- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Επιχειρηματικό άνοιγμα στη Λιβύη
26/12/12 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Τάσου Τσακίρογλου
Τις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας με τη Λιβύη, η οποία διανύει φάση μετάβασης μετά την επανάσταση, διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη. Τουρισμός, επενδύσεις, υποδομές, υγεία, τεχνογνωσία, πολιτισμός, άμυνα και διοίκηση είναι οι τομείς οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση αυτής της συνεργασίας, όπως προέκυψε από τις συνομιλίες των δύο πλευρών που έγιναν σε πολύ θετικό κλίμα.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκπόνηση ενός «κοινού σχεδίου στρατηγικής συνεργασίας» και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος σταθμός θα είναι ένα επιχειρηματικό φόρουμ τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο στην Τρίπολη, με εκπροσώπους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ θα κορυφωθεί με ένα πρόγραμμα διακυβερνητικής συνεργασίας και την υπογραφή συμφωνιών.
Στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχαν παγώσει λόγω της επανάστασης εναντίον του Καντάφι περιλαμβάνονται έργα υποδομών, κατασκευή νοσοκομείου και ενεργοποίηση της συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ με την αντίστοιχη εταιρεία υδάτων.
Παράλληλα, σε διακρατικό επίπεδο, συμφωνήθηκε η εκπαίδευση διπλωματών, αστυνομικών και αξιωματικών, πέραν των 53 που υπηρετούν ήδη στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας, αλλά και συνεργασία στον αμυντικό τομέα.
Πεδία για τα οποία οι Λίβυοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η οργάνωση και διοίκηση λιμανιών, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και η προμήθεια φαρμάκων και γεωργικών προϊόντων.
Στα σχέδια περιλαμβάνεται η υπογραφή μνημονίου το οποίο θα συγκεκριμενοποιεί τους όρους αυτής της συνεργασίας, ενώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για την επικαιροποίηση του συμβατικού πλαισίου.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου και σύγχρονου διοικητικού μηχανισμού δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στελεχών, ενώ και η αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από τις πολεμικές επιχειρήσεις ανοίγει τον δρόμο για τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα.
Στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ έγινε μια πρώτη βολιδοσκόπηση, χωρίς φυσικά να υπάρξει κάποια απόφαση. Η λιβυκή πλευρά θέτει συνολικά το θέμα με όλες τις χώρες της περιοχής, ώστε να υπογραφεί μια γενική συμφωνία, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το τοποθέτησε σε έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς, όπως είπε, «δίνουμε προτεραιότητα στα θέματα άμεσης ανάγκης, δηλαδή στην επιχειρηματική συνεργασία».
Στο πολιτικό πεδίο η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει τα λιβυκά αιτήματα στην Ε.Ε. και στους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς, αλλά και να συμβάλει ώστε η Λιβύη να μπορέσει να πάρει τα χρήματα που είναι παγωμένα στο εξωτερικό από την εποχή της επανάστασης.
Η γενική αίσθηση που αποκόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία είναι ότι υπάρχει έδαφος και κατάλληλο κλίμα για την οικοδόμηση νέων δεσμών συνεργασίας με την Τρίπολη.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=10384
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε