- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Προκαταρκτική εξέταση για τα κρατικά λαχεία

11/09/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επειτα από μηνυτήρια αναφορά της εταιρείας ΕΜΜΑ DELTA για τη διακρίβωση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τη συμφωνηθείσα προμήθεια που θα λαμβάνει η «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» (σύμπραξη ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games)

 

Της Κατερίνας Κατή

 

[1]Στο εισαγγελικό στόχαστρο οι «περίφημες» συμβάσεις του ΟΠΑΠ με τις εταιρείες Intralot-Scientific Games για την πολυετή παραχώρηση, «ξεπούλημα» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, των κρατικών λαχείων.

 

Μετά την αποστολή από τον Αρειο Πάγο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ογκωδέστατης μηνυτήριας αναφοράς της εταιρείας ΕΜΜΑ DELTA, σύμφωνα με την οποία οι επίμαχες συμβάσεις είναι ζημιογόνες για τον ΟΠΑΠ, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Παναγιώτα Φάκου, παρήγγειλε χθες τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

 

Αντικείμενο της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης, είναι η ποινική αξιολόγηση σειράς καταγγελιών για τη διοίκηση και λειτουργία της εταιρείας «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.», καθώς και η διακρίβωση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τη συμφωνηθείσα προμήθεια που θα λαμβάνουν οι εταιρείες οι οποίες ανέλαβαν για 12 χρόνια τη λειτουργία της.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΜΜΑ DELTA, η πλειοδότρια δηλαδή εταιρεία για την απόκτηση του μετοχικού πακέτου του ΟΠΑΠ, με μια σειρά εξώδικων αλλά και και με την υποβολή στη συνέχεια μηνυτήριας αναφοράς, έχει καταγγείλει ότι οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης των κρατικών λαχείων δεν είναι επωφελείς για τον ΟΠΑΠ. Οι καταγγελίες έγκεινται στο γεγονός της παραχώρησης δωδεκαετούς άδειας για τα κρατικά λαχεία στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.», την οποία σύστησε η σύμπραξη ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games, με σκανδαλώδες -όπως επισημαίνεται- ποσοστό επί των εισπράξεων.

 

Ξεκίνησε με εξώδικα

 

Αρχικά μάλιστα, πριν αποκτήσει τις μετοχές του οργανισμού, η ΕΜΜΑ DELTA είχε προχωρήσει σε ανταλλαγή εξωδίκων με τις συγκεκριμένες εταιρείες, τα οποία όμως δεν αποτέλεσαν τότε αντικείμενο έρευνας (όπως και οι σχετικές καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ) και τον περασμένο Δεκέμβριο η σύμπραξη πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων, έναντι 190 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η εταιρεία επανήλθε πρόσφατα συγκεντρώνοντας σε μηνυτήρια αναφορά όλες τις ενστάσεις της για τη συγκεκριμένη σύμβαση, τα εξώδικα που είχαν ανταλλαγεί καθώς και μια σειρά καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες:

 

•Στη διοίκηση και λειτουργία της εταιρείας συμμετέχουν τέσσερις εταιρείες, η ΟΠΑΠ, η ΙΝΤΡΑΛΟΤ, η Scientific Games και η LOTTOMATICA. Σύμφωνα με τη διακήρυξη της σύμβασης, σε αυτό το σχήμα κυρίαρχο ρόλο έπρεπε να έχει ο ΟΠΑΠ, κάτι που δεν συμβαίνει γιατί ναι μεν ο ΟΠΑΠ έχει εφτά εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο και οι άλλες εταιρείες τέσσερις, όμως για τα κρίσιμα ζητήματα απαιτείται πλειοψηφία 8 μελών.

 

•Η σύμβαση για την προμήθεια των κρατικών λαχείων προς τους μετόχους Intralot-Scientific Games προβλέπει ποσοστό 3,3% επί των εισπράξεων, το οποίο κατά την ΕΜΜΑ DELTA είναι πολύ υψηλό, καθώς υπερβαίνει κατά πολύ τα κρατούντα στη διεθνή αγορά. Ο εισαγγελέας που χρεώθηκε τη δικογραφία θα καλέσει μάρτυρες από όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες και σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις ποινικής ευθύνης κρατικών αξιωματούχων της υπόθεσης θα επιληφθεί και η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

 

Για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων, την οποία χαρακτήριζε «ξεπούλημα», είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, μιλώντας για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους». Κι αυτό γιατί, όπως αναφερόταν στην ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών που δεν απαντήθηκε ποτέ, «το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αποδέχθηκε την προσφορά ύψους –μόλις– 190 εκατ. ευρώ και αποφάσισε την παραχώρηση για 12 χρόνια στην κοινοπραξία των εταιρειών ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot και Scientific Games, τη στιγμή που τα κέρδη των κρατικών λαχείων μόνο για το 2010 ανήλθαν στα 80 εκατομμύρια ευρώ»!

 

Το τίμημα

 

Οι ερωτώντες βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν επισημάνει ότι «σύμφωνα με το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία του οικονομικού ανταλλάγματος για το Ελληνικό Δημόσιο, σε ονομαστικές τιμές, αναμένεται να φτάσει σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ στη δωδεκαετία, αλλά αυτό το ποσό επιμερίζεται στην καταβολή του εφάπαξ τιμήματος ύψους 190 εκατ. ευρώ και στην καταβολή στο Δημόσιο κάθε έτος του 30% του μεικτού κέρδους των κρατικών λαχείων, ποσό που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή παρουσιάζεται ως μέρος του τιμήματος (και μάλιστα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του) το 30% των κερδών των λαχείων, τη στιγμή που το Δημόσιο σήμερα εισπράττει το 100% των κερδών!

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=109843