Pin It

getFile (27)«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κινητοποιήσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ελίτ, η οποία εκβιάζει τον ελληνικό λαό πως, εάν τον επιλέξει, δεν θα έχουν φάρμακα και τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν. Δεν βλέπουν ότι οι Ελληνες είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που χρειάζονται απελπισμένα την αλλαγή» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βρετανός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής.

 

 

 

«Η μόνη ενδιαφέρουσα πολιτική εξέλιξη στην Ευρώπη είναι η εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Τάσο Τσακίρογλου

 

- H E.E. αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά μια κρίση της λεγόμενης ευρωπαϊκής ιδέας. Ποια είναι η άποψή σας για την αναγκαιότητα ή και τη δυνατότητα μιας άλλης, καλύτερης Ευρώπης;

 

Υπήρχαν δύο διαφορετικά είδη Ευρώπης που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Το ένα ήταν μια κοινωνική Ευρώπη, στην οποία προτεραιότητα θα είχαν οι ανάγκες των ανθρώπων, της πλειονότητας των πολιτών της. Η άλλη εναλλακτική ήταν μια Ευρώπη που θα κυριαρχείται από τους τραπεζίτες και τις πολιτικές ελίτ. Και φοβάμαι ότι αυτό έχουμε τώρα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που είναι οι πολιτικοί της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς αποφάσισαν να γίνουμε μια Ευρώπη των τραπεζιτών και να υιοθετήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό είχε ως προϋπόθεση να μη δοθούν στο Ευρωκοινοβούλιο εξουσίες, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα συμβούλια των υπουργών. Ετσι, δημιουργήθηκε το δημοκρατικό αλλά και το κοινωνικό έλλειμμα.

 

- Υποστηρίζετε ακόμα την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη;

 

Αυτή ήταν η άποψή μου από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Πιστεύω πως εάν η Ελλάδα το είχε κάνει πριν κλιμακωθεί η κρίση, αυτή τη στιγμή θα είχε αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά οι πολιτικοί τόσο του συντηρητικού κόμματος όσο και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να το πράξουν γιατί είναι διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Ε.Ε. Γι' αυτό αρνούνται να κάνουν αποτελεσματικά οτιδήποτε θα προκαλούσε ζημιά στη σχέση τους με την ελίτ της Ευρώπης και ιδιαίτερα τους Γερμανούς. Ετσι, λοιπόν, δεν το έκαναν. Φοβάμαι, όμως, ότι αργά ή γρήγορα αυτό πρέπει να γίνει. Φυσικά συνεπάγεται θυσίες και για κάποια χρόνια η κατάσταση θα είναι άσχημη, αλλά δεν μπορεί να είναι χειρότερη απ' ό,τι είναι σήμερα. Η καθυστέρηση αυτής της απόφασης δεν θα βοηθήσει.

 

- Πώς βλέπετε τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα;

 

Τονίζω ότι η μόνη ενδιαφέρουσα πολιτική εξέλιξη στην Ευρώπη είναι η εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το κόμμα αμφισβητεί (το σύστημα), έστω και εάν έχουμε κάποιες διαφωνίες μαζί του. Προτείνει μια εναλλακτική λύση και αυτή είναι πολύ κοντά στο να νικήσει. Εχει κινητοποιήσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ελίτ. Τους Γερμανούς, τον νεοεκλεγέντα Φ. Ολάντ, όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, οι οποίοι εκβιάζουν τον ελληνικό λαό πως εάν εκλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έχουν φάρμακα και τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν. Δεν βλέπουν ότι οι Ελληνες είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, που χρειάζονται απελπισμένα την αλλαγή. Ελπίζω να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό θα ανοίξει ένα νέο δρόμο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό είναι το μοντέλο που χρειαζόμαστε. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλώς διαμαρτυρίες. Δεν είναι ασήμαντες, αλλά τελικά δεν οδηγούν πουθενά.

 

- Ωστόσο, πολλοί αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια προσπάθεια να καλύψει το κενό που άφησε η σοσιαλδημοκρατία, «στρογγυλεύοντας» τις θέσεις του.

 

Γνωρίζετε ότι δεν μπορείς να γίνεις ένα κόμμα με το οποίο θα συμφωνούν όλοι, αλλά η Αριστερά στην Ελλάδα πρέπει να δει ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Δείτε τι έγινε με τις πολλαπλές απεργίες. Δεν δημιουργήθηκαν εργατικά συμβούλια πουθενά στην Ελλάδα και ο λόγος που η Αριστερά δεν το κατάφερε αυτό είναι διότι οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

 

Η ιστορική μνήμη αυτών των πρακτικών έχει σβήσει σ' έναν βαθμό και οι πολίτες βλέπουν μια «Belle Epoque». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και εγώ δεν συμφωνώ σε όλα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι: «Θα αποτελούσε ένα βήμα μπροστά το να ηττηθούν τα παραδοσιακά κόμματα της ελίτ και να εκλεγεί ένα κόμμα που θα του δώσουμε την ευκαιρία να ανοίξει τον δρόμο σε νέα πεδία και μια νέα πολιτική συζήτηση;»

 

- Στην Ελλάδα, αντί για την ενότητα της Αριστεράς, βλέπουμε μια πολυδιάσπαση, ενώ η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει στην τρικομματική. Ποιος είναι ο ρόλος της Αριστεράς;

 

Για να είμαι ειλικρινής, εγώ προσωπικά δεν θεωρώ τη ΔΗΜΑΡ κόμμα της Αριστεράς. Εχετε και αλλού κόμματα σαν αυτό, όπως στην Ιταλία το P.D. Είναι κόμματα του Κέντρου. Η ΔΗΜΑΡ στην Ελλάδα ανήκει σ' αυτό που εγώ έχω ονομάσει σε όλη την Ευρώπη «ακραίο Κέντρο» (extreme center). Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερά που υποστηρίζει τους πολέμους, επιβάλλει μέτρα λιτότητας στους ίδιους της τους λαούς και στην ουσία παίζει το ρόλο που επιβάλλει το ΝΑΤΟ. Αρα αυτά τα κόμματα δεν ανήκουν στην Αριστερά. Γι' αυτό και δεν με εκπλήσσουν αυτά που κάνει η ΔΗΜΑΡ.

 

- Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε πολλές περιπτώσεις υιοθετεί την πολιτική ατζέντα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής: στο μεταναστευτικό, στο δόγμα «νόμος και τάξη», στον εθνικισμό κ.λπ. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;

 

Είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί αυτό που βλέπω εγώ είναι πως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάξει μια κυβέρνηση, θα υπάρξουν προσπάθειες από δυνάμεις της άκρας δεξιάς και κρατικές δυνάμεις καταστολής για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση, με τη στήριξη των συντηρητικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Και το γεγονός ότι ο Σαμαράς αρνείται να αντιμετωπίσει αυτά που κάνουν οι φασίστες με τις εγκληματικές επιθέσεις και η εξήγηση που δίνει γι' αυτό δείχνουν την υποκρισία του. Οι μισές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας είναι υποστηρικτές και συμπαθούντες της Χρυσής Αυγής και αυτό είναι το προϊόν της κρίσης. Υπάρχει πόλωση, στην οποία η άκρα δεξιά δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους θεσμούς, δεν ενδιαφέρεται για την ελληνική εμπειρία με τη χούντα και είναι προετοιμασμένη να κάνει κάτι τέτοιο.

 

- Η κυβέρνηση όμως χρησιμοποιεί τη θεωρία των δύο άκρων.

 

Αυτό είναι αηδιαστικό. Ξέρουν καλά ότι δεν είναι το ίδιο. Ποιος από την Αριστερά και από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει πογκρόμ εναντίον των μεταναστών; Αυτοί που επιτίθενται στους μετανάστες και στους αριστερούς και χρησιμοποιούν βία είναι τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Αυτό το είδαμε στη μια πόλη μετά την άλλη. Πως λοιπόν μπορείς ακόμα και να συγκρίνεις τα δύο κόμματα; Είναι παράλογο και ανέντιμο και ο Σαμαράς με τους οπαδούς του το ξέρουν πολύ καλά. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ας δούμε τι γίνεται στον ελληνικό Τύπο. Πριν από πέντε-έξι χρόνια υπήρχαν συχνά επικριτικά σχόλια για την κυβέρνηση ή συνεντεύξεις από άτομα με διαφορετική άποψη. Ομως αυτή η ακραία εκδοχή νεοφιλελευθερισμού δημιουργεί τώρα ένα Τύπο που θυμίζει μονοκομματικό κράτος.

 

- Εχετε τονίσει τη «σιωπή των διανοουμένων» στην Ελλάδα. Ποια είναι η εξήγησή σας γι' αυτό;

 

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στα τέλη του 1990 πολλοί αριστεροί διανοούμενοι εγκατέλειψαν (τη μάχη), ένιωσαν νικημένοι για πάντα και έγιναν μέρος του συστήματος. Με όποιο τρόπο και εάν το περιγράψεις, αυτό είναι που συνέβη και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου. Εγώ νομίζω ότι ήταν πρόωρο και βιαστικό, διότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια τρομερή κρίση του καπιταλισμού, ιδίως στον δυτικό κόσμο. Οι πιο πολλοί διανοούμενοι στην Ελλάδα προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ. Και τι κατάφεραν εκτός από το να δικαιολογήσουν πολιτικές που ήταν αδικαιολόγητες; Και τώρα είτε είναι παθητικοί, είτε έχουν γίνει υποστηρικτές της τρικομματικής κυβέρνησης.

 

………………………………………………………………………………………………….

 

Ποιός είναι

 

Μια εμβληματική φιγούρα των αγώνων της δεκαετίας του 1960, δοκιμιογράφος, σεναριογράφος που έχει συνεργαστεί με τον Ολιβερ Στόουν, μαχητικός δημοσιογράφος και ο άνθρωπος που ο Τζον Λένον πήρε τηλέφωνο για να του πει ότι έπειτα από μια συνέντευξη μαζί του, έγραψε το «Power to the people». Γεννημένος το 1943 στη Λαχώρη του Πακιστάν, μετακόμισε στην Αγγλία όπου ζει εδώ και δεκαετίες. Είναι συνεκδότης του «New Left Review».

 

 

Scroll to top