- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την παράδοση του Γιαϊλά

10/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τουρκική εφημερίδα «Vatan» γράφει ότι «ο υπεύθυνος για τη νεολαία του DHKP-C συνελήφθη με κοινή επιχείρηση τουρκικής και ελληνικής αστυνομίας που έμοιαζε με κινηματογραφική ταινία»

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Σοβαρά ερωτήματα για την ελληνική κυβέρνηση προκύπτουν από δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, τα οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες περί απαγωγής του Τούρκου Μπουλούτ Γιαϊλά, την περασμένη Πέμπτη στα Εξάρχεια, και την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές.

 

Η εφημερίδα «Vatan» σε δημοσίευμα της πρώτης σελίδας, με τον τίτλο: «Τη ζωντανή βόμβα την είχε κάνει πακέτο ο γείτονας», γράφει ότι «ο υπεύθυνος για τη νεολαία του DHKP-C συνελήφθη με κοινή επιχείρηση της τουρκικής και της ελληνικής αστυνομίας, που έμοιαζε με κινηματογραφική ταινία». Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει, επίσης, ότι «υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο Γιαϊλά, τον οποίο η ελληνική αστυνομία παρέδωσε στη συνοριακή είσοδο Παζάρκουλε, σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στην αστυνομία ή σε πρεσβείες».

 

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο: «Ελληνοτουρκική επιχείρηση για τη ζωντανή βόμβα του DHKP-C», γράφει ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά, ο οποίος είχε ξεφύγει την τελευταία στιγμή από την επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, που είχε πραγματοποιήσει εναντίον της οργάνωσης του DHKP-C, συνελήφθη στην Ελλάδα με ειδική επιχείρηση. Ακόμα τονίζεται ότι ο συλληφθείς διέφυγε στην Ελλάδα και έκανε προετοιμασίες στο στρατόπεδο του Λαυρίου πριν από επίθεση ζωντανής βόμβας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

 

Αποκαλυπτική είναι η αναφορά της εφημερίδας: «Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ήρθε σε επαφή με την ελληνική αστυνομία και μετά από εργασίες και της ΜΙΤ, ο Μπουλούτ Γιαϊλά ετέθη υπό κράτηση, στις 30 Μαΐου, στην Αθήνα. Το ίδιο βράδυ, στις 21.30, μίνιμπας που πέρασε από κοντά του, στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα, πολιτικά ντυμένα, πήραν τον Γιαϊλά και απομακρύνθηκαν».

 

Το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει διαψεύσει επανειλημμένως τους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί ύπαρξης στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών, θα πρέπει να πάρει θέση, όπως, επίσης, και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος ήταν ο ρόλος της ελληνικής αστυνομίας ή των μυστικών υπηρεσιών σ' αυτήν την ύποπτη υπόθεση. Ηδη, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου. Ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος και θα διεξαγάγει την έρευνα, καλείται να διαπιστώσει εάν είναι βάσιμες οι καταγγελίες και αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της αρπαγής.

 

H Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

 

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις μετά και την παρέμβαση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που έκανε λόγο για παραβίαση σειράς διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας και ενδεχόμενη υπονόμευση του κράτους δικαίου. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για τα περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία του Μπουλούτ Γιαϊλά.

 

Ανακοίνωση, με την οποία εγκαλεί την ΕΛ.ΑΣ. για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, εξέδωσε και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), το οποίο επισημαίνει τις αντιφατικές ανακοινώσεις της αστυνομίας στις 2 και στις 3 Ιουνίου και αποκαλύπτει ότι ο Γιαϊλά είχε ζητήσει τη συνδρομή του Συμβουλίου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=59436