- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Στις Σκουριές, οι Αρχές έχουν χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου»

28/06/13 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

getFile (43) [1]Η Ελίζαμπεθ Μέι, βρίσκεται στην Ελλάδα περιοδεύουσα στα μεταλλεία χρυσού, ύστερα από πρόσκληση των Οικολόγων Πρασίνων. Μίλησε στην «Εφ.Συν.» σχετικά με τα όσα είδε στις Σκουριές, τη δραστηριότητα των καναδικών εταιρειών εξόρυξης μετάλλων και τους τρόπους ενίσχυσης του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Ντίνα Δασκαλοπούλου

 

• Πόσο ενημερωμένος είναι ο καναδικός λαός για τις αντιδράσεις των Ελλήνων ενάντια στην έλευση της Eldorado Gold;

 

Οι Kαναδοί έχουν μόλις αρχίσει να μαθαίνουν για τα αμφιλεγόμενα ορυχεία χρυσού που σχεδιάζει η Eldorado Gold στη βόρεια Ελλάδα. Χάρη όμως στην οργάνωση «Mining Watch Canada» και την πρόσφατη επίσκεψη Ελλήνων δημάρχων στον Καναδά, τα όσα συμβαίνουν εκεί αρχίζουν να γίνονται ευρύτερα γνωστά.

 

• Eχει φτάσει το θέμα στην καναδική Βουλή; Είναι ενήμεροι οι βουλευτές και τα ΜΜΕ;

 

Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή μας. Το έχει θέσει η βουλευτής του New Democratic Party, Niki Ashton, όπως κι εγώ. Τα ΜΜΕ το έχουν καλύψει ελάχιστα. Ενα εξαιρετικό άρθρο του Eric Reguly στην «Globe and Mail» συνέβαλε στο να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

• Στη Χαλκιδική η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου: άνθρωποι εξαφανίζονται για 10-15 ώρες στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να έχουν επαφή με τους συγγενείς και τους δικηγόρους τους, οι Αρχές λαμβάνουν παράνομα δείγματα γενετικού υλικού, η Αστυνομία παραβιάζει το οικιακό άσυλο και ρίχνει δακρυγόνα ακόμα και σε σχολεία. Ολα αυτά έχουν καταγγελθεί επισήμως από τη Διεθνή Αμνηστία. Ως μέλος του καναδικού Κοινοβουλίου, τι θα μπορούσατε να κάνετε για να βοηθήσετε τους κατοίκους της Χαλκιδικής;

 

Νομίζω ότι η υπερβολική αντίδραση των Αρχών σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία, όπως οι νυχτερινές έρευνες μαζί με τις αδικαιολόγητες κρατήσεις, έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Από τα όσα είδα σήμερα στον χώρο της εξόρυξης στις Σκουριές, νομίζω ότι η Αστυνομία, η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας και το κράτος λειτουργούν με τρόπους που αυξάνουν τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην εξόρυξη και τη δημόσια καχυποψία για τα σχέδια της εταιρείας. Τούτου λεχθέντος, καταδικάζω όλες τις πράξεις βίας – είτε υπέρ είτε κατά της εξόρυξης. Ομως, η παρουσία της Αστυνομίας στον δημόσιο δρόμο που οδηγεί προς τα ορυχεία με έπεισε ότι οι Αρχές έχουν χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου. Για να βοηθήσω τους κατοίκους της Χαλκιδικής, θα θέσω και θα προβάλω το θέμα όπου μπορώ στον Καναδά – στη Βουλή, στα ΜΜΕ και απευθείας στην ίδια την εταιρεία.

 

• Είναι επίσημη στρατηγική της καναδικής κυβέρνησης να επιτρέπει στις εταιρείες να λειτουργούν με αποικιοκρατικό τρόπο; Αληθεύει ότι δημόσια κεφάλαια για συντάξεις Καναδών επενδύονται σε αυτά τα ορυχεία; Πώς αντιδρούν τα συνδικάτα;

 

Η καναδική βιομηχανία εξορύξεων έχει ένα τρομερό ιστορικό παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστροφών του φυσικού περιβάλλοντος. Η Eldorado Gold δεν είναι μία από τις εταιρείες με κακή φήμη, αλλά η κυβέρνησή μας υποστηρίζει ακόμα και τη «χειρότερη» εξορυκτική εταιρεία.

 

• Πριν από λίγο καιρό στις Βρυξέλλες, ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων επισήμαναν ότι τέτοιου είδους εξορύξεις θα γίνουν παντού στην Ευρώπη. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη Ρουμανία, οι εταιρείες είναι καναδικών συμφερόντων. Πόσο φορολογούνται οι δραστηριότητές τους από την καναδική κυβέρνηση; Φέρνουν έσοδα για τον Καναδό πολίτη, κι αν ναι, πόσα;

 

Πρακτικά, οι περισσότερες εταιρείες εξόρυξης δεν χρηματοδοτούνται από καναδικό δημόσιο χρήμα. Ενδεχομένως να εμπλέκονται συνταξιοδοτικά κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτά δεν προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από κυβερνητική χρηματοδότηση.

 

• Είναι ισχυρό το οικολογικό κίνημα στον Καναδά; Τι θα μπορούσε να κάνει για να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής; Υπάρχει σύνδεση των Καναδών ακτιβιστών με το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα;

 

Σκοπεύω να εργαστώ για τη συγκρότηση ενός ισχυρού κινήματος αλληλεγγύης στον Καναδά ώστε να βοηθήσω τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την Eldorado Gold. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει, χωρίς μάλιστα κανένα είδος διαβούλευσης, ότι μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας θα κυριαρχείται από τη δραστηριότητα εξόρυξης μετάλλων.

 

• Eρχεστε στην Ελλάδα με συγκεκριμένες προτάσεις;

 

Δεν έχω έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά τις τελευταίες μέρες βλέπω κάποιες εξαιρετικές ευκαιρίες για πιο ισχυρές και βιώσιμες ξένες επενδύσεις. Για παράδειγμα, η εκμετάλλευση της τρομερής προοπτικής που έχει η Ελλάδα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και η χρήση της για την παραγωγή υδρογόνου θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ προσοδοφόρο τομέα. Τα ορυχεία είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές για επενδύσεις, αλλά αφού, όπως φαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί μόνο αυτά, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι περισσότεροι επενδυτές δεν κάνουν κρούσεις για να έρθουν στη χώρα.

 

• Τι μπορούμε να κάνουμε για να πιέσουμε την καναδική κυβέρνηση και να ενημερώσουμε καλύτερα τον καναδικό λαό;

 

Η καναδική κυβέρνηση, ειδικά με τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό, δεν θα βοηθήσει. Ομως η κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ και η πίεση στην Eldorado Gold μέσω του Τύπου, των γενικών συνελεύσεων των μετόχων και τις προσπάθειες των καναδικών ΜΚΟ θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=65141