Pin It

Με ρεπό μέσα στην εβδομάδα πάει περίπατο το επιπλέον 30% και 75%

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Στην εξάλειψη της επιπρόσθετης αμοιβής για την κυριακάτικη και τη σαββατιάτικη εργασία στοχεύει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με την απάλειψη, στο άρθρο για τον κατώτατο μισθό, της ευθείας αντιστοιχίας της αμοιβής με τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες ώρες εργασίας. Καθίσταται βέβαια προφανής και ο ευθύς παραλληλισμός με το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η πρακτική των δικαστηρίων έχουν ήδη στρώσει τον δρόμο για την πλάγια (μέσω της κατάργησης της αμοιβής για την κυριακάτικη και σαββατιάτικη εργασία) νέα μείωση μισθών και ημερομισθίων.

 

«Κριτήριο αποτελεί όχι η ημερήσια αλλά η εβδομαδιαία απασχόληση του μισθωτού και μάλιστα εκείνη που πραγματοποιείται κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας» έχει αποφανθεί ο Αρειος Πάγος σε απόφασή του η οποία μάλιστα εξειδικεύει το πλαίσιο ως εξής: «Επομένως, αν ο μισθωτός, απασχολούμενος μετά την 1-1-1984, δεν υπερβεί κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας το συμβατικό εβδομαδιαίο όριο των 40 ωρών, δεν δικαιούται την πρόσθετη σαββατιάτικη αμοιβή διότι δεν έχει πραγματοποιήσει υπερεργασία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο χρόνος της εβδομαδιαίας εργασίας έχει υπερβεί το όριο των ωρών λόγω απασχολήσεως του μισθωτού την Κυριακή ή άλλη ημέρα αναπαύσεως». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ωράριο εργασίας των 40 ωρών εβδομαδιαίως αποτελεί ουσιαστικά κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

Ετσι με το άρθρο 6 της από 14-2-1984 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπ’ αριθμ. 11770/20-3-1984 απόφαση του υπουργού Εργασίας (ΦΕΚ Β’, 81), η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας των μισθωτών ορίστηκε από 1-1-1984 σε 40 ώρες.

 

Ομως ήδη με το Μνημόνιο 2 αλλά και το Μνημόνιο 3 καταργήθηκε η ισχύς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και πλέον ο υπουργός έχει την αρμοδιότητα να καταρτίζει το ύψος του κατώτατου μισθού!

 

Ετσι με βάση τα όσα ψήφισε μόλις προχθές η ελληνική Βουλή ανοίγει ο δρόμος για κυριακάτικη και σαββατιάτικη απασχόληση χωρίς αμοιβή, αφού λαμβάνονται πλέον υπόψη οι ώρες της εβδομαδιαίας απασχόλησης κατά ρητή αναφορά του Αρείου Πάγου, για την καταβολή της προσαύξησης του 75% για την Κυριακή και του 30% για το Σάββατο.

 

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πολύ απλά, μπορεί ο εργοδότης να δώσει ρεπό στους εργαζομένους του μέσα στην εβδομάδα και ακολούθως να τους απασχολεί Κυριακή και Σάββατο αφού δεν έχουν συμπληρώσει το 40ωρο λόγω του ρεπό!

 

……………………………………………………..

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

 

Νόμιμο και συμβατικό ωράριο εργασίας

 

Νόμιμο ωράριο είναι εκείνο που καθορίζεται με διάταξη νόμου ή κατόπιν εξουσιοδοτήσεως νόμου. Οι διατάξεις αυτές ορίζουν το ανώτατο όριο νόμιμης απασχόλησης των μισθωτών και είναι υποχρεωτικές. Ετσι, μόνο μικρότερα ωράρια είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Σε αντιδιαστολή, υφίσταται το συμβατικό ωράριο εργασίας το οποίο καθορίζεται από ατομικές ή συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μπορεί να είναι μικρότερο -όχι όμως μεγαλύτερο- από το νόμιμο.

 

Μετά την καθιέρωση από 1/1/1984 της εβδομαδιαίας εργασίας των 40 ωρών, με ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου σ’ ολόκληρη τη χώρα, η σημασία των διατάξεων για το ανώτατο νόμιμο ωράριο έχει πρακτική εφαρμογή και αφορά τον τρόπο πρόσθετης αμοιβής. Ειδικότερα, με το άρθρο1 του Ν. 3385/2005 αντικαθίσταται το άρθρο 4 του Ν. 2874/2000 και καθιερώνεται για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα η απασχόληση 5 ώρες επιπλέον εβδομαδιαίως και 8 ώρες εβδομαδιαίως για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν εξαήμερο, ως υπερεργασία, η πραγματοποίηση της οποίας ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.

 

…………………………………………………

 

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

 

Το ελαστικό ωράριο εργασίας

 

Ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει στους εργαζόμενούς του ένα ωράριο εργασίας που θεωρείται ελαστικό. Συγκεκριμένα, μπορεί να δώσει την ευχέρεια στο προσωπικό του να προσέρχεται στον χώρο εργασίας κατά το δοκούν, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δηλαδή η επιχείρηση μπορεί να καθιερώσει ωράριο ημερήσιας προσέλευσης στην εργασία από 08.00-09.00 και αντίστοιχα ημερησίας αποχώρησης από 16.00-17.00 (αυτό σημαίνει ότι η προσέλευση του προσωπικού μπορεί να γίνει στο χρονικό διάστημα 08.00-09.00 και αντίστοιχα η αποχώρηση μετά τη συμπλήρωση 8 ωρών εργασίας). Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για να εφαρμόσει τέτοιου είδους ελαστικό ωράριο εργασίας μια επιχείρηση είναι να λειτουργεί σύστημα με κάρτες παρουσίας του προσωπικού, στο οποίο καταγράφεται η ημερήσια προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή τέτοιου συστήματος δεν υφίσταται στην εργατική νομοθεσία για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά αντίστοιχα έχει κριθεί ότι, αφού δεν απαγορεύεται ρητά από τον νόμο, επιτρέπεται. Μπορεί, όμως, να εφαρμοστεί με συλλογική ή ατομική σύμβαση εργασίας ή ακόμη και με εσωτερικό κανονισμό εργασίας. Ωστόσο, το ελαστικό ωράριο θα πρέπει να εγκρίνεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, που σημαίνει ότι το ωράριο αυτό θα πρέπει να υποβάλλεται στην Επιθεώρηση και να θεωρείται κατάσταση ωρών εργασίας.

 

……………………………………………….

 

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Εγκρίθηκαν και ήδη πραγματοποιούνται 68 ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης σε εξειδικευμένα θέματα μελισσοκομίας. Πρόκειται για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2013. Τα προγράμματα αυτά είναι τριήμερης διάρκειας και αφορούν διάφορες θεματικές ενότητες της μελισσοκομίας (μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του, μελισσοκομικά φυτά, τροφοδοσία των μελισσοσμηνών, βασιλοτροφία-παραγωγή βασιλικού πολτού, εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και καταπολέμησής τους, εντατική εκμετάλλευση μελισσοσμηνών, προϊόντα κυψέλης και συντήρηση, τυποποίηση – εμπορία – προώθηση – σήμανση, βιολογική μελισσοκομία, αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μελισσοκομείου, πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων, παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης). Τα προγράμματα εκπαίδευσης των μελισσοκόμων θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου 2013 και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Ιδιες είναι οι μηνιαίες αποδοχές όσων εργάζονται με το σύστημα της εξαήμερης απασχόλησης, ανεξάρτητα εάν οι εργάσιμες ημέρες είναι 24, 25, 26 ή 27. Πάντοτε λοιπόν οι εργαζόμενοι που εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα λαμβάνουν σταθερό ημερήσιο μισθό που ισούται με 1/25 του μηνιαίου μισθού τους. Αντίστοιχα, λόγω της ιδιομορφίας αυτής (αφού ένας μήνας μπορεί να έχει και 5 εβδομάδες), το ύψος των μηνιαίων αποδοχών που δικαιούται ο μισθωτός για τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του είναι ανάλογος του αριθμού των παρουσιών ή απουσιών του επί τη βάσει του μήνα των 25 ημερών. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις ημέρες ασφάλισης που δικαιούται μέσα στον μήνα. Ετσι, αν ο μισθωτός απασχολείται ανελλιπώς όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα, τότε δικαιούται αμοιβή για 25 ημέρες. Για παράδειγμα, αν κάποιος μισθωτός απουσιάσει μέσα στον μήνα από την εργασία του για διάστημα 5 ημερών, τότε η αμοιβή του αλλά και οι ημέρες ασφάλισης θα μειωθούν κατά τον λόγο αυτό, δηλαδή 25-5 =20 ημέρες.

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Ο εργοδότης μπορεί να εφαρμόσει μονομερώς διακεκομμένο ωράριο εργασίας του προσωπικού του, δεδομένου ότι ο τρόπος λειτουργίας της επιχείρησης υπάγεται στο διευθυντικό δικαίωμα. Μάλιστα, έχει κριθεί ότι δεν αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η εκ μέρους του εργοδότη άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος για τον καθορισμό του χρόνου παροχής της εργασίας, εκτός εάν κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί ρητά κατά την υπογραφή της σύμβασης εργασίας.

 

Διακεκομμένο ωράριο χαρακτηρίζεται εκείνο, στο οποίο στη διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης παρεμβάλλονται διακοπές εργασίας, οι οποίες δεν υπολογίζονται βέβαια στη διάρκεια του ωραρίου. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι, πολλές φορές, το διακεκομμένο ωράριο επιβάλλεται από διάταξη νόμου ή προβλέπεται σε συλλογική σύμβαση εργασίας ή διαιτητική απόφαση ή ακόμη και υπουργική απόφαση.

 

Θα πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, ότι δεν αναφερόμαστε στα διαλείμματα ημερήσιας εργασίας, αφού αυτά πρέπει να πληρώνονται. Από τη νομοθεσία είναι σαφές ότι η διάρκεια της εργασίας εκτείνεται από την έναρξή της έως το πέρας αυτής. Πάντως, όποιος εργάζεται για περισσότερες από 6 ώρες ημερησίως, δικαιούται να ζητήσει και, αντιστοίχως ο εργοδότης υποχρεούται να συναινέσει σε διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου ο εργαζόμενος μπορεί να απομακρύνεται από την εργασία του.

 

 

Scroll to top