ΑΠΕ-ΜΠΕ

07/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιχνίδια στα αποκαΐδια

Ο Ν. Δένδιας βρήκε το πυροτέχνημα της απαγόρευσης για να καλύψει τις ελλείψεις σε μέσα.
      Pin It

Ο Ν. Δένδιας βρήκε το πυροτέχνημα της απαγόρευσης για να καλύψει τις ελλείψεις σε μέσα

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Οι στάχτες από τα καμένα σπίτια και τα δέντρα από το δάσος στους πρόποδες της Πάρνηθας κάπνιζαν ακόμη χθες, όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, από το βήμα του εδράνου στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ανακοίνωνε τη συνήθη λύση που φαίνεται να προτιμά η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, θεωρώντας την πανάκεια σε κάθε πρόβλημά της: απαγόρευση.

 

Με αυτό το επικοινωνιακού τύπου πυροτέχνημα και αδιαφορώντας για τον κίνδυνο κόπωσης των κακοπληρωμένων πυροσβεστών και αστυνομικών, ο υπουργός επιχείρησε να καλύψει τις ελλείψεις σε μέσα, αλλά και την ανυπαρξία σχεδιασμού και προετοιμασίας του συνόλου του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

 

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες, με τους κακοσυντηρημένους -αν όχι ανύπαρκτους- δασικούς δρόμους, με τα άκοπα ξερά χόρτα να λειτουργούν ως μπαρουταποθήκες και με τις καιρικές συνθήκες να εκτινάσσουν το κίνδυνο πρόκλησης νέων πυρκαγιών στα ύψη, αφού έως αύριο προβλέπεται να πνέουν άνεμοι εντάσεως έως 8 Μποφόρ, το πλέον εύκολο ήταν η απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων και πεζών από τα προαστιακά δάση από τη δύση έως την ανατολή του ήλιου έως και το Σάββατο. Εφόσον μάλιστα κρίνεται απαραίτητο, τα «μέτρα» θα επεκτείνονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το «καινοτόμο» όμως μέτρο εδώ και χρόνια προβλέπεται να λαμβάνεται από τους αρμόδιους φορείς όποτε ο δείκτης επικινδυνότητας μιας περιοχής βρίσκεται στο 4ο επίπεδο.

 

«Ας γνωρίζει ο κάθε κακόβουλος ότι το ελληνικό κράτος δεν προτίθεται να μείνει άπραγο απέναντι στη μείζονα απειλή για τον φυσικό πλούτο και τη ζωή των πολιτών της πατρίδας μας», υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός στο τέλος της ομιλίας του, στην οποία ευχαρίστησε τους εθελοντές που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, επανέλαβε τη θεωρία του για «11 εκατομμύρια πυροφύλακες», ανακοίνωσε τις περιπολίες αστυνομικών πυροσβεστών και στρατιωτών, και ζήτησε από τους πολίτες να είναι «εξαιρετικά προσεκτικοί» στις δραστηριότητές τους.

 

Επιβεβαίωσε τις υποψίες

 

Είχε προηγηθεί ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όταν ανέφερε ότι «οι μισές περίπου πυρκαγιές, από όσες έχουν εξιχνιασθεί τα αίτια, οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση», ενώ παράλληλα απέκρυψε ότι οι αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις δεκάδες που συμβαίνουν κάθε μέρα και έχουν εξιχνιαστεί, είναι ελάχιστες. Με τον τρόπο του εξάλλου επιβεβαίωσε τις υποψίες για την προχθεσινοβραδινή φωτιά στη Βαρυμπόμπη, που ξέσπασε στις 22.48 το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή κι ενώ έπνεαν ισχυροί άστατοι άνεμοι. Σε απόσταση περίπου 800 μέτρων, στις 17 Ιουλίου και πάλι νύχτα, στις 21.11 συγκεκριμένα, είχε ξεσπάσει ακόμα μία πυρκαγιά στην Πέτρα Βαρυμπόμπης και τότε η τραγωδία είχε αποφευχθεί καθώς οι δυνάμεις δεν ήταν διασκορπισμένες. Προχθές, όμως, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν μοιρασμένες στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, στο Μαρκόπουλο, για να επιτηρούν την πρόσφατη πυρκαγιά, ενώ στις 19.55 ξέσπασε ακόμη μία φωτιά στη Μαυροσουβάλα Ωρωπού, στο ίδιο σημείο που είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στις 18.47 την 1η Αυγούστου. Ετσι, μέχρι να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις στη Βαρυμπόμπη, η φωτιά πήρε διαστάσεις και στο πέρασμά της κατέστρεψε τουλάχιστον δέκα σπίτια. Ευτυχώς, οι πυροσβέστες ανέκοψαν την επέκταση του βόρειου μετώπου και δεν επεκτάθηκε προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και οριοθέτησαν το δυτικό μέτωπο προστατεύοντας την κατοικημένη περιοχή των Θρακομακεδόνων.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………….

 

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

 

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο

 

Πιλοτικό πρόγραμμα, με το οποίο πολίτες και φορείς μπορούν να ενημερώνονται μέσω Internet και σε πραγματικό χρόνο για την εκδήλωση πυρκαγιών, έθεσε και φέτος σε λειτουργία το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Η ανανέωση των πληροφοριών γίνεται κάθε πέντε λεπτά και επιπλέον έχει γίνει συστηματική επεξεργασία των περιστατικών που έχουν συμβεί στη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαπενταετία, μέσα από την οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για περιοχές που πλήττονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

 

«Από τον χάρτη προκύπτει ότι υπάρχουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές πέντε και περισσότερες φορές», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο δρ Χάρης Κοντοές, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Τηλεπισκόπησης, που είναι ο συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος. Στο «κόκκινο» είναι η Αττική και η Πελοπόννησος, καθώς και ζώνες γύρω από αστικές περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη. Η πρώτη εφαρμογή του συστήματος έγινε το περσινό καλοκαίρι, εξυπηρετώντας τόσο τις δασικές υπηρεσίες όσο και την Πυροσβεστική. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη σε εταιρείες τηλεφωνίας, που έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των απομακρυσμένων περιοχών όπου βρίσκονται οι κεραίες. Υπάρχουν επίσης οι… εισαγόμενες φωτιές, που απειλούν τη χώρα μας από γειτονικά κράτη, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, οι οποίες συχνά πλήττουν ακατοίκητες περιοχές και γι’ αυτό δεν υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης των ελληνικών αρχών.

 

Για όσους αγαπούν τις «περιηγήσεις» στο Διαδίκτυο υπάρχουν δύο διευθύνσεις: http://ocean.spase.noa.gr/serviri/fend_new/index.php για πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και httpp://ocean.spase.noa.gr/diachronic_bsm για διαχρονικά δεδομένα σε κάθε περιοχή. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. με 2,3 εκατ. ευρώ.

 

Χ.ΤΖ.

 

…………………………………………………………………………………………………..

 

Πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Φυλής

 

Σε μεγάλο κίνδυνο βρέθηκαν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης σκουπιδιών στη Φυλή από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στο εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. «Η διαχείριση των απορριμμάτων κρέμεται από μια κλωστή», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, που είναι και πρόεδρος του μοναδικού νόμιμου χώρου εναπόθεσης σκουπιδιών στην Αττική. Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αιτία της πυρκαγιάς, αφού κάνει λόγο για «φυσική καταστροφή» αλλά και για «σκοτεινούς και παράνομους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται σε δράση «μαφίας των σκουπιδιών»! Παραδέχεται μάλιστα ότι στη Φυλή γίνεται… εισαγωγή σκουπιδιών από την Πελοπόννησο και τα νησιά, καθώς και ανεξέλεγκτη εναπόθεση σε παλιά λατομεία.

 

«Είναι βέβαιο ότι επέρχεται καταστροφή», συμπληρώνει και ζητά να δημιουργηθεί περιφερειακή αστυνομία για την αποτροπή της παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων. Παράλληλα όμως εγκαλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος που δεν έχει παρέμβει στην ανεξέλεγκτη λειτουργία του κέντρου διαλογής των προϊόντων ανακύκλωσης.

 

Από την πλευρά της Πυροσβεστικής ανακοινώθηκε ότι τα ξημερώματα της Τρίτης εκδηλώθηκε πυρκαγιά μέσα στον χώρο της χωματερής στη Φυλή, ενώ τη Δευτέρα κατέγραψε ανάλογο συμβάν σε εργοστάσιο χαρτικών που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο, επί της λεωφόρου ΝΑΤΟ.

 

Χ.ΤΖ.

 

……………………………………………………………………………………………..

 

Πυρκαγιά στην ορεινή Ηλεία

 

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική περιοχή στην περιοχή Παλαιά Πέρσαινα της ορεινής Ηλείας ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα. Επιτόπου έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία με 13 οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Εως νωρίς χθες βράδυ η φωτιά έκαιγε σε δύσβατη δασική περιοχή με κατεύθυνση προς το χωριό Πεύκη. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην Ηλεία σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής έκαναν το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο.

 

Νωρίτερα πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και στα περίχωρα της Πάτρας και συγκεκριμένα στη θέση Λεύκα, η οποία ευτυχώς σβήστηκε γρήγορα από δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στην περιοχή πριν αυτή πάρει μεγάλες διαστάσεις.

 

Δ.Τερζ.

 

Scroll to top