02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΑ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΙΝΕΜΑ

Κινηματογραφικό φυτώριο στα ηπειρώτικα βουνά

Με φιλοσοφία «μία ψηφιακή κάμερα + ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής + ένας άνθρωπος = πλήρης μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου», μια ομάδα επαγγελματιών, με ψυχή τον σεναριογράφο Γιώργο Μακρή, και όλη την τοπική κοινωνία στο κόλπο, μυούν στην κινηματογραφική τέχνη νέους, ντόπιους, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
      Pin It

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Τι συμβαίνει όταν οι καρδιές νέων κινηματογραφιστών συντονίζονται με τους παλμούς της τοπικής κοινωνίας στα ωραία βουνά της Ηπείρου; Ενα απογειωτικό δεκαήμερο κινηματογραφικής δράσης και δημιουργίας, ζωντανό και αλληλέγγυο, ελπιδοφόρο και αυτόνομο, που υποστηρίζεται κυρίως από την αγάπη των μόνιμων κατοίκων και την τρέλα ορισμένων επαγγελματιών. Για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται (3 με 14 Ιουλίου) το «Εργαστήριο Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά – ZAGORIWOOD».

Με κεντρική φιλοσοφία «μια ψηφιακή κάμερα + ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής + ένας άνθρωπος = μια “πλήρης” μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου», η δραστήρια ομάδα ξεκίνησε το 2010 με σκοπό να υλοποιήσει ένα «όνειρο τρελό» του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή. Οι ενεργοί επαγγελματίες κινηματογραφιστές Χρύσα Τζελέπη, Κλεάνθης Δανόπουλος και Ακης Κερσανίδης μαζί με τον Γ. Μακρή στήνουν αυτά τα χρόνια και διδάσκουν -χωρίς αμοιβή- στο Εργαστήρι. Μυούν τους καινούργιους -από νέα παιδιά της τοπικής κοινωνίας μέχρι σπουδαστές Σχολών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη- στις βασικές αρχές της κινηματογραφικής δημιουργίας: σενάριο – σκηνοθεσία – φωτογραφία – μοντάζ. Το αντίτιμο είναι συμβολικό -για φέτος 50 ευρώ- όπως και τα χρήματα που καταβάλλουν για τη διαμονή τους στον Δημοτικό Ξενώνα -5 ευρώ- ενώ για τη σίτιση προσφέρονται χορηγίες από ντόπιους!

«Είναι ένα θαύμα ότι συνεχίζουμε και φέτος. Είναι δύσκολο γιατί δεν είμαστε χρηματοδοτούμενοι. Ωστόσο, υπάρχει κλίμα κινηματογραφικής τρέλας. Θεωρία και πρακτική τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι σπουδαστές μαθαίνουν τις βασικές αξίες του σινεμά, γράφουν ιστορίες και γυρίζουν τις ταινίες τους. Και οι ντόπιοι, όμως, συμμετέχουν ενεργά. Ανοίγουν τα σπίτια τους, παίζουν ως ηθοποιοί και μας στηρίζουν υλικά με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν», εξηγεί ο Γιώργος Μακρής, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία δημιουργίας του Εργαστηρίου. «Ξεκινήσαμε με τη λογική να προσελκύσουμε νέους που ενδιαφέρονται από την περιοχή των Ιωαννίνων και του Ζαγορίου. Σιγά σιγά όμως ήρθαν κοντά μας και από άλλες περιοχές της χώρας».

Η αλήθεια είναι ότι τα Κάτω Πεδινά έχουν τη δική τους κινηματογραφική παράδοση. Για περισσότερα από δώδεκα χρόνια ο Εξωραϊστικός Σύλλογός τους διοργανώνει κάθε Αύγουστο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ με ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών, από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο μέχρι τους αδελφούς Νταρντέν και τον Φατίχ Ακίν.

Αυτό έδωσε το έναυσμα στο Γιώργο Μακρή να ονειρευτεί εκεί ένα κινηματογραφικό δίκτυο και να το προτείνει στον Πάνο Μάγκο, τον πρώτο άνθρωπο που γνώρισε όταν πάτησε το πόδι του στο χωριό.

«Το Ζαγόρι ήταν πάντα ένα δίκτυο με μονοπάτια και γεφύρια που ένωνε τα γύρω χωριά. Αυτό που έχουμε σκεφτεί -αλλά δεν μπορέσαμε να το υλοποιήσουμε φέτος λόγω οικονομικής δυσπραγίας- είναι να επεκταθούμε σε γύρω χωριά, ώστε να δημιουργήσουμε μια κινηματογραφούπολη με προβολές και εξειδικευμένα εργαστήρια. Η περιοχή έχει υποδομές και όλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει με ελάχιστο κόστος και στη λογική αξιοποίησης ανενεργών πόρων», καταθέτει ο Γιώργος Μακρής τα σχέδιά του για το μέλλον. «Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης και για κινηματογραφιστές από το εξωτερικό».

Προς το παρόν, πάντως, χαίρεται μαζί με τους άλλους δασκάλους για το ότι ένας νεαρός μυημένος, μόνιμος κάτοικος Ζαγορίου, σπουδάζει πλέον στην Κινηματογραφική Σχολή του Αμστερνταμ. Κατέθεσε μάλιστα την ταινία που δημιούργησε μαζί με την ομάδα του. Οι σπουδαστές φέτος είναι περίπου 25. Ολοι μαζί καταρτίζονται στη θεωρία και στη συνέχεια συγκροτούν ομάδες κι επεξεργάζονται το σχέδιο της ταινίας τους.

Με επίκεντρο το αναπαλαιωμένο Παρθεναγωγείο του χωριού, εξαιρετικό κτίσμα του 1901,εξαπλώνεται η δράση του «ZAGORIWOOD». Στην αυλή του διοργανώνονται οι «Συναντήσεις», καθιερωμένο πρόγραμμα που φέρνει Ελληνες δημιουργούς για να παραδώσουν workshop. Φέτος αναλαμβάνει δράση ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο οποίος θα κάνει και την πρώτη δημόσια προβολή της καινούργιας ταινίας του «Ο Εχθρός μου» -από κόπια εργασίας. Παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το χρονικό μιας καταστροφής» της Χρύσας Τσελέπη και του Ακη Κερσανίδη για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη από τα ναζιστικά στρατεύματα. Στις «Συναντήσεις» έχουν συμμετάσχει οι βραβευμένοι σκηνοθέτες Πέτρος Σεβαστίκογλου, Θάνος Αναστόπουλος, Στέλλα Θεοδωράκη, Νίκος Περάκης.

Το Εργαστήριο στηρίζει ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, η τοπική κοινωνία και το Κέντρο Κινηματογράφου με την παροχή 4 ψηφιακών καμερών. Διοργανώνεται με την «Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου» με τη συνεργασία της «Ορεινής Θέας».Μια γεύση για όσους δεν πάνε στο Ζαγόρι στο http://zagoriwood.blogspot.com.

[email protected]

Scroll to top