Pin It

AΦΙΕΡΩΜΑ/ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Γιατι ιδιωτικοποιείται μια κερδοφόρα επιχείρηση. «Το παιχνίδι είναι στημένο» καταγγέλλουν πολλοί Θεσσαλονικείς

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

 

geAStFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και με το νερό… Εχουν προηγηθεί εθνικές οδοί, διαχείριση απορριμμάτων, δρόμοι, δεκάδες άλλα δημόσια έργα. Η πώληση της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) σε συγκεκριμένη κοινοπραξία, που εκπροσωπεί γνωστά συμφέροντα, είναι κάτι που η πόλη γνωρίζει από την εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή (του νεότερου) ακόμη, όταν αποφασίστηκε (ή μήπως υπαγορεύτηκε;) η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

 

Το όνομα των συμφερόντων αυτών ήταν «κοινό μυστικό» που οι Θεσσαλονικείς ψιθυρίζουν χρόνια τώρα και -ω, τι σύμπτωση!- περιλαμβάνεται στους προκριθέντες στην α΄φάση του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουλήσει και το νερό, το τελευταίο δημόσιο αγαθό (πριν από τον αέρα που αναπνέουμε).

 

Η απάντηση της πόλης ήρθε αρχικά με την Κίνηση 136, μια πρωτοβουλία πολιτών που προτείνει τη μη κερδοσκοπική κοινωνική διαχείριση της ΕΥΑΘ μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Ακολούθησε το κίνημα «Σώστε το νερό», που πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αντιτίθεται εντελώς στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, με τη λογική ότι «δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να συνεταιρίζονται για να αγοράζουν κάτι που είναι ήδη δικό τους». Και το επιστέγασμα ήρθε μέσα από την ομόφωνη απόφαση των δήμων που συμμετέχουν στην ΚΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει δημοψήφισμα, προκειμένου να περάσει η ΕΥΑΘ στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης διατηρώντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της.

 

Ξεσηκωμός

 

«Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, είναι η ζωή μας και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί με κανέναν τρόπο. Ο αγώνας αυτός είναι ένας σκληρός πολιτικός αγώνας, γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για αγώνα ενάντια στο μνημόνιο και τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Εμείς είμαστε μια συλλογικότητα πολιτών και φορέων της Θεσσαλονίκης που θέλουμε να συνενώσουμε δυνάμεις με κύριο στόχο αρχικά να σωθεί το νερό. Ζητάμε να γίνει δημοψήφισμα, όπως προβλέπεται και από τον “Καλλικράτη”, με το ερώτημα να πουληθεί ή όχι η ΕΥΑΘ», εξηγεί στην «Εφ.Συν.», ο εκπρόσωπος της κίνησης «Σώστε το νερό», Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

 

«Στις γειτονιές της πόλης καθημερινά γίνονται συνελεύσεις για να ενημερωθεί η κοινωνία που πιστεύουμε ότι κατά 99% συντάσσεται σ' αυτόν τον αγώνα. Προειδοποιούμε τους επίδοξους επενδυτές της ΕΥΑΘ ότι θα βρουν την κοινωνία μπροστά τους», αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος, εξηγώντας ότι η διαφοροποίηση από την Κίνηση 136 «είναι ότι πιστεύουμε πως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν οι πολίτες να αγοράσουν κάτι που ήδη τους ανήκει».

 

Η Κίνηση 136, πάντως, κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 3 χιλιάδες Θεσσαλονικείς που συνεταιρίστηκαν και συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για να μείνει τελικά απ' έξω, όπως άλλωστε αναμενόταν…

 

«Δεν πτοούμαστε. Ξέραμε εκ των προτέρων ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Είχαμε όλες τις προϋποθέσεις να περάσουμε στη β΄φάση του διαγωνισμού, διότι και τεχνογνωσία έχουμε, αφού συμμετέχουμε οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, και 30 δισ. οικονομικό μπακγκράουντ έχουμε από 22 επενδυτές κοινωνικής ευθύνης που μας στηρίζουν. Θα προσφύγουμε βεβαίως στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης», ξεκαθάρισε στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Μαριόγλου της Κίνησης 136 και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

 

Για τη διαφοροποίησή της από την Κίνηση «Σώστε το νερό», εξηγεί ότι «ασφαλώς και θα θέλαμε να παραμείνει η ΕΥΑΘ σε δημόσια χέρια, αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται πως ό,τι είναι κρατικό δεν είναι και δημόσιο…». Τονίζει ότι τα χρήματα που βάζουν οι Θεσσαλονικείς για να συμμετάσχουν θα τους αποδοθούν μακροπρόθεσμα μέσω της κοινωνικής διαχείρισης και της πτώσης των τιμολογίων.

 

«Εχει δει ποτέ κανείς μείωση των τιμολογίων από ιδιωτική εταιρεία; Κάνει καμιά ιδιωτική εταιρεία κοινωνική πολιτική; Τι θα κάνει ο ιδιώτης όταν κάποιος πολίτης δεν θα έχει να πληρώσει τον λογαριασμό του νερού; Δεν θα του το κόψει; Και τι θα έχει να μας πει τότε η κυβέρνηση που έχει υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ ότι το νερό είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου; Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης, συμμετέχουμε στην Κίνηση “Σώστε το νερό” και στηρίζουμε το δημοψήφισμα», λέει ο κ. Μαριόγλου.

 

Στο μεταξύ, 14 δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, με προεξάρχοντα τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν αποφασίσει ήδη να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

 

Αλλωστε η ΕΥΑΘ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση και κάθε επίδοξος αγοραστής σε 4-5 χρόνια θα έχει αποσβέσει το κεφάλαιό του. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος εξαρτάται από την κυβέρνηση, που κρατάει το μαχαίρι και το πεπόνι και σε αυτή την περίπτωση, αφού για να γίνει δημοψήφισμα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Θα το κάνει; Η απάντηση ίσως κρύβεται στα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ…

 

H διεθνής εμπειρία

 

Γεγονός είναι ότι η διεθνής εμπειρία απέδειξε πως οι εταιρείες ύδρευσης δεν πρέπει να περνάνε σε ιδιωτικά χέρια. Οπου ο κανόνας αυτός παραβιάστηκε, τα τιμολόγια των καταναλωτών αυξήθηκαν από 2 έως 7 φορές, τα δίκτυα κατέρρευσαν επειδή έμειναν ασυντήρητα, ενώ δημιουργήθηκαν περιβαλλοντικά προβλήματα και η ποιότητα του νερού υποβαθμίστηκε. Σήμερα η διεθνής τάση είναι η επανακρατικοποίηση. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Παρισιού, του Μιλάνου, του Βερολίνου και της Νίκαιας, όπου τελικά η εταιρεία ύδρευσης πέρασε στη διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΥΑΘ είναι μια χρυσοφόρα επιχείρηση, όπως φαίνεται και από τα τελευταία οικονομικά της στοιχεία. Παρά την πτώση του τζίρου της, με αυξημένα κέρδη έκλεισε το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013. Αναλυτικότερα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος σε ποσοστό 4,71%, ενώ τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 3,46%. Τα μικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 9,76%, στα 7,96 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα προ φόρων έκλεισαν στα 7, 7 εκατομμύρια, οριακά μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

«Η εταιρεία παραμένει εύρωστη οικονομικά, με υψηλή κερδοφορία και ρευστότητα, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προς όφελος των πελατών, των μετόχων και των εργαζομένων της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης.

 

Scroll to top