- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ακτίνες χωρίς οίκτο

28/07/13 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ,Εγκυκλοπαίδεια υγείας,ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΥΓΕΙΑ

Προσοχή στα παιδιά

 

Η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφά το δέρμα ενός παιδιού μικρότερου των 6 ετών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη που απορροφά το δέρμα ενός ενήλικα, γιατί οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν πολύ πιο εύκολα την παιδική επιδερμίδα, αφού τα κύτταρα που συμβάλλουν στην προστασία της δεν λειτουργούν ακόμη σε πλήρη ρυθμό ώστε να παράγουν την απαιτούμενη ποσότητα μελανίνης, της ουσίας που προστατεύει από τις βλαπτικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας

 

………………………………………………………

 

Η εμφάνιση μελανώματος σχετίζεται με τα εγκαύματα που έχουν συμβεί στην παιδική ηλικία. Επομένως, η προφύλαξη από τον ήλιο πρέπει να είναι τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία

 

………………………………………………………

 

Οξείες ή χρόνιες, οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα λειτουργούν βλαπτικά και αθροιστικά. Ειδικά τα παιδιά, θα πρέπει να μην εκτίθενται ποτέ χωρίς αντηλιακή προστασία στον ζωοδότη ήλιο, ο οποίος μπορεί να γίνει αμείλικτος εχθρός μέσα στο καλοκαίρι της ξεγνοιασιάς και των παιχνιδιών στην παραλία

 

……………………………………………………..

 

«Μέτρον άριστον» στον ήλιο. Από φωτεινή πηγή ζωής μπορεί να γίνει σκοτεινός εχθρός. Και βλάπτει αθροιστικά η έκθεση στις ανθρωποφάγες ακτίνες του. Γι' αυτό τα παιδιά, μακριά του. Στη θάλασσα τις ακίνδυνες ώρες, προστατευμένα. Με πλήρη εξοπλισμό: αντηλιακό, καπέλο, μπλούζα, γυαλιά.

 

Οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας του μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες. Οξείες είναι εκείνες που εμφανίζονται αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο. Είναι το ηλιακό ερύθημα (κοκκίνισμα) και κατ' επέκταση το ηλιακό έγκαυμα, οι φαρμακευτικές δερματοπάθειες που είναι λιγότερο συχνές, τα εξανθήματα δηλαδή που εμφανίζονται μετά τη λήψη φαρμάκων -όπως είναι οι τετρακυκλίνες-σουλφοναμίδες, τα ηρεμιστικά, οι ορμόνες, τα διουρητικά- και την έκθεση στον ήλιο, οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (πανάδες) που κάποιες φορές οφείλονται στη χρήση αρωμάτων ή άλλων ουσιών.

 

Οι χρόνιες είναι τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας που εκδηλώνονται αργότερα. Είναι οι πιο επικίνδυνες. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους καρκίνους του δέρματος και τη γήρανση του δέρματος.

 

Τα πιο συνήθη καρκινώματα του δέρματος είναι τα επιθηλιώματα (βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό) και οι προκαρκινικές ακτινικές υπερκερατώσεις, αποτέλεσμα της αθροιστικής δράσης του ήλιου στο δέρμα, που εμφανίζονται κατά κανόνα σε άτομα μεγάλης ηλικίας, το επάγγελμα των οποίων απαιτεί παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ναυτικοί, αγρότες κ.λπ.).

 

Τα καρκινώματα εμφανίζονται στα μέρη του σώματος που εκτίθενται περισσότερο (π.χ. πρόσωπο). Το βαρύτερο καρκίνωμα του δέρματος είναι το κακόηθες μελάνωμα. Συνδέεται με τη διαλείπουσα έκθεση στον ήλιο, την απότομη έκθεση στις διακοπές και με τα έντονα ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία.

 

 

Πέντε μέτρα προστασίας από τις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα

 

• Αποφύγετε τον ήλιο 10 π.μ. – 3 μ.μ.

 

• Φοράτε καπέλο, ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια. Ομπρέλες, τέντες κ.λπ. βοηθούν πολύ. Να ξέρετε ότι άμμος, τσιμέντο, νερό αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Η σκιά δεν σας προστατεύει πλήρως.

 

• Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας κάθε δύο ώρες, ειδικά μετά το κολύμπι, την εφίδρωση κ.λπ. Ακόμα και όταν έχει συννεφιά, μην ξεχνάτε το αντηλιακό.

 

• Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τον ήλιο. Στη θάλασσα χρειάζονται αντηλιακό από 6 μηνών.

 

• Μάθετε τα παιδιά πώς να προστατεύονται από τον ήλιο. Η βλαπτική επίδρασή του είναι αθροιστική.

 

Ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού στην ανάπτυξη κακοήθους μελανώματος

 

• Ανοιχτό χρώμα δέρματος, ειδικότερα αν συνυπάρχει με γαλανά μάτια και ξανθά μαλλιά.

 

• Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό κακοήθους μελανώματος.

 

• Πολλές ελιές (σπίλοι) στο δέρμα και ιδιαίτερα δυσπλαστικές ή άτυπες. Ο δερματολόγος μπορεί να ξεχωρίσει τους σπίλους και την επικινδυνότητά τους.

 

• Υπερβολική έκθεση στον ήλιο, πολλά ηλιακά εγκαύματα, ειδικά σε νεαρή ηλικία, αλλά και υπερβολική χρήση σολάριουμ.

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=81747