- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μπλοκ επιταγών: χαλαρώνει ο «Τειρεσίας»

06/09/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενας επιχειρηματίας θα το στερείται αν έχει ακάλυπτες πάνω από 5.000 ευρώ (από 1.000 που ίσχυε) και για 6 μήνες (από 12)

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

[1]Επρεπε να «στερέψει» από ρευστό η αγορά, να δημιουργηθεί συνωστισμός στα «μαύρα τραπεζικά κατάστιχα» για να αποφασιστεί η χαλάρωση των κριτηρίων για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον «Τειρεσία». Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα δοθεί ανάσα ρευστότητας, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

 

Ειδικότερα, με το νέο καθεστώς η στέρηση του μπλοκ επιταγών θα ισχύει για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των 5.000 ευρώ (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) αντί 1.000 ευρώ που ίσχυε. Επίσης, μειώνεται στους 6 μήνες από 12 που ήταν ο χρόνος στέρησης του μπλοκ.

 

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα Ιανουάριος–Ιούλιος 2013 το συνολικό ποσό ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών ήταν 455 εκατ. ευρώ, ποσό μικρό σε σχέση με τα 2,3 δισ. ευρώ το 2011. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά υπό τον φόβο των ακάλυπτων επιταγών κινείται με το λιγοστό ρευστό που έχει απομείνει. Η τάση αυτή αποτυπώθηκε και το 2012 όταν το συνολικό ποσό ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια τα μπλοκ επιταγών είναι είδος υπό εξαφάνιση.

 

Οι τράπεζες θα δίνουν δάνεια…

 

Επιπρόσθετα, έπειτα από συνεννόηση της κυβέρνησης με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, κύριο εργαλείο αξιολόγησης στη δανειοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων θα αποτελέσει το σύστημα βαθμολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών (scoring system) το οποίο η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις.

 

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες υποχρεώνονται να πράττουν το αυτονόητο: να λαμβάνουν υπόψη τους τόσο την οικονομική συγκυρία όσο και το πιστωτικό όριο του κάθε δανειολήπτη, δηλαδή τη συνολική εικόνα και όχι ένα επιμέρους αρνητικό στοιχείο.

 

Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος ικανοποιεί, με βάση τη συνολική του βαθμολογία, τα κριτήρια θα δανειοδοτείται με έναν καθαρό και αντικειμενικό τρόπο. Μάλιστα, τα κριτήρια βαθμολόγησης έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται ανάλογα με την όποια εξέλιξη καθώς επικαιροποιούνται κάθε 6 μήνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα αρνούνται τη χρηματοδότηση για όσους πραγματικά τη δικαιούνται.

 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται επισήμως από το υπουργείο Ανάπτυξης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=106556