- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ελυσαν τους ζυγούς των ταγμάτων εφόδου

11/07/13 ΚΟΣΜΟΣ

ΓΑΛΛΙΑ Τη διάλυση τριών ακροδεξιών ομάδων, την οποία είχε αποφασίσει η κυβέρνηση μετά τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή Κλεμάν Μερίκ, επικύρωσε το υπουργικό συμβούλιο

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

[1]Η διάλυση ακροδεξιών ομάδων που είχε αποφασίσει η γαλλική κυβέρνηση μετά τον θάνατο του νεαρού ακτιβιστή Κλεμάν Μερίκ κατά τη διάρκεια φιλονικίας με οπαδούς της Ακροδεξιάς, επικυρώθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Διαλύθηκαν οι ομάδες «Τρίτος Δρόμος», «Επαναστατική Εθνικιστική Νεολαία (JNR)» και η οργάνωση «Θέλουμε να ονειρευόμαστε». Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ναζάντ Βαλό-Μπελκασέμ, δήλωσε ότι οι ομάδες αυτές «είχαν τα χαρακτηριστικά ιδιωτικών πολιτοφυλακών» και η δράση τους συνιστούσε υποκίνηση σε «διακρίσεις και στο μίσος».

 

Ο τραγικός θάνατος του 18χρονου φοιτητή Μερίκ στις 5 Ιουνίου, που προκλήθηκε από γροθιές ενός σκίνχεντ, είχε προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στη Γαλλία. Πέντε άτομα παραπέμφθηκαν σε ανάκριση. Η γαλλική κυβέρνηση, που είχε ανακοινώσει ότι θα διαλύσει τις ακροδεξιές ομάδες, έθεσε τώρα την απόφαση αυτή σε εφαρμογή.

 

Ο Σέρζ Αγιούμπ, ιδρυτής του «Τρίτου Δρόμου», της JNR, (υπηρεσία ασφάλειας της οργάνωσης) και πρώην αρχηγός της ομάδας των σκίνχεντ στο Παρίσι, δήλωσε ότι θα καταγγείλει το διάταγμα στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση. Αντιτίθεται σε όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «κανένα από τα γραπτά του “Τρίτου Δρόμου” δεν υποδαυλίζει το φυλετικό μίσος» και η ομάδα JNR δεν είναι μια ιδιωτική πολιτοφυλακή είναι υπηρεσία ασφαλείας της οργάνωσης».

 

Οπως υποστήριξε ο Αγιούμπ, «υφίσταται δυνατότητα προσφυγής για κατάχρηση εξουσίας. Υπάρχουν εφτά συγκεκριμένα κριτήρια στο άρθρο L212-1 του Κώδικα Εσωτερικής Ασφάλειας, τα οποία επιτρέπουν τη διάλυση μιας ομάδας και εμείς δεν υπαγόμαστε σε αυτά». Ο αρχηγός του «Τρίτου Δρόμου» και της JNR προτίθεται επίσης να καταθέσει «αίτηση ελευθερίας» στη Δικαιοσύνη για να επιτύχει «την αναστολή του διατάγματος» και της εφαρμογής του «μέχρις ότου το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί για τη διάλυση της οργάνωσης».

 

Η γαλλική κυβέρνηση διέλυσε και την οργάνωση «Θέλουμε να ονειρευόμαστε». Η ομάδα αυτή διαχειρίζεται το «Local», ένα ιδιωτικό σχολείο του δέκατου πέμπτου παρισινού διαμερίσματος, χώρος που χρησίμευε ως κέντρο συγκέντρωσης των ομάδων «Τρίτος Δρόμος» και JNR.

 

www.ira-feloukatzi.fr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=71924