Pin It

Μια καταγραφή της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια και έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό «γίγαντα»

 

Τα περίπου 50 ευρώ ετησίως που δίνουμε για την ΕΡΤ είναι ένα από τα τρία χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη στην Ευρώπη. Εφτασε μάλιστα σε αυτό το ύψος επί κυβέρνησης Καραμανλή (2004-2009), που αποφάσισε αύξηση 30% η οποία αντιστοιχούσε σε επιπλέον έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ!

 

Από τα περίπου 310 εκατ. ευρώ των εσόδων της ΕΡΤ (ανταποδοτικό τέλος και διαφημιστικά), τα 85 εκατ. πήγαιναν σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία. Για να μην πάρουμε τη φετινή χρονιά, που άλλα 65 έως 75 εκατ. ευρώ πάνε πλέον στον ΛΑΓΗΕ

 

Ποιος, αλήθεια, έχει κάνει το δελτίο της ΝΕΤ κέντρο παρέλασης non paper της κυβέρνησης (σαν κι αυτό που έστειλαν και για το λουκέτο), παραγγέλνει θέματα με ραβασάκια, έχει κατηγορηθεί για αλλεπάλληλα κρούσματα λογοκρισίας; Μα ο άνθρωπος που επέλεξε η κυβέρνηση Σαμαρά να τοποθετήσει στη θέση του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης

 

Οταν ο πρωθυπουργός μίλησε για άφαντους δημοσιογράφους που πληρώνονται χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια, προφανώς δεν αναφερόταν στους καμιά 40αριά ειδικούς συμβούλους και ΠΕΘ που οι ίδιοι διόρισαν. Τέτοιου τύπου κατηγορίες πάντως διατυπώνονται με αποδείξεις και ονόματα, διαφορετικά πρόκειται για λάσπη

 

Αποδομώντας ένα non paper, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΡΤ και τη συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές για το λουκέτο στην ΕΡΤ

 

Ο κ. Κεδίκογλου και ο σημερινός εκκαθαριστής Γκίκας Μάναλης παραπλάνησαν τους βουλευτές της Επιτροπής της Βουλής για τις ΔΕΚΟ όταν στις 2/4/13 απαντούσαν σε ερωτήσεις, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο λουκέτου στην ΕΡΤ και τονίζοντας πως η φιλοσοφία τους είναι η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωση

 

Οσα είπε ο κ. Σαμαράς για σκάνδαλα και άλλα στραβά κι ανάποδα θα μπορούσαν να έχουν κάποια λογική αν επί της δικής του κυβερνήσεως είχε επιχειρηθεί να σταματήσουν οι μικτές παραγωγές, οι ειδικοί σύμβουλοι, το προσωπικό ειδικών θέσεων άνευ αντικειμένου. Επί της πρωθυπουργίας του όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο

 

 

Tου Σωτήρη Μανιάτη

 

 

getFixcdle

 

 

 

 

 

 

geazextFile

 

 

 

 

 

 

 

getFzaxcle

 

 

 

 

 

 

gezxdetFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ψεύδη, υποκρισίες, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, απίθανους ισχυρισμούς, ομολογία ανικανότητας και κατηγορίες για τις οποίες ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι εκάστοτε κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν την ΕΡΤ ως κομματικό φέουδο για προπαγάνδα, βόλεμα ημετέρων και εξυπηρέτηση συμφερόντων περιελάμβανε non paper που διοχετεύτηκε, επιλεκτικά σε ορισμένα ΜΜΕ, από την κυβέρνηση. Ενδεικτικό και αυτό της νοοτροπίας που επικρατεί στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

Και στην ανακοίνωσή του, όμως, όπως και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους ξένους ανταποκριτές, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου, πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, εξαπέλυσε σωρεία κατηγοριών εναντίον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές. Για τις οποίες, όμως, φέρει ο ίδιος ακεραία την ευθύνη τουλάχιστον για την τελευταία χρονιά, καθώς αυτός επέλεξε τις διοικήσεις. Το κόμμα του, μάλιστα, βαρύνεται με το μεγαλύτερο «πάρτι» διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ κατά τη διακυβέρνηση της χώρας (2004-2009), επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή δηλαδή.

 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από αυτά για να καταγράψουμε και τις πραγματικές διαστάσεις.

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 1: Το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ, που στο non paper χαρακτηρίζεται «“χαράτσι” μέσω της ΔΕΗ», με τη δημιουργία του νέου φορέα θα είναι πολύ μικρότερο. «Σε κάθε περίπτωση το ετήσιο όφελος για τον Ελληνα πολίτη […] θα είναι 100 εκατ. ευρώ».

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα περίπου 50 ευρώ ετησίως που δίνουμε για την ΕΡΤ είναι ένα από τα τρία χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το χαρακτηρίζουν χαράτσι όταν κάθε νοικοκυριό επιβαρύνεται με το πραγματικό χαράτσι των 600, 800 ή και πολύ περισσότερων ευρώ τον χρόνο με το ΕEΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ που από προσωρινό γίνεται μόνιμο. Επίσης, το ανταποδοτικό τέλος έφτασε σε αυτό το ύψος επί κυβερνήσεως Καραμανλή (2004-2009) που αποφάσισε μια αύξηση 30%, η οποία αντιστοιχούσε ουσιαστικά σε επιπλέον έσοδα για την ΕΡΤ περίπου 100 εκατ. ευρώ!

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 2: «Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΡΤ είναι πολλές. Ηδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη και ζητήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από το 2000 μέχρι σήμερα».

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Χρόνια τώρα καταγγέλλονται σκάνδαλα στην ΕΡΤ με τις διοικήσεις που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση να έχουν την κύρια ευθύνη. Το μεγάλο φαγοπότι πραγματοποιήθηκε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. (2004-2009) με τα έσοδα της ΕΡΤ να εκτοξεύονται σχεδόν πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως (375 εκατ. ευρώ το 2008) και όμως να καταγράφονται σημαντικές ζημίες, με τις συνολικές συσσωρευμένες υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ (2008) και ενώ τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση Παναγόπουλου είχε αναγκαστεί να προχωρήσει και σε… δημιουργική λογιστική για να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας και να μην καταρρεύσει ο ραδιοτηλεοπτικός «γίγαντας».

 

Δηλαδή, με λίγα λόγια, αυτοί που ευθύνονται για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στην ΕΡΤ τώρα κατέβασαν τους διακόπτες της για να την εξυγιάνουν και ζήτησαν διαχειριστικό έλεγχο. Μόνο που δεν λένε ότι δύο φορές (2006-2007 και 2009-2010) στη δημόσια ραδιοτηλεόραση μπήκαν Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και σε τρία πορίσματα-καταπέλτες τους κατέγραφαν σωρεία ατασθαλιών στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, κάνοντας λόγο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, διαφθορά, ύποπτες συναλλαγές, αδιαφάνεια κ.ά.

 

Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και υπάρχουν ήδη και αποφάσεις. Σε μία εξ αυτών ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλος καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος αρχικά σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή και στο Εφετείο σε 14 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Είναι ο ίδιος που σήμερα διαπραγματεύεται με το ΥΠΟΙΚ για να πάρει ο ΣΚΑΪ TV δικαιώματα αγώνων που είχε η ΕΡΤ.

 

Οπως δεν λένε ότι, περιέργως πώς, χρόνια τώρα, υποθέσεις της ΕΡΤ είτε δεν φτάνουν ποτέ στη Δικαιοσύνη και χάνονται στα συρτάρια στελεχών που οι κυβερνήσεις διορίζουν, είτε καθυστερεί η εκδίκασή τους, είτε, παρότι έχουν χαθεί εκατοντάδες εκατομμύρια, σε κανέναν δεν καταλογίζονται ευθύνες.

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 3: Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση συμβάσεων, υλικού, «για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. […] Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε κανείς να το αγγίξει…»Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Θα μπορούσε κανείς να τον δικαιολογήσει αν, όταν έλεγε αυτά, κοίταζε σε καθρέφτη και απευθυνόταν στον εαυτό του. Διότι ο ίδιος φέρει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στην ΕΡΤ. Επί των δικών του ημερών έχουν προσληφθεί ειδικοί σύμβουλοι και προσωπικό ειδικών θέσεων με ποσά που κυμαίνονται από 2.500 έως και 4.500 ευρώ (ετήσιο κόστος άνω του 1,2 εκατ. ευρώ). Συμβάσεις που λήγουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αυτής της χρονιάς (μονοετείς) και τις οποίες πιθανότατα θα υποχρεωθεί να αποπληρώσει χωρίς να προσφέρουν καμία υπηρεσία.

 

Οχι βέβαια ότι οι περισσότεροι εξ αυτών πρόσφεραν κάτι το προηγούμενο διάστημα, αφού πολλοί ούτε καν εμφανίζονταν ή, στην καλύτερη περίπτωση, έκαναν καμιά περατζάδα ως σχολιαστές εκπομπών. Οσο για τις μεικτές παραγωγές, οι διοικήσεις που επέλεξε υπέγραψαν τέτοιου τύπου εκπομπές για να εξυπηρετήσουν ημετέρους και το γνωρίζει πολύ καλά. Πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο βέβαια ήταν η ΕΡΤ την προηγούμενη πενταετία διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. Ψεύδεται επίσης όταν υποστηρίζει ότι κανείς δεν το άγγιξε.

 

Στην πρώτη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος (υπουργός Πολιτισμού που είχε και την ευθύνη της ΕΡΤ) αξίζει τα εύσημα, καθώς, εν ριπή οφθαλμού, κατάργησε τις υψηλόμισθες θέσεις των εντεταλμένων συμβούλων (δύο κόστιζαν μισό εκατ. ευρώ τον χρόνο), περιόρισε τον υπερβολικό (αν μη τι άλλο) μισθό του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ (έφτανε τις 350.000 ευρώ ετησίως), έκοψε τις περισσότερες θέσεις συμβούλων (που χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο οι περισσότεροι απολάμβαναν μισθούς που κυμαίνονταν από 7.500 έως και 15.000 ευρώ μηνιαίως) περιόρισε τον αριθμό του προσωπικού ειδικών θέσεων. Και γι’ αυτά δεν άνοιξε ρουθούνι…

 

Με τη διοίκηση Παπαγεωργίου (του επονομαζόμενου «γάτου» με Γαμπρίτσο αρχικά και Ταγματάρχη μετέπειτα στη θέση διευθύνοντος συμβούλου) και, έχοντας δίπλα του ικανά στελέχη, ξεκίνησε ένα νοικοκύρεμα της ΕΡΤ, που συνεχίστηκε και επί Τηλέμαχου Χυτήρη, αλλά άρχισε να παίρνει πιο συγκροτημένη μορφή επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου. Ο τελευταίος, παρότι προχώρησε σε ορισμένες… σπασμωδικές και όχι τόσο επιτυχημένες επιλογές, κατάφερε να παρουσιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πρώτο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ.

 

Εστω και αν κανείς μπορούσε να διαφωνήσει σε ορισμένα σημεία, υπήρξαν αρκετά βήματα μαζέματος και αλλαγής νοοτροπίας και λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η επιτροπή Αλιβιζάτου που επέλεξε (και η οποία εργάστηκε αμισθί) παρέδωσε τελικά το πόρισμά της για την απαγκίστρωση από τον σφιχτό κρατικό εναγκαλισμό της ΕΡΤ αρχές του 2012. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Παντελής Καψής το κατέθεσε στη Βουλή ως ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, αλλά τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η σημερινή, το αγνόησαν τουλάχιστον μέχρι τώρα.

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 4: «Το κόστος λειτουργίας της ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ, με μέσο όρο τηλεθέασης 4%, ενώ αντίστοιχα το κόστος άλλων ιδιωτικών καναλιών με 10% τηλεθέαση δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ».

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΕΡΤ δεν είναι ένα κανάλι, αλλά ολόκληρος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και συνεπώς τέτοιου συγκρίσεις είναι… αφελείς έως και ύποπτες. Διότι κανείς δεν λέει, για παράδειγμα, τι φόρους και πόσα χρήματα έχουν πληρώσει για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά κανάλια που κάνουν 10% τηλεθέαση και ξοδεύουν λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Η ΕΡΤ διαθέτει: πέντε τηλεοπτικούς, ισάριθμους ραδιοφωνικούς, Αρχείο-Μουσείο με ανεκτίμητους θησαυρούς, ιστοσελίδα, web tv και radio, τη «Ραδιοτηλεόραση», 19 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς, χορωδία, μουσικά σύνολα, σειρά από στούντιο, περιουσιακά στοιχεία που έχουν και έξοδα και πάει λέγοντας.

 

Από τα περίπου 310 εκατ. ευρώ των εσόδων της (ανταποδοτικό τέλος και διαφημιστικά), τα περίπου 85 εκατ. πήγαιναν σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία, για να μην πάρουμε τη φετινή χρονιά, που άλλα 65 έως 75 εκατ. ευρώ πάνε πλέον στον ΛΑΓΗΕ. Ρίχνοντας μια ματιά λίγο πιο πίσω, θα δούμε ότι με τις περικοπές έβγαζε πλεόνασμα περίπου 55 εκατ. ευρώ απομειώνοντας παλαιότερες (και επί Ν.Δ.) συσσωρευμένες ζημίες.

 

Αρα, ουσιαστικά ξόδευε συνολικά περίπου 170 εκατ. ευρώ, τα οποία φέτος θα ήταν πολύ λιγότερα (95-105) λόγω της αφαίμαξης για ΛΑΓΗΕ. Και κανείς βέβαια δεν λέει ότι η ΕΡΤ έχει επιβαρυνθεί με ό,τι συμβαίνει με τα πολιτικά κόμματα και είναι υποχρεωμένη να δίνει το λεγόμενο «πουλ» σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια, χωρίς καμία ανταμοιβή. Γι’ αυτό και τώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα βάλει το χέρι στην τσέπη μας για να δίνει στα κόμματα τα έξοδα για την κάλυψη των εκδηλώσεών τους.

 

Οσο για την τηλεθέαση, η ΝΕΤ είχε φθάσει μέχρι και πάνω από 7,5% με την ΕΤ1 και την ΕΤ3 να περιστρέφονται στο 3%. Κι αυτά μετά τις περικοπές (διότι παλαιότερα είχε πάει και ψηλότερα) και με ακαθόριστο συχνά και ανύπαρκτο φρέσκο πρόγραμμα από το 2009. Η πτώση ξεκίνησε κυρίως επί κυβερνήσεως Σαμαρά, λόγω της αλλοπρόσαλλης, συχνά αυταρχικής, συμπεριφοράς τόσο κυβερνητικών στελεχών όσο και ανθρώπων της διοίκησης της ΕΡΤ που -και με συνδικαλιστικές ευθύνες- οδήγησαν σε συχνά ανεβοκατεβάσματα των «ρολών» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Και κάπως έτσι άρχισε η κατρακύλα. Και κάτι ακόμα που δεν λένε οι κυβερνώντες. Υπήρχαν και ιδιωτικά κανάλια με περίπου 10% τηλεθέαση και σαφέστατα πολύ λιγότερο προσωπικό από αυτό της ΕΡΤ (το 1/6) και τα οποία κατέβασαν οριστικά ρολά, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και μια «μαύρη τρύπα» με συνολικά χρέη και δάνεια πάνω από 500 εκατ. ευρώ (!), που δημιούργησαν ασφυκτικές καταστάσεις σε άλλες εταιρείες και παρέσυραν στο κλείσιμο και διαφημιστικές εταιρείες.

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 5: «Στην ΕΡΤ εργάζονται περίπου 700 δημοσιογράφοι και, ενώ θα περίμενε κανείς το δελτίο ειδήσεών της να είναι το κορυφαίο, έχει λιγότερο από 4% τηλεθέαση. Αντίστοιχα, ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί απασχολούν για παράδειγμα 150 δημοσιογράφους με δεκαπλάσια τηλεθέαση».

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν υπάρχει κανάλι που το δελτίο του να κάνει 40% τηλεθέαση (δεκαπλάσια της ΕΡΤ) ούτε καν τηλεμερίδιο (μέτρηση επί ανοικτών δεκτών). Ισως πενταπλάσια, άντε εξαπλάσια. Αλλά και πάλι η σύγκριση είναι αφελής και ύποπτη.

 

Ποιος, αλήθεια, έχει κάνει το δελτίο της ΝΕΤ κέντρο παρέλασης non paper της κυβέρνησης (σαν κι αυτό που έστειλαν και για το λουκέτο), παραγγέλνει θέματα με ραβασάκια και έχει κατηγορηθεί για αλλεπάλληλα κρούσματα λογοκρισίας; Μα, ο άνθρωπος που επέλεξε η κυβέρνηση Σαμαρά να τοποθετήσει στη θέση του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων είχαμε ακόμα ένα επεισόδιο μεταξύ Αιμίλιου Λιάτσου και Ελλης Στάη, καθώς η τελευταία αρνήθηκε να εκφωνήσει είδηση κατά παραγγελία του Αιμίλιου Λιάτσου (με άνωθεν φυσικά εντολή) για εβδομαδιαία εφημερίδα που συμπλήρωνε κάποια χρόνια έκδοσης και ανανεωνόταν και δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. Οταν χρησιμοποιείς έτσι το δελτίο, κουρελιάζοντας την όποια αξιοπιστία του, τι ακριβώς περιμένεις μετά;

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 6: Λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το 24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα».

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η αλήθεια είναι ότι όντως λειτουργούν τόσοι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί χωρίς να είναι απαραίτητο. Οταν, όμως, παρουσιάσθηκε το σχέδιο Μόσιαλου που προέβλεπε τη μείωσή τους σε κεντρικά περιφερειακά σημεία, οι πληροφορίες ήθελαν κυρίως βουλευτές να αντιδρούν για να μη χαθούν τα μέσα από τις περιφέρειές τους. Πρέπει, επίσης, να υπολογιστεί ότι η ΕΡΤ έχει διάσπαρτους πομπούς παντού, για τους οποίους απαιτείται τεχνική υποστήριξη, διαφορετικά, μεγάλες περιοχές σε πιθανές βλάβες θα μένουν «νεκρές» για μεγάλα διαστήματα, ενώ κάπου θα παρεμβάλλονται τουρκικοί ραδιοσταθμοί, κάτι που γίνεται ακόμα και σήμερα, καθώς απαγορεύεται η εκπομπή από κάποιες συχνότητες.

 

Οποτε μάλιστα η ΕΡΤ ανέβαζε για παράδειγμα κάποια σήματα για τη Σάμο και τα γύρω νησιά ώστε να ακούγεται και να μην καλύπτεται από τουρκικά ραδιόφωνα, έτρωγε και πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Γι’ αυτό ας μη βιάζονται ορισμένοι να βγάζουν συμπεράσματα. Οταν θες να κάνεις αναδιάρθρωση, χρειάζεται προσοχή, σωστός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, όχι τουφεκιές στο γάμο του Καραγκιόζη και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορείς την ανικανότητά σου (αν όχι κάτι άλλο) να επιχειρείς να την καλύψεις ρίχνοντας μαύρο στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 7: «Αφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες), χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Ολοι δε οι δημοσιογράφοι, ακόμα και οι ανταποκριτές του εξωτερικού, έχουν μετατραπεί σε “εσωτερικούς συντάκτες”, 6ωρης απασχόλησης, αυξάνοντας όμως υπερβολικά το κόστος υπερωριών».

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Προφανώς δεν αναφέρονται στους καμιά 40αριά ειδικούς συμβούλους και ΠΕΘ που οι ίδιοι διόρισαν. Γι’ αυτούς θα είχαν απόλυτο δίκιο… Τέτοιου τύπου κατηγορίες, πάντως, διατυπώνονται με αποδείξεις και ονόματα, διαφορετικά πρόκειται για λάσπη στον ανεμιστήρα για να σπιλωθούν συλλήβδην όλοι. Οσο για τις αναφορές στους ανταποκριτές, είναι για κλάματα. Αυτός που το έγραψε είναι είτε ανίδεος είτε εξαιρετικά επικίνδυνος (τείνω προς το δεύτερο). Κι αυτό διότι μια σειρά από τους πλέον γνωστούς ανταποκριτές σε Αμερική, Ισραήλ, Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία, Βρυξέλλες τούς είχαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν κράτησαν ούτε γι’ αυτούς λίγες θέσεις ΠΕΘ, με αποτέλεσμα τον περασμένο Φεβρουάριο να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις.

 

Για τα πρόσφατα μεγάλα γεγονότα σε Μόσχα, Βοστόνη κ.α. αναγκάστηκαν να βγάζουν πρώην συμβασιούχους ως… καλεσμένους ή να τους ζητούν να τους δώσουν τις πληροφορίες, το ρεπορτάζ και το θέμα να το «σπικάρει», όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα, άλλος δημοσιογράφος στην Αγία Παρασκευή. Η διοίκηση της ΕΡΤ μάλιστα επέλεξε να στείλει ως ανταποκριτές δημοσιογράφους με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στη Γαλλία, όμως, η ανταποκρίτρια από το Παρίσι προτίμησε να πάει νότια, στο Μονπελιέ! Στην Αμερική έπιασε Ουάσινγκτον, αλλά πού να ταξιδεύεις μέχρι τη Βοστόνη όταν έσκασαν οι βόμβες, οπότε βρέθηκε φιλότιμη πρώην ΣΟΧ και την έκαναν προσκεκλημένη… Αλλού πήγαν κόρες φίλων, αλλού βολεύτηκαν ημέτεροι για να κάνουν και προπαγάνδα για τις τοπικές της ΝΔ και πάει κλαίγοντας. Γι’ αυτά όμως δεν λένε κουβέντα…

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 8: Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές, ο Σ. Κεδίκογλου, θέλοντας να δείξει ότι στην Ελλάδα υπάρχει το μοναδικό φαινόμενο δημοσιογράφων-δημοσίων υπαλλήλων που είναι αδύνατον να τους μετακινήσεις εκεί που τους χρειάζεσαι, είπε: «[...] Και βέβαια θέλω να σημειώσω, μιας και είσαστε από διεθνή μέσα, ότι δημοσιογράφος-δημόσιος υπάλληλος δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Μόνο στην ΕΡΤ».

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ποιος επιχειρεί να κάνει τους δημοσιογράφους-δημοσίους υπάλληλους; Μα η ίδια η κυβέρνηση που θέλησε να τους εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που οδήγησε και στις επαναλαμβανόμενες απεργίες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αλλά το εξαιρετικό είναι ότι, λίγο αργότερα, ο κ. Κεδίκογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που του επισήμανε ότι και στη Γαλλία θα μπορούσαν να θεωρηθούν δημόσιοι υπάλληλοι, ανέκρουσε πρύμναν και απάντησε: «Αντίστοιχα στην Ελλάδα αυτές οι συμβάσεις αορίστου χρόνου ισοδυναμούν –και μπορούν να ρωτήσετε και νομικούς– με καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου». Τελικά, θα μας πει τι ακριβώς ισχύει και για τι ακριβώς κατηγορεί τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ; Επειδή είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή επειδή δεν δέχονται να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι;

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 9: Ο κ. Κεδίκογλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι το λουκέτο στην ΕΡΤ «θα είχε ανακοινωθεί εδώ και ένα μήνα, ίσως λίγο λιγότερο, αλλά έπρεπε να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους μαθητές. Γι’ αυτό και περιμέναμε»…

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αν αυτά που είπε ο κ. Κεδίκογλου στους ξένους ανταποκριτές ισχύουν, τότε τόσο ο ίδιος όσο και ο σημερινός εκκαθαριστής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης είναι υπόλογοι έναντι του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Κι αυτό διότι παραπλάνησαν τους βουλευτές της Επιτροπής της Βουλής για τις ΔΕΚΟ, όταν, στις 2/4/13, απαντούσαν σε ερωτήσεις απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο λουκέτου στην ΕΡΤ και τονίζοντας πως η φιλοσοφία τους είναι η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωση. Το ίδιο υποστήριξε ο κ. Μάναλης στις 14/5/13 σε συνάντηση με τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ για τα μέσα ενημέρωσης.

 

Οταν πιέστηκε με αλλεπάλληλες ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα, επέμεινε: «Δεν ήρθα για να κλείσω την ΕΡΤ, δεν μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο. […] Δεν εργάζομαι στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης, αλλά χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα, ειδικά σε ορισμένους τομείς». Αν ισχύει όμως αυτό που είπε ο κ. Κεδίκογλου, ότι πριν από έναν μήνα αυτό είχε αποφασιστεί, δηλαδή το αργότερο αρχές Μαΐου, τότε ο κ. Μάναλης, όχι απλώς έλεγε ψέματα, αλλά ήδη προχωρούσε στο μάζεμα των απαραίτητων στοιχείων για να μπορεί τώρα να κάνει εκκαθάριση και να βάλει λουκέτο, ενώ με το υπουργείο Οικονομικών να έχει όλες τις συμβάσεις ώστε να μπορεί να ενεργεί αναλόγως. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, δημιουργεί μείζον ζήτημα, καθώς παραμύθιασαν, όχι τόσο τους δημοσιογράφους που βέβαια είναι επιφορτισμένοι με το να ενημερώνουν τους πολίτες, αλλά τους βουλευτές που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 10: Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Ναύπλιο για να δικαιολογήσει το λουκέτο στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για σκάνδαλα, εξωτερικές παραγωγές και άλλα στραβά κι ανάποδα που συνέβαιναν στην ΕΡΤ και κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, έπεφτε σε τοίχο. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για να δικαιολογήσει το e-mail που έστειλε για να μη μεταδίδουν άλλα κανάλια το πρόγραμμα της ΕΡΤ, είπε ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται χωρίς άδεια να λειτουργεί κάποιο κανάλι.

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Οσα είπε ο κ. Σαμαράς θα μπορούσαν να έχουν κάποια λογική, αν επί της δικής του κυβερνήσεως είχε επιχειρηθεί να σταματήσουν οι μεικτές παραγωγές, οι ειδικοί σύμβουλοι, το προσωπικό ειδικών θέσεων άνευ αντικειμένου.

 

Επί της πρωθυπουργίας του, όμως, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ο,τι είχε συμμαζευτεί πριν, άρχισε και πάλι να ξεχειλώνεται, ευτυχώς, όμως, λόγω πλαφόν που μπήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι αμοιβές ήταν κάπως περιορισμένες. Με ανοικτή την ΕΡΤ έκλεισαν ψηφιακά κανάλια, συγχωνεύτηκαν υπηρεσίες, δημιουργήθηκαν νέες διευθύνσεις (Πολυμέσα).

 

Με ανοικτή την ΕΡΤ κόπηκαν εντεταλμένοι και ειδικοί σύμβουλοι που κόστιζαν έναν σκασμό χρήματα, ενώ μειώθηκαν ακόμα και πάνω από 30%-35% οι μισθοί του προσωπικού. Σχέδια υπήρχαν, αλλά έμειναν ανεκμετάλλευτα. Δεν έγιναν τόσο καιρό κάποιες διαβουλεύσεις με κόμματα και Ενώσεις.

 

Αντίθετα, υπουργοί και σύμβουλοι επικοινωνίας έταζαν διάφορα μέχρι και το τελευταίο διάστημα και ετοίμαζαν τροπολογίες για να βολέψουν και πάλι ορισμένους.

 

Οσο για τον κ. Στουρνάρα, μάλλον τα προηγούμενα χρόνια ζούσε σε άλλη χώρα, καθώς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι πάνω από δύο δεκαετίες τα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς άδειες, με συνεχόμενες παρατάσεις που δίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Παρατάσεις μάλιστα που, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και για να μην τιναχθεί το σύστημα στον αέρα το θέμα παραπέμφθηκε για απόφαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου και παραμένει πάνω από μία τριετία…

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………

 

ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Για όλα στην κυβέρνηση φταίνε οι λουφαδόροι και ανεπαρκείς εργαζόµενοι, οι κακοί συνδικαλιστές και η επιµονή τους για διατήρηση προνοµίων. Και σε κάποιο βαθµό δεν έχει άδικο. Οπως ευθύνονται και άλλοι, που µπορεί να µη δηµιούργησαν ή υποβοήθησαν τέτοιες καταστάσεις, αλλά τις ανέχτηκαν.

 

Μόνο που για τους κακούς συνδικαλιστές την κύρια ευθύνη έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι διοικήσεις που τοποθετούσαν, καθώς κατά περιόδους επέλεξαν να τους κάνουν χατίρια, να µοιράσουν την πίτα, να δώσουν προνόµια, να έρθουν ακόµα και σε συναλλαγή µε ορισµένους. Λουφαδόρους και ανεπαρκείς εργαζόµενους βρίσκεις παντού, µόνο που εν προκειµένω, αν όχι όλους, τους περισσότερους εξ αυτών τους διόρισαν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Με στόχο και σκοπό. Και ποτέ δεν υπήρξε αποφασιστικότητα να µπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

 

Αντίθετα, το πανηγυράκι συνεχιζόταν µέχρι και πριν µπει λουκέτο στην ΕΡΤ. Κι αυτοί όµως δεν είναι η πλειοψηφία στη δηµόσια ραδιοτηλεόραση. Και σε καµία περίπτωση δεν δικαιούσαι -επειδή συµβαίνουν αυτά, αντί να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να κόψεις τα βολέµατα και την εξυπηρέτηση συµφερόντων- να ρίξεις «µαύρο» στη δηµόσια ραδιοτηλεόραση. Εστω και δι’ ολίγον…

 

Γιατί δηλαδή έπρεπε πρώτα να µπει λουκέτο στην ΕΡΤ για να στείλει ο βασικός µέτοχός της (υπουργείο Οικονοµικών) επιστολή στην αρµόδια Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ζητώντας διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικηµάτων ως προς την προµήθεια εξοπλισµού, τις αναθέσεις παραγωγών και τις συµβάσεις έργου για παροχή υπηρεσιών δηµοσιογραφικών κ.ά.; Δεν γνωρίζει, αλήθεια, ότι η συγκεκριµένη εισαγγελέας, ιδιαίτερα έµπειρη σε τέτοιες υποθέσεις, ξεσκονίζει εδώ και πολύ µεγάλο διάστηµα σειρά σκανδαλωδών υποθέσεων στην ΕΡΤ; Γιατί πριν από αυτό δεν φρόντισε να ενηµερωθεί; Και αλήθεια µπορεί να απαντήσει η κυβέρνηση πόσοι από όλους όσοι έχουν κατηγορηθεί για σωρεία σκανδάλων στην ΕΡΤ, την τελευταία 10ετία και οι υποθέσεις τους έφθασαν στα δικαστήρια έχουν πραγµατικά τιµωρηθεί παραδειγµατικά;

 

Scroll to top