- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αναστασιάδης: Είχα υποσχεθεί να μην αγγίξω τις καταθέσεις αλλά…

30/08/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η αλληλεγγύη των εταίρων μας». Το παραπάνω μήνυμα θέλησε να περάσει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handesblatt.

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρεται εκτενώς στις πιέσεις που δέχθηκε για το πακέτο διάσωσης της με συμμετοχή των Κυπρίων καταθετών τον Μάρτιο του 2013. «Ήταν μία μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Είχα υποσχεθεί (στον προεκλογικό αγώνα) ότι δεν πρόκειται να αγγίξουμε τις καταθέσεις, κάτι που τελικά έγινε. Η σχετική απόφαση του Eurogroup ήταν ένα σοκ για μένα. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να κοιτάμε μπροστά, να ξανακερδίσουμε εμπιστοσύνη και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση».

«Η εναλλακτική ήταν η χρεοκοπία»

Ανακαλώντας στη μνήμη του τα γεγονότα του Μαρτίου ο πρόεδρος της Κύπρου επισημαίνει: «Δεν είχα παρά μόνο την επιλογή ανάμεσα σε μία ελεγχόμενη έκρηξη, που θα προκαλούσε περιορισμένες ζημιές, και μία ανεξέλεγκτη έκρηξη, που θα τα κατέστρεφε όλα» και ότι από εκεί και πέρα «εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία».

«Δεν έχω λόγο να αισθάνομαι πικρία»

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt επισημαίνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε στηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη στον προεκλογικό του αγώνα, αλλά μετεκλογικά ακολούθησε μία σκληρή στάση και ρωτάει τον πρόεδρο της Κύπρου «εάν έχει απογοητευθεί». Η απάντηση: «Μιλήσαμε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Με ρώτησε, εάν αισθάνομαι πικρία». «Και τι απαντήσατε;» ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Είπα ότι με δεδομένες τις μεγάλες παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έχω λόγο να αισθάνομαι πικρία. Υπογράμμισα, ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η αλληλεγγύη των εταίρων μας. Και νομίζω ότι την έχουμε» επισημαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ευθύνες στον Χριστόφια

Ο πρόεδρος της Κύπρου επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας στον προκάτοχό του Δημήτρη Χριστόφια, ελπίζει πάντως ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία θα εκδηλωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Δηλώνει μάλιστα ότι οι Κύπριοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με αποφασιστικότητα και πειθαρχία. Και επισημαίνει: «Η νοοτροπία των Κυπρίων μάς βοηθάει. Δεν έχουμε ούτε επεισόδια, ούτε απεργίες, ούτε διαδηλώσεις, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Και τα συνδικάτα μας δείχνουν αίσθηση υπευθυνότητας».

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=101976