- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η αστυνομική βία ανάβει ξανά το φιτίλι στην Τουρκία
11/09/13 ΚΟΣΜΟΣ
→Ο θάνατος του Αχμέτ Ατακάν έβγαλε και πάλι στους δρόμους τον κόσμο, ο οποίος κινητοποιήθηκε μέσω ιστοσελίδων σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη
Της Ελλης Πάνου
Περίπου έναμισης μήνας «ανήσυχης» ηρεμίας έχει περάσει από την αιματηρή καταστολή των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία, και οι δυνάμεις ασφαλείας επέστρεψαν με τον εξοπλισμό τους στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Αγκυρας, της Σμύρνης, αλλά και της Αντιόχειας, πρωτεύουσας της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου οι ακτιβιστές θρηνούν άλλον έναν νεκρό.
Ο 22χρονος Αχμέτ Ατακάν μετείχε σε καθιστική διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν -την οποία οι ακτιβιστές κατηγορούν για τους θανάτους 4 διαδηλωτών στη διάρκεια των συγκρούσεων του καλοκαιριού- αλλά και ως κίνηση συμπαράστασης για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αγκυρα κατά δύο αμφιλεγόμενων κατασκευαστικών έργων που προωθεί η κυβέρνηση. Πώς πέθανε ο νεαρός Αχμέτ; Αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ αυτών και ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υποστηρίζουν ότι το θύμα έφερε δύο μοιραία τραύματα στο κεφάλι. Το γραφείο του κυβερνήτη, επικαλούμενο έκθεση της αστυνομίας, υποστηρίζει ότι ο Αχμέτ έπεσε από ταράτσα κτιρίου. «Δεν υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις», αντέτειναν οι γιατροί που ήταν παρόντες στη νεκροψία, κατηγορώντας τον κυβερνήτη ότι προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.
Ο Αχμέτ ήταν ο έκτος διαδηλωτής που σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις καταστολής από τις αρχές του καλοκαιριού. Ολα τα θύματα ήταν ηλικίας από 18 έως 26 ετών. Αλλα οκτώ χιλιάδες άτομα τραυματίστηκαν, ορισμένοι νοσηλεύονται ακόμα, και εξ αυτών ένας 14χρονος βρίσκεται σε κώμα.
Ο θάνατος του Αχμέτ κινητοποίησε πάλι τον κόσμο και μαζί και την αστυνομία. Μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης οι διαδηλωτές οργανώθηκαν και έδωσαν ραντεβού σε διάφορα γειτονιές της Κωνσταντινούπολης και σε τουλάχιστον 9 σημεία στην Αγκυρα. Οι αρχές, από την άλλη, σήμαναν συναγερμό και κινητοποίησαν όλες τις μονάδες της αστυνομίας, που απέκλεισαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα κι επετέθησαν στον κόσμο με δακρυγόνα, αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού.
Λάδι στη φωτιά προβλέπεται να ρίξει το κατηγορητήριο που ετοίμασε εισαγγελέας στο Εσκί Σεχίρ για τη δολοφονία του 19χρονου Αλι Ισμαήλ Κορκμάζ, που ύστερα από 38 ημέρες σε κώμα, πέθανε στις 10 Ιουλίου από εγκεφαλική αιμορραγία. Ο Αλι χτυπήθηκε άγρια στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων του Ιουνίου στην Αντιόχεια και ο εισαγγελέας θεωρεί υπεύθυνους τέσσερις πολίτες και τέσσερις αστυνομικούς, για έναν εκ των οποίων ζητά την ποινή των ισοβίων.
Από την άλλη πλευρά, στη Σμύρνη, μέσα σε κλίμα έντασης άρχισε η δίκη 15 νεαρών ατόμων που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 17 ετών με τις κατηγορίες της «αντίστασης κατά της αστυνομικής αρχής και διάπραξης εγκλήματος για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης», επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις υπέρ των συγκεντρωμένων στο πάρκο Γκεζί. Μέσα σε κλίμα έντασης, εκατοντάδες μαζεύτηκαν έξω από τα δικαστήρια, φωνάζοντας το σύνθημα του καλοκαιριού: «Ολη η χώρα είναι Ταξίμ – Ολη η χώρα αντιστέκεται».
Η κυβέρνηση Ερντογάν, που προσπαθεί να διαχειριστεί πολλά ανοιχτά μέτωπα ταυτόχρονα, βλέπει τώρα σιγά σιγά να φουντώνει πάλι το κίνημα των ακτιβιστών, με αφορμή και τις κλιμακούμενες διαμαρτυρίες στην Αντιόχεια για τα σχέδια κατασκευής μιας νέας λεωφόρου, που θα διασχίζει τους κατάφυτους χώρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της πόλης. Το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες, αλλά προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών και κατοίκων, που υποστηρίζουν ότι θα υποβαθμιστεί η περιοχή και θα πρέπει να θυσιαστούν 7.360 δέντρα για να ολοκληρωθεί.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=109852
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε