Pin It

AΦΙΕΡΩΜΑ/ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009, μια κοινοπραξία εταιρειών και διεθνών οργανισμών συγκρότησε την παγκόσμια πρωτοβουλία «2013 Water Resources Group (WRG 2030), η οποία ιδρύθηκε με σκοπό να «διαμορφώνει την ατζέντα στη συζήτηση για τους υδάτινους πόρους» 

 

Του Τάσου Σαραντή

 

getFilsxee

getFsedile

getFiwsxcsele

Η ιδιωτικοποίηση του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο προωθείται παράλληλα μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Νερού (WWC) και του Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νερού ιδρύθηκε το 1996 ως μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με έδρα τη Γαλλία, με πάνω από 400 μέλη από διακυβερνητικούς οργανισμούς, κρατικούς φορείς, εταιρείες, μη κυβερνητικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, εταιρείες ύδρευσης, διεθνείς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

 

Κάθε τρία χρόνια, το WWC φιλοξενεί το Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, το πρώτο από τα οποία πραγματοποιήθηκε το 1997. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διεθνείς συναντήσεις στις οποίες μετέχουν χιλιάδες σύνεδροι με θέματα στην ατζέντα που αφορούν τη σωτηρία και την ορθή διαχείριση του πολυτιμότερου πόρου για τον πλανήτη. Αλλά αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία για τις πολυεθνικές του νερού να δρομολογήσουν την ιδιωτικοποίησή του.

 

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009, μια κοινοπραξία εταιρειών και διεθνών οργανισμών συγκρότησαν την παγκόσμια πρωτοβουλία «2030 Water Resources Group» (WRG 2030), η οποία ιδρύθηκε με σκοπό να «διαμορφώνει την ατζέντα της για τη συζήτηση των υδάτινων πόρων», καθώς και για τη δημιουργία «νέων μοντέλων για τη συνεργασία» μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

 

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της WRG 2030, καθήκοντα προέδρου έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Nestle, Πίτερ Μπράμπεκ, που με κάθε τρόπο τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της International Finance Corporation (IFC) και, μεταξύ άλλων, μέλη του είναι ο διαχειριστής των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), ο επικεφαλής επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Company, ο πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), ο πρόεδρος της Inter-American Development Bank και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo. Μέχρι το 2011, η WRG 2030 είχε λάβει ήδη 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC).

 

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού το 2012 -μια συνάντηση όπου σε μεγάλο βαθμό συμμετείχαν οι παγκόσμιοι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης του νερού, με τη Nestle μεταξύ των πιο ενθουσιωδών- ο Πίτερ Μπράμπεκ παρουσίασε το 2030 Water Resources Group ως μια «παγκόσμια δημόσια – ιδιωτική πρωτοβουλία», που θα μπορούσε να βοηθήσει στην «παροχή εργαλείων και πληροφοριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές», καθώς και να συμβάλει σε μια «νέα πολιτική καθοδήγηση για τη σπανιότητα των υδάτινων πόρων».

 

«Πρεμούρα» για την αειφορία του νερού

 

Ενα μήνα αργότερα (Απρίλιος 2012), σε δημοσίευση αυτοπαρουσίασης του Water Resources Group, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Company, Μουχτάρ Κεντ, ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο τα πράγματα: «Για να υπάρξει μια διαφορά στις προκλήσεις του νερού, προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν όπως ποτέ στο παρελθόν. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ειδικότερα θα πρέπει να διατυπώσουν την άποψή τους, να εγερθούν και να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας για την αειφορία του νερού». Σε απόλυτη ευθυγράμμιση εμφανίζεται και η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τής -κατά τα λοιπά, ανταγωνίστριας- PepsiCo Inc, Indra Nooyi: «Το σύνθετο ζήτημα της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων απαιτεί πολυμορφία στη σκέψη και δυνατότητες που μόνο η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών μπορούν να επιφέρουν. Ως παγκόσμια εταιρεία τροφίμων και ποτών, η PepsiCo θεωρεί επιτακτική ανάγκη να ηγηθεί στο θέμα της ορθολογικής χρήσης του νερού και έχουμε δεσμεύσει πόρους που έχουν καταχωριστεί στη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και επιτρέπουν την υπεύθυνη χρήση του νερού. Οι λύσεις που έχουμε αναπτύξει μαζί αφορούν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας», αναφέρει.

 

Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα (23 Απριλίου 2013), ο Πίτερ Μπράμπεκ στο προσωπικό του blog -που τιτλοφορείται Water Challenge και φιλοξενείται στον ιστότοπο της Nestle- υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση του νερού με «βελούδινο» τρόπο, αλλά κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ξεκάθαρα. Σε ανάρτησή του με τον τίτλο «Αναπτυξιακοί στόχοι, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα», μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι κυβερνήσεις, βέβαια, έχουν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με τον καθορισμό μιας στρατηγικής που αντανακλά τις εθνικές προτεραιότητες και με την οικοδόμηση ενός θεσμικού πλαισίου που την υποστηρίζει. Ομως, δεδομένου ότι οι πόροι των κυβερνήσεων περιορίζονται όλο και περισσότερο, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν και θα έπρεπε επίσης να έχουν ένα μερίδιο στο πρόβλημα». Και αποκαλύπτει: «Το σχήμα αυτής της “συμμετοχής” ήταν το επίκεντρο της συζήτησης την περασμένη εβδομάδα στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου, στο πλαίσιο του ρόλου μου στο Water Resources Group, έκανα την εισαγωγή σε έναν διάλογο υψηλού επιπέδου για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης στη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα».

 

Αυτό που, βέβαια, αποκρύπτει επιμελώς ο Μπράμπεκ είναι ότι η Παγκόσμια Τράπεζα περιορίζει τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν τη διαχείριση και τις υποδομές του νερού προς τον δημόσιο τομέα, κατευθύνοντας τα τεράστια κεφάλαια που χορηγεί απευθείας προς τον ιδιωτικό. Κι ας αναφέρει ο ίδιος με περισσή υποκρισία ότι «το νερό για την επιβίωση αποτελεί ένα ανθρώπινο δικαίωμα»…

 

 

Scroll to top