις

 

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

 

getFil678le [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια διμοιρία ΜΑΤ, μια διμοιρία ΔΕΛΤΑ και δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας επιστρατεύτηκαν την Παρασκευή το βράδυ στον λόφο του Στρέφη για να εμποδίσουν το «Free Public Space Festival», ένα φεστιβάλ για την ελευθερία της έκφρασης στον δημόσιο χώρο. Η δημοτική αρχή έδειξε έτσι με τον καλύτερο τρόπο πόσο κρίσιμο είναι σήμερα το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα υποχώρησης της ελευθερίας της έκφρασης σε δημόσιους χώρους της Αθήνας.

 

Ανωθεν ρυθμιστής 

 

Σύμφωνα με το Κενό Δίκτυο (http://voidnetwork.blogspot.com), που διοργάνωσε το φεστιβάλ της Παρασκευής, μόνο στον λόφο του Στρέφη ματαιώθηκαν το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον τέσσερις εκδηλώσεις με παρέμβαση του δήμου και της αστυνομίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο δήμος επικαλείται το ότι η χρήση του δημόσιου χώρου ανήκει στη δικαιοδοσία του δημάρχου. Οι ίδιοι, όμως, βλέπουν σ' αυτές τις κινήσεις την προσπάθεια να γίνει ο δήμαρχος ο άνωθεν ρυθμιστής τού τι θα επιτρέπεται και τι όχι στο δημόσιο χώρο.

 

«Θέλει ουσιαστικά να επιβάλει στις πλατείες και τους άλλους δημόσιους χώρους το σύστημα της Τεχνόπολης, που λειτουργεί με εμπορευματικούς όρους. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης στον δημόσιο χώρο των μικρών, δημιουργικών, νεανικών ομάδων, που δεν υποστηρίζονται από επιχειρηματικά συμφέροντα. Μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εννοείται ότι θα πάρει άδεια για συναυλία σε κεντρική πλατεία. Τα αντιεμπορευματικά συγκροτήματα του χιπ χοπ που κυκλοφορούν τους δίσκους τους στο Ιντερνετ διεκδικούν ισότιμα τον δημόσιο χώρο; Εννοείται πως οι αντικαθεστωτικές κουλτούρες, οι κουλτούρες της εναντίωσης, είναι οι πρώτες που θα εξαφανιστούν», μας λέει ο Τάσος Σαγρής από το Κενό Δίκτυο.

 

Η Αθήνα έχει παράδοση δεκαετιών στη διοργάνωση αυτοοργανωμένων, εκτός επιχειρηματικών δικτύων, φεστιβάλ. Τα προβλήματα μπορεί να λύνονται από τα κάτω, χωρίς την άνωθεν παρέμβαση μιας δημοτικής αρχής, που άλλωστε δεν είναι στη θέση να γνωρίζει τα ζητήματα όσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

 

Δεν πτοήθηκαν

 

Το παράδειγμα το δίνει ο λόφος του Στρέφη. Σε μια πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής Κατοίκων Εξαρχείων, συζητήθηκαν λύσεις για την όχληση που δημιουργούσαν στη γειτονιά οι εκδηλώσεις στον λόφο: λιγότερα ντεσιμπέλ, μικρότερη όχληση, λιγότερες εκδηλώσεις, βελτίωση της καθαριότητας. Το φεστιβάλ που τελικά δεν έγινε την Παρασκευή θα ήταν το πρώτο που θα εφάρμοζε αυτές τις κατευθύνσεις.

 

Πάντως, η καταστολή δεν πτόησε τους διοργανωτές. Ηρθαν άμεσα σε συνεννόηση με τις πανεπιστημιακές αρχές και το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε αργότερα το βράδυ της Παρασκευής στα Προπύλαια.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=56857