Pin It

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, Βασίλης Κωστόπουλος, αφήνει υπονοούμενα για την εγκυρότητα των στοιχείων των μετεορολογικών σταθμών που παρέχει η χώρα μας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

getFil2e

Δεκαπέντε χρόνια μετά το Πρωτόκολλο του Κιότο, η χώρα μας δεν έχει θέσει σε εφαρμογή το σύνολο των προβλεπόμενων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ προωθεί ανορθόδοξα την υλοποίηση του προγράμματος για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής ξεκινώντας από τη… μέση. Τις καταγγελίες έκανε ο Βασίλης Κωστόπουλος, του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ), που προέκυψε από τη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και του ΙΓΜΕ.

 

 

Αναθέσεις μελετών

 

«Ξεκινήσαμε από την ανάθεση μελετών, ύψους 5 εκατ. ευρώ» αποκάλυψε ο Β. Κωστόπουλος, αδειάζοντας εμμέσως τους πρώην υπουργούς Περιβάλλοντος και αφήνοντας υπονοούμενα για την εγκυρότητα των στοιχείων που παρέχει η χώρα μας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση του Πρωτόκολλου του Κιότο. «Υπάρχει λάθος όδευση» είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «συντεχνιακή σκοπιμότητα» που ευνοεί «ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών». Πρόσθεσε ότι έχει ενημερώσει τη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και έχει εξασφαλίσει την έγκρισή της για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Από το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως τόνισε, έχει ενεργοποιηθεί μόνο το χρηματιστήριο ρύπων.

 

Από τα στοιχεία που έδωσε, προκύπτει ότι η χώρα μας διαθέτει 2.500 μετεωρολογικούς σταθμούς, όταν υπολογίζεται ότι αρκούν 400! Επιπλέον πάνω από 30 φορείς του Δημοσίου ασχολούνται με την καταγραφή διαφόρων παραμέτρων του φαινομένου του θερμοκηπίου και μάλιστα χωρίς να συντονίζονται μεταξύ τους. «Χρειάζεται να προηγηθεί δικτύωση, συνεργασία και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων όλων αυτών των φορέων, μείωση του λειτουργικού κόστους και μετά να δούμε τη συγχώνευση και ενδεχομένως την κατάργησή τους» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΒΑΑ και παρουσίασε προτάσεις για την εφαρμογή των πέντε υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι του ΟΗΕ.

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία από τον τομέα του πρώην ΙΓΜΕ παρουσίασε ο γεωλόγος Ηλίας Δάνδολος. Ο οργανισμός παρακολουθεί συστηματικά 238 υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες με δείγματα που λαμβάνει από 1.700 σημεία. «Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς μητρώο υδρογεωτρήσεων» αποκάλυψε και ανέφερε ότι υπολογίζονται σε 250.000 οι γεωτρήσεις που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, από τις οποίες οι περισσότερες δεν διαθέτουν άδεια, παρ' όλα αυτά χρησιμοποιούνται από δήμους! Υπογράμμισε ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τακτικούς ελέγχους ποιότητας στο πόσιμο νερό, αλλά η τήρηση του μέτρου επαφίεται στον… πατριωτισμό των τοπικών αρχών. Το ΙΓΜΕ απαντά θετικά στα αιτήματα για ελέγχους, αλλά οι φορείς, και κυρίως δήμοι, έχουν συσσωρευμένες οφειλές πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ για γεωτρήσεις, ενώ άλλες 700.000 ευρώ χρωστά ο Δήμος Αμαρουσίου.

 

Αρχείο υπεδάφους

 

Ο διευθυντής του ΙΓΜΕ, Νίκος Νικολάου, ζήτησε τη δημιουργία αρχείου με όλα τα στοιχεία του υπεδάφους που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορα έργα, αποκαλύπτοντας ότι το Δημόσιο πληρώνει πολλές φορές για στοιχεία που ήδη υπάρχουν. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ΟΣΕ ζήτησε από την κρατική εταιρεία της Εγνατίας οδού τα αποτελέσματα γεωτρήσεων που ήδη έχει κάνει, αλλά οι αρμόδιοι δεν τα έδωσαν με το επιχείρημα ότι είναι Α.Ε.!

 

Στο ΙΓΜΕ εργάζονται σήμερα 276 άτομα, από τα οποία τα 110 είναι επιστήμονες και υπολογίζεται ότι για τη σωστή λειτουργία του απαιτούνται άλλα 70. Στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος, που εκπροσωπεί τη χώρα μας σε όλους τους οργανισμούς για την κλιματική αλλαγή, δουλεύουν μόνο εφτά άτομα!

Scroll to top