- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Γάλλοι «χρυσαυγίτες» πίσω από τον φόνο νεαρού ακτιβιστή

07/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

 

getwedcFile [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dcv [2]Σάλο προκάλεσε στη Γαλλία o θάνατος ενός νεαρού ακτιβιστή της Αριστεράς, μετά από βίαια επίθεση που δέχτηκε από άτομα που συνδέονται με την άκρα Δεξιά. Ο Κλεμάν Μερίκ, 19 ετών, ήταν φοιτητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και μέλος του συνδικάτου Solidaires. Ξέσπασε φιλονικία μεταξύ δύο ομάδων κατά τη διάρκεια πώλησης ενδυμάτων σε εμπορικό δρόμο κοντά στον παρισινό σταθμό Saint-Lazare. Η αντιπαράθεση οδήγησε σε βίαιη σύγκρουση με σκίνχεντ.

 

Ο νεαρός ακτιβιστής δέχτηκε αλλεπάλληλα πλήγματα και έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου απεβίωσε λίγες ώρες αργότερα. Η βάρβαρη αυτή επίθεση έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ενδεχόμενη απαγόρευση γαλλικών υπερεθνικιστικών ομάδων. Η αστυνομία συνέλαβε πολυάριθμα άτομα, προφυλάκισε μια γυναίκα και τρεις άντρες, μεταξύ των οποίων και ένας 20χρονος που θεωρείται ο «πιθανός δράστης» του θανατηφόρου κατά του Κλεμάν Μερίκ χτυπήματος. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς προσδιόρισε ότι «ομάδα της Ακροδεξιάς βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης δολοφονίας».

 

Καταγγέλλοντας την «αποτρόπαια πράξη», ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση. «Υπάρχουν ατομικές πράξεις, αλλά στη συνέχεια πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον οι δράστες ανήκαν σε ομάδα. Αν πρόκειται για μια πολιτική ομάδα οργανωμένη και δομημένη, αν τα συμπεράσματα της έρευνας οδηγήσουν σε μια τέτοια διαπίστωση, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα» τόνισε.

 

Oμόφωνα ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την «επίθεση» και την «ειδεχθή δολοφονία» του ακτιβιστή της άκρας Αριστεράς. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κ.Κ., οι Πράσινοι, ο ηγέτης της Δεξιάς UMP Ζαν Φρανσουά Κοπέ και πολυάριθμες προσωπικότητες ζητούν τη διάλυση ομάδων της Ακροδεξιάς που έχουν τεθεί υπό κρίση για βιαιοπραγίες κατά τους τελευταίους μήνες. Ο πρωθυπουργός Ερό επανέλαβε ότι έχει ζητήσει από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να εξετάσουν το πώς θα μπορούσαν «να τεμαχιστούν με δημοκρατικό τρόπο, με βάση τον νόμο, τα κινήματα αυτά νεοναζιστικής και φασιστικής έμπνευσης, που πλήττουν τη Δημοκρατία».

 

Το Κόμμα της Αριστεράς εκτίμησε ότι η επίθεση αποτελεί πολιτική πράξη, η οποία έγινε με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς ομάδας JNR (Εθνικιστική Επαναστατική Νεολαία, «αδελφό» κόμμα της Χρυσής Αυγής). Ο ηγέτης της JNR, Σερζ Αγιούμπ, αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή της ομάδας του στο περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι από τους αριστερούς ακτιβιστές ξεκίνησε η φιλονικία.

 

Ορισμένες προσωπικότητες θεωρούν ότι οι σημερινές βιαιοπραγίες είναι απόρροια της έντασης και της επιθετικότητας που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των αντιπάλων του γάμου των ομοφύλων.

 

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο απορρίπτει οποιοδήποτε συσχετισμό του με τους δράστες της επίθεσης. «Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες, το Ε.Μ. δεν έχει καμία σχέση με αυτό το συμβάν», δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν, η οποία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της διάλυσης των ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων. «Αν αποδειχτεί ότι αυτές οι ομάδες δίνουν στα μέλη τους οδηγίες για πράξεις βίας, τότε μπορεί να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο», τόνισε. Συλλαλητήρια οργανώθηκαν έξω από τη Σχολή Sciences Politiques και στην παρισινή φοιτητική συνοικία του Καρτιέ Λατέν, με πρωτοβουλία του Κόμματος της Αριστεράς, του Κομουνιστικού Κόμματος και της φοιτητικής συνδικαλιστικής οργάνωσης UNEF.

 

www.ira-feloukatzi.fr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=58571