- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Stop carre σε αγαπημένες ταινίες

20/06/13 ART,Αρχείο Άρθρων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Art

 

Εκθεση από τους διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού σινεμά

 

Για πρώτη φορά οι κινηματογραφιστές μάς ανοίγουν τα αρχεία τους και αποκαλύπτουν μοναδικές σκηνές από γυρίσματα, παρασκήνια και προσωπικά ταξίδια. Σκοπός είναι να δείξουν την ποιότητα της δουλειάς τους, αλλά και να σταθούν αλληλέγγυοι στον συνάδελφό τους Α. Βισκαδουράκη, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας

 

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

 

getazxbFile [1]

 

 

 

 

 

 

 

geazstaFile [2]

 

 

 

 

gezxsetFile [3]

 

 

Για πρώτη φορά οι διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου αφήνουν τα παρασκήνια και μπαίνουν σε πρώτο πλάνο μέσω αγαπημένων «καρέ» από τις getFxc34ile [4]κινηματογραφικές δουλειές και τα προσωπικά αρχεία τους. Πρόκειται για την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο «Stop carre plus, οι κινηµατογραφιστές φωτογραφίζουν», που εγκαινιάζεται στις 25/6 (Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων). Μια ευχάριστη έκπληξη καθώς θα δούμε με «άλλο μάτι» πασίγνωστες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, στιγμές από τα γυρίσματα, τα παρασκήνια αλλά και φωτογραφίες από προσωπικά ταξίδια και οδοιπορικά των φωτογράφων. Η έκθεση αποτελεί έμπνευση και δημιουργία της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (Greek Society of Cinematographers, GSC). Παράλληλα ή πρώτιστα καλύτερα, είναι η έμπρακτη συμπαράσταση από τους μάστορες του φωτός προς τον συνάδελφό τους, τον διευθυντή φωτογραφίας Αγγελο Βισκαδουράκη που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα υγείας. Ετσι, οι 150 φωτογραφίες που θα εκτεθούν είναι προς πώληση, έναντι 100 ευρώ.

 

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και περιλαμβάνει εξαιρετικές φωτογραφίες από ταινίες που αγαπήσαμε, βραβεύτηκαν, συζητήθηκαν, ταξίδεψαν στο εξωτερικό, έκαναν επιτυχία σε φεστιβάλ. «Με αυτή την έκθεση συμπίπτουν δύο γεγονότα: η ίδρυση των Ελλήνων Κινηματογραφιστών και η βοήθεια προς τον εκλεκτό μας συνάδελφο Αγγελο Βισκαδουράκη. Ελπίζουμε oι φωτογραφίες μας να αρέσουν», μας λέει ο Γιώργος Αργυροηλιόπουλος. Συμμετέχει με έξι φωτογραφίες από την ταινία του Νίκου Νικολαΐδη «Θα σε δω στην Κόλαση Αγάπη μου», τη «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη, το σίριαλ «Δέκα» της Πηγής Δημητρακοπούλου και ορισμένες προσωπικές. «Πρώτη φορά εκθέτουμε όλοι μαζί και ίσως καθιερώσουμε μια έκθεση σε ετήσια βάση όπου θα παρουσιάζουμε την παραγωγή των ταινιών που γυρίζονται».

 

Μετά το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, φαίνεται να κλείνει άλλη μία στρόφιγγα υποστήριξης προς το ελληνικό σινεμά. «Ταινίες γυρίζονται και όπως πάντα θα γυρίζονται, με ή χωρίς λεφτά. Οι Ελληνες κινηματογραφιστές και οι σκηνοθέτες έχουν ακόρεστη όρεξη για δημιουργία. Το ελληνικό σινεμά πάει πολύ καλά κι όλο αυτό βασίζεται στη συμμετοχή και τη βοήθεια των τεχνικών και των συνεργείων οι οποίοι υποστηρίζουν το εγχείρημα. Διεθνώς ένα κομμάτι του κόσμου είναι στραμμένο στην Ελλάδα για το περίφημο «greek wave», που εν μέσω κρίσης έφτασε να έχει υποψηφιότητα στα Οσκαρ για ξενόγλωσση ταινία. Φοβάμαι όμως ότι όλο αυτό οδεύει προς κατάρρευση αν δεν στηριχτεί. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς πυλώνα και πόσο μάλλον τώρα και χωρίς την ΕΡΤ. Ως τεχνικοί δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ελληνικό σινεμά, χωρίς να αμειβόμαστε από κάπου», λέει ο Γ. Αργυροηλιόπουλος. Η Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, μέλος του διεθνούς οργανισμού «imago», είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους επαγγελματίες του χώρου, ένα πεδίο για ανταλλαγή αισθητικών απόψεων και πληροφοριών γύρω από την εξέλιξη των μέσων και της τεχνολογίας. «Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πριν από χρόνια και οι σκοποί μας είναι δημιουργικοί και αισθητικοί».

 

Το κοινό θα δει φωτογραφίες του Χρήστου Βουδούρη από το ολοκαίνουργιο «Before Midnight» και τις «Αλπεις», ελεύθερα θέματα από το αρχείο του Αγγελου Βισκαδουράκη, του Αργύρη Θέου, από τη «Συμφωνία χαρακτήρων» της Λουκίας Ρικάκη και τον «Τσαλαπετεινό του Wyoming» του Ινδαρέ, του Κώστα Σταμούλη (βοηθός του Βισκαδουράκη), από τον «Λόρδο Βύρωνα» του Κούνδουρου μαζί μ' ένα πορτρέτο του Μαρσέλ Μαρσό τραβηγμένo στο Παρίσι. Επίσης εκθέτουν οι Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Βασίλης Κλωτσοτήρας, Φώτης Μήτσης, Σίμος Σαρκετζής, Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

 

Ο Πολιδεύκης Κυρλίδης μάς θυμίζει τον «Αδικο κόσμο» του Τσίτου με έξι φωτογραφίες που αναπαριστούν μια σεκάνς της ταινίας και η Ολυμπία Μυτηλιναίου εικόνες από τη «Στρέλλα» του Κούτρα. Οι επισκέπτες θα δουν τον κύριο Φαρμάκη από την «Αγέλαστο Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή και τρεις ακόμα φωτογραφίες του ξενιτεμένου στον Καναδά Γιώργου Γιαννέλη από το «Fish and Chips» του Δημητρίου, την ταινία που άλλαξε την πορεία του ελληνικού ντοκιμαντέρ, μια σειρά του Γιώργου Φρέντζου από τα παρασκήνια του «JACE» του Καραμαγγιώλη, οκτώ εξαιρετικά πανοραμικά τοπία από τα ταξίδια του Ζαφείρη Επαμεινώνδα, φιλμ νουάρ ατμόσφαιρα του Διονύση Ευθυμιόπουλου από το «Big Hit» του Ζωναρά.

 

Ο Γιάννης Δασκαλοθανάσης παρουσιάζει αγαπημένα καρέ από τη «Ματζουράνα» της Μαλέα και το «Μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Παπαστάθη. Ο Κλαούντιο Μπιλιβάρ από το «Artherapy» του Περάκη, ο ειδικός στις underwater λήψεις Στέλιος Αποστολόπουλος δείχνει εξαιρετικές εικόνες κάτω από το νερό, ο Χρήστος Αλεξανδρής ελεύθερα θέματα και ο Ηλίας Αδάμης -βραβευμένος φέτος για την «Κόρη» του Θ. Αναστόπουλου- εικόνες από την «Αμνηστία» του Αλιμανί, την «Απνοια» του Μπαφαλούκα και τη μικρού μήκους «Σσσς» του Γεράνη.

 

Επίσης, πρόθεση των κινηματογραφιστών ήταν να έχουν χαμηλότερο κόστος οι φωτογραφίες. «Η Εφορία δεν δέχεται τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και μας βάζει να πληρώσουμε 13% ΦΠΑ», μας λέει εκ μέρους της Ενωσης ο Γιάννης Σταμπόγλης. Τα σχόλια, δικά σας.

 

[email protected]

 

Info: Διάρκεια 25/6 – 7/7. Επιµέλεια έκθεσης: Φυλλιώ Χατζηνάκου. Συνδιοργάνωση: Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 7232603-604.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=62331