- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το λουκέτο στην ΕΡΤ παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη…

13/06/13 MEDIA,Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aυτό επισημαίνουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος και η γενική διευθύντρια της ΕΒU και τον καλούν να ακυρώσει αμέσως την απόφασή του εκφράζοντας «τη βαθιά απογοήτευσή τους…»

 

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

 

ge2wetFile [1]

Να πάρει πίσω την απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι έτσι ουσιαστικά παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ζητούν ο πρόεδρος της EBU Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια της Ενωσης Ιγκριντ Ντελτένρ με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

 

Τα δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών τονίζοντας ότι η ΕΡΤ είναι ιδρυτικό μέλος της από το 1950 επισημαίνουν ότι το κλείσιμο ενός τέτοιου φορέα συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων και εκφράζουν «τη βαθιά απογοήτευσή τους» για λογαριασμό όλων των ευρωπαϊκών δημόσιων ΜΜΕ. Η ενέργεια αυτή αφήνει «τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα της ΕΡΤ μπροστά από μαύρες οθόνες…» προσθέτουν και σημειώνουν ότι «η ύπαρξη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και η ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοκρατικών κοινωνιών και ως εκ τούτου οποιεσδήποτε εκτεταμένες αλλαγές στο δημόσιο σύστημα των ΜΜΕ πρέπει να αποφασιστούν μόνο έπειτα από ανοιχτή και διεξοδική συζήτηση στο Κοινοβούλιο -και όχι μέσα από απλή συμφωνία υπουργών της κυβέρνησης».

 

Ο Ζαν Πολ Φιλιπό μάλιστα δήλωσε στη «Le Monde» ότι η ενέργεια της κυβέρνησης είναι «τελείως αδιανόητη για μια δημοκρατική χώρα. Γνωρίζουμε ότι όταν μια χώρα κάνει αίτηση για να ενταχθεί (στην Ε.Ε.), πρέπει να αποδείξει ότι έχει έναν ανεξάρτητο και με αυτόνομη διοίκηση ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

 

Στην επιστολή του ίδιου και της γενικής διευθύντριας της EBU προς τον κ. Σαμαρά επισημαίνεται επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Συνθήκη που υπεγράφη πριν από πέντε χρόνια επικύρωσε το λεγόμενο Πρωτόκολλο του Αμστερνταμ που αναγνωρίζει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ως διακριτικό στοιχείο του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μόλις πριν από δύο χρόνια, τονίζουν, το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαίωσε ότι το διπλό σύστημα, δηλαδή η ύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ, είναι η βάση για πολυφωνία σε ολόκληρη την Ε.Ε. Και αυτό το περιβάλλον των ΜΜΕ είναι πλέον σε κίνδυνο». Σημειώνουν μάλιστα ότι τα μέλη της EBU «είναι συγκλονισμένα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα» και τονίζουν ότι με βάση τα στοιχεία του 2011 το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ ήταν από τα τρία χαμηλότερα των μελών της EBU (ακριβώς πίσω από τη Σερβία). Τα δύο στελέχη της EBU προσθέτουν ότι και από αυτό το ανταποδοτικό τέλος το 25% πάει πλέον στον ΛΑΓΗΕ και δηλώνουν σε ετοιμότητα να ταξιδέψουν στη χώρα μας για να προσφέρουν γνώσεις, εμπειρία και συμβουλές ώστε να διατηρηθεί ανοιχτή η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Καταλήγουν μάλιστα τονίζοντας στον κ. Σαμαρά ότι αναμένουν απάντησή του εκφράζοντας και την εμπιστοσύνη τους «για την ορθή του κρίση».

 

«Την απογοήτευση και την κατάπληξη» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (που εκπροσωπεί 600.000 συντάκτες) για το «μαύρο» στην ΕΡΤ εκφράζει με επιστολή του στον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα. «Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα» αυτή την ενέργεια και «θα κινητοποιήσουμε τις 180 Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων [...] για να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση. [...] Προς το παρόν σάς παροτρύνουμε να παρέμβετε για να αποκατασταθεί αμέσως η λειτουργία της ΕΡΤ…»

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=60326