27/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νοσηλεία-σοκ με χειροπέδες

Στη Βουλή ήρθε το θέμα του 16χρονου αυτιστικού, ο οποίος επί 3 εβδομάδες νοσηλευόταν δεμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
      Pin It

Λόγω της επερώτησης στη Βουλή και της δημοσιοποίησης φωτογραφιών που αποτύπωναν απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας του παιδιού, θεωρήθηκε σημαντικό να προταθεί η… διενέργεια ΕΔΕ

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

Στη Βουλή ήρθε το θέμα του 16χρονου αυτιστικού, ο οποίος επί 3 εβδομάδες νοσηλευόταν δεμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐ- ας, Νίκου Νικολόπουλου. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας των φορέων ατόμων με αναπηρία με τη διοίκηση του ΠΓΝΠ, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου απουσίαζε.

 

Η αντιπροσωπεία της διοίκησης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το περιστατικό, όταν μεταφέρθηκε εκεί, βρισκόταν σε οξεία κατάσταση και για τον λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η ακινητοποίησή του. Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται έχει επιδείξει θετικά σημάδια και υπολογίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή το παιδί θα έχει πάρει εξιτήριο από την Ψυχιατρική Κλινική.

 

Επίσης, τόνισαν ότι υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων και ενημέρωσαν ότι έχει αποφασιστεί από το 2012 να συσταθεί μία κλινική στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο με την οποία θα υπάρξει και συνεργασία με το Πανεπιστημιακό.

 

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Ομοσπονδία, ειδικά λόγω της σοβαρότητας της περίπτωσης, πρότεινε να προβεί η διοίκηση του νοσοκομείου σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί το παιδί στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παλλήνης (ΙΠΚ), που είναι κοινοτική δομή του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Αττικής και καλύπτει τον Τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, αίτημα το οποίο θα στηρίξει και η Ομοσπονδία με παρέμβασή της.

 

Επίσης, λόγω της έκτασης που έλαβε το γεγονός και από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που αποτύπωναν τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας του παιδιού, θεωρήθηκε σημαντικό να προταθεί η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

 

Το ιστορικό

 

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΨΥΕΠΕΑ Αχαΐας, ο 16χρονος με αυτισμό νοσηλεύτηκε για μέρες δεμένος στο κρεβάτι της ψυχιατρικής κλινικής ενηλίκων του ΠΓΝΠ. Ωστόσο, η έκθεση της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας προς τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος χαρακτηρίζει αναπόφευκτο το δέσιμο του παιδιού. Σύμφωνα με αυτήν, ο ασθενής «έφτασε συνοδευόμενος από τους γονείς του και εκπαιδευτικούς λόγω έντονης ψυχοκοινωνικής διέγερσης και αυτοκαταστροφικής και ετεροκαταστροφικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, χτυπούσε δυνατά το κεφάλι του στον τοίχο, δάγκωνε τα χέρια του και χτυπούσε τον πατέρα του. Δόθηκε οδηγία από τον παιδοψυχίατρο για ενέσιμη αγωγή λόγω της έντονης διέγερσης».

 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η χορηγηθείσα φαρμακευτική αγωγή δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα και μετά από αίτημα των γονέων, το παιδί εισήχθη για νοσηλεία στην ψυχιατρική.

Scroll to top