- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Υποσχέθηκε, αλλά δεν δεσμεύτηκε

30/08/13 ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να «ξεμπλοκάρει» το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε τέλμα, ωστόσο δεν είπε πότε θα είναι έτοιμη η βασική γραμμή

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Της Κατερίνας Μπύρου

 

[1]Ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να «ξεμπλοκάρει» το έργο του μετρό της πόλης που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε τέλμα. Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευτεί για το εάν η βασική γραμμή του μετρό θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2016 ή το αργότερο στις αρχές του 2017, όπως προβλέπει το νέο, επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα του έργου.

 

Ενα 10ήμερο πριν από τα επίσημα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν σχεδόν επί μία ώρα, γνωστοποίησε ότι καταρτίστηκε και συμφωνήθηκε πρόγραμμα εργασιών για το επόμενο 6μηνο προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να ανακουφιστεί κατά το δυνατόν η πόλη από τη λειτουργία των εργοταξίων.

 

Διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου

 

«Με κοινή προσπάθεια έχουν ξεπεραστεί πολλά τεχνικά εμπόδια και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η οικονομική ανασυγκρότηση της κοινοπραξίας του έργου (σ.σ. μετά την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου από την Ακτωρ ΑΤΕ, μέλος του ομίλου Μπόμπολα). Συνεπώς, το έργο μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα», είπε. Εξάλλου, ανακοίνωσε τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στη σύμβαση του έργου, διαμηνύοντας σε έντονο ύφος ότι σε περίπτωση που υπάρξουν άλλες αποκλίσεις ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις «θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις με τρόπο θεσμικό και απόλυτα σύμφωνο με τη νομοθεσία».

 

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την αρχική ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου έχει κατασκευαστεί -σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού- το 47% των έργων πολιτικού μηχανικού, το 73% των σηράγγων και έχει απορροφηθεί το 33% του προϋπολογισμού. Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, μέχρι τέλους του 2013 θα απασχολούνται στα εργοτάξια του μετρό 900 άτομα (710 σήμερα και περίπου 500 προ διμήνου), ενώ με την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση προς Καλαμαριά, θα απασχοληθούν εκεί επιπλέον 800 άτομα.

 

Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, o κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι όσοι επαγγελματίες, έμποροι και καταστηματάρχες έχουν πληγεί από την πολυετή παραμονή των εργοταξίων του μετρό σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και θέλουν να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές, μπορούν να ζητήσουν να καλυφθούν τα έξοδα μετεγκατάστασής τους. Ωστόσο, δεν επεκτάθηκε σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε και το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία, ούτε σχετικά με το αν θα υπάρχει πλαφόν στο ύψος των δαπανών που θα καλύπτονται.

 

Αλλα έργα σε εξέλιξη

 

Παράλληλα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε δύο έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ειδικότερα:

 

- στη σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα ολοκληρωθεί το πρώτο 6μηνο του 2014

 

- στην επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία», όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

 

Στη σύσκεψη μετείχαν -μεταξύ άλλων- ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης και Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό, της αναδόχου εταιρείας, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Στο μεταξύ, ο Γ. Μπουτάρης έθεσε στον Μ. Χρυσοχοΐδη το θέμα της επικαιροποίησης της υφιστάμενης μελέτης για την ανάπτυξη του τραμ στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης για το έργο αυτό. «Το τραμ, το μετρό, τα λεωφορεία τα τρόλεϊ, η θαλάσσια συγκοινωνία, όπου υπάρχουν, αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, σε αυτή τη φάση άλυτο», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=101583