- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ξεθάβουν τους τόμαχοκ του πολέμου

28/08/13 ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΡΙΑ Η Δύση και οι Αραβες σύμμαχοί της προετοιμάζονται ποικιλοτρόπως για στρατιωτική επέμβαση- εξπρές κατά του Ασαντ, η οποία έχει αποφασιστεί με αφορμή τα χημικά στη Δαμασκό, και αναμένουν ένα… νεύμα του Ομπάμα

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

[1]Με σειρά δηλώσεων και γενικόλογων διαβεβαιώσεων ότι η καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα σε ανατολικά προάστια της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου, φέρει τη «σφραγίδα» του καθεστώτος Ασαντ, οι ηγεσίες Δύσης και Αράβων προετοιμάζουν το έδαφος και την κοινή γνώμη για την επέμβαση-εξπρές που, όπως όλα δείχνουν, έχει πια αποφασιστεί για τη Συρία. Επισήμως, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως». Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι. Ομως, η πολεμική μηχανή ήδη ζεσταίνεται. Διαρροές στο αμερικανικό δίκτυο NBC αναφέρουν ότι η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει από αύριο, Πέμπτη!

 

Πιθανόν βοηθώντας στο να γίνει ακόμη πιο εύκολα η «κατάποση» ακόμη μιας δυτικής στρατιωτικής επέμβασης χωρίς την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ -όπως έγινε πρόσφατα στη Λιβύη, παλιότερα στο Ιράκ και ακόμη πιο παλιά στο γειτονικό μας Κόσοβο- η συριακή αντιπολίτευση κατήγγειλε χθες ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έβαλαν με διεθνώς απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ κατά αμάχων λίγο έξω από το Χαλέπι, στα βόρεια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.

 

Δίκην απόδειξης, κυκλοφόρησαν και πάλι στο Διαδίκτυο ερασιτεχνικά βίντεο από την περιοχή, με γιατρούς να παρέχουν σε φρενήρεις ρυθμούς τις πρώτες βοήθειες, απλώνοντας μια λευκή αλοιφή πάνω στα ερεθισμένα δέρματα των ασθενών, ενώ αυτοί σφαδάζουν…

 

Καθώς πάντως η Ουάσινγκτον συγκροτεί μεθοδικά τη νέα «συμμαχία των προθύμων», το μήνυμα από τον Λευκό Οίκο και την Ντάουνινγκ Στριτ είναι σαφές: αυτή η επέμβαση δεν θα έχει στόχο την άμεση καθεστωτική αλλαγή στη Συρία, ούτε θα επιδιώξει να αλλάξει μονομιάς τα δεδομένα επί του εδάφους, αλλά θα είναι σε αντίποινα και σε αναλογία με τη χρήση χημικών όπλων, που συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης. Με το 45% των Αμερικανών να δηλώνουν, ωστόσο, αντίθετοι στα νέα στρατιωτικά σχέδια της κυβέρνησής τους, ακόμη κι αν ο Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα (έναντι 25% που τα στηρίζει στην τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos), αξιωματούχοι αφήνουν να διαρρεύσει ανωνύμως ότι η επέμβαση δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερο από 2-3 ημέρες…

 

Η Δύση έχει ήδη ενημερώσει τη συριακή αντιπολίτευση για την επικείμενη επέμβαση, αναφέρει το Reuters, καλώντας την να είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που ο Ασαντ το ζητήσει. Κι εκείνη με τη σειρά της λέγεται ότι παρέδωσε μια λίστα με πιθανούς στρατιωτικούς στόχους. Αυτή εξετάστηκε ενδελεχώς στην έκτακτη συνάντηση που είχαν χθες τελικά στο Αμμάν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Καναδά, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Ιορδανίας και Κατάρ.

 

Προφανής Νο1 στόχος θα είναι το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Ασαντ. Αυτό εκτιμάται ότι βρίσκεται διάσπαρτο σε στρατιωτικές και αεροπορικές βάσεις, σε τρεις τοποθεσίες: στο όρος Καλμούν νότια της Δαμασκού, στο προάστιο Ντούμαρ που είναι 5 χλμ. έξω από τη συριακή πρωτεύουσα και στη βάση αλ Σαφίρα, έξω από το Χαλέπι -αν και το λογικό είναι μέρος του να έχει ήδη μεταφερθεί σε άλλες τοποθεσίες από τις καθεστωτικές δυνάμεις.

 

«Η πιο υπεύθυνη και βιώσιμη επιλογή θα ήταν περιορισμένης έκτασης πλήγματα με πυραύλους», δήλωσε αξιωματικός του ιορδανικού στρατού, που έχει γνώση των συζητήσεων στο Αμμάν. Εκτός όμως από τα «χειρουργικά» πυραυλικά χτυπήματα, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέτασαν και το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης αεροπορικής εκστρατείας, με στόχο να καθηλώσουν την πολεμική αεροπορία της Συρίας και να επιβληθούν ζώνες απαγόρευσης των πτήσεων στη χώρα. Το θέμα δίχασε τους παριστάμενους: Βρετανία και Γαλλία λέγεται ότι πίεσαν για μια πιο ευρεία επέμβαση, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία τάχθηκαν υπέρ πιο περιορισμένων πληγμάτων με πυραύλους. Τελικά, αναφέρουν πηγές, ο «συμβιβασμός» επήλθε με την απόφαση για χρήση τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων, από αέρος ή και θαλάσσης.

 

Ο μηχανισμός έχει σχεδόν στηθεί. Αυτή τη στιγμή, στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται ήδη τέσσερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ (USS Mahan, USS Barry, USS Gravely και USS Ramage), που μεταφέρουν συνολικά 430 πυραύλους Tomahawk Block III, εμβέλειας 1.500 μιλίων και κόστους 350.000 ευρώ ο καθένας. Στις από αέρος επιδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν βομβαρδιστικά Β-2 (που σταθμεύουν στο Μιζούρι και μπορούν να φτάσουν στη Μέση Ανατολή με μία μόνο στάση για ανεφοδιασμό), καθώς και μαχητικά F-16 από τις πέριξ αμερικανικές βάσεις.

 

Η Βρετανία -που καταρτίζει από χθες σχέδια έκτακτης ανάγκης- μπορεί να συμμετάσχει με υποβρύχια Trafalgar, που φέρουν πυραύλους Tomahawk, και αεροσκάφη Tornado, οπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow, που σταθμεύουν στη βάση Νόρφολκ. Οι Γάλλοι διαθέτουν αεροσκάφη Rafale και Mirage που σταθμεύουν στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Challenges, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle έχει ήδη αναχωρήσει από τη βάση της Τουλόν για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Εξαιρετικά μουδιασμένη παραμένει αντίθετα η θέση του -σε προεκλογικούς ρυθμούς- Βερολίνου, που χθες δήλωσε έτοιμο να δώσει το «παρών» στη στρατιωτική επέμβαση, εφόσον όμως υπάρχει εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη.

 

Με την αντίθεση του Ιράκ, του Λιβάνου και της Αλγερίας, εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε από χθες τις «ευλογίες» του σε μια επέμβαση. Επιτελικό ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει και η Τουρκία, την ώρα που στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι Κούρδοι της Συρίας, με τον επικεφαλής του Κόμματος Κουρδική Δημοκρατική Ενότητα (PYD) να λέει στο Reuters ότι ο Ασαντ «δεν είναι τόσο ηλίθιος» να χρησιμοποιήσει στην παρούσα φάση χημικά, ενώ έχει στρατιωτικά το πάνω «χέρι». Αναφανδόν κατά παραμένουν η Κίνα -ζητώντας «πολιτική διευθέτηση της κρίσης»- και η Ρωσία.

 

Το Ιραν παίρνει μέτρα

 

Το Ιράν, από την πλευρά του, συνεχίζει τις προειδοποιητικές «βολές» και τις διπλωματικές «βόμβες», ενόσω εδώ και δύο ημέρες δέχεται στενό μαρκάρισμα από τον αναπληρωτή γ.γ. Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, ώστε να πείσει τη Δαμασκό να καθίσει άμεσα στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μαζί με τη συριακή αντιπολίτευση, στη Γενεύη.

 

Χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Φέλτμαν στην Τεχεράνη, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ υποστήριξε ότι «υπάρχουν αποδείξεις» για την ευθύνη των Σύρων ανταρτών στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κι ότι αυτές παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Ρωσία! Ενώ ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός Νταχγκάν, προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή θα απειλούνταν», θυμίζοντας με νόημα στις ΗΠΑ «τις σφηκοφωλιές» του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=100108