- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Από το 2015 τα νέα ΚΤΕΛ
11/09/13 ΕΛΛΑΔΑ
Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των υπεραστικών λεωφορείων. Αναμένεται να διεκδικήσουν κομμάτι του μεταφορικού έργου των «τοπικών» γραμμών κορμού, οδηγώντας όμως σε αύξηση του κόστους εισιτηρίων
Της Χαράς Τζαναβάρα
[1]Τον Δεκέμβριο του 2015, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το όριο που θέτουν οι κοινοτικές Οδηγίες, προβλέπεται να απελευθερωθούν οι υπεραστικές συγκοινωνίες. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών κατατέθηκε στη Βουλή από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενσωματώνοντας τη βασική φιλοσοφία του νομοθετήματος που είχε παρουσιάσει ο προκάτοχός του Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδικά για την Αττική πυκνώνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα υπεραστικά ΚΤΕΛ θα μπουν σε επιλεγμένες γραμμές κορμού, «ψαλιδίζοντας» το δίκτυο των μπλε λεωφορείων που θα περιοριστεί στις τοπικές γραμμές, κυρίως με αφετηρία επιλεγμένους σταθμούς του μετρό. Εξετάζεται η κατάργηση της γραμμής προς Σαρωνίδα, καθώς και τα δρομολόγια προς τα Μεσόγεια (Παλλήνη, Μαρκόπουλο, κ.λπ.), λύσεις που θα φέρουν σημαντική αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.
Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
Θεσπίζονται ΚΤΕΛ τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι λεγόμενες άγονες γραμμές, στις οποίες οι λεωφορειούχοι θα δικαιούνται επιδότηση για να παρέχουν μεταφορικό έργο. Στη δεύτερη, στην ουσία θα παραμείνει το καθεστώς των παραδοσιακών ΚΤΕΛ. Θεσπίζονται οι περιοχές ελεύθερης επιλογής, που θα αφορούν κυρίως τις γραμμές με υψηλή επιβατική κίνηση, όπου θα μπορούν να λειτουργούν περισσότερα από ένα ΚΤΕΛ.
Επιτρέπεται σε αυτοδιοικητικούς φορείς καθώς και σε ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων να δηλώσουν ενδιαφέρον για τα υπεραστικά δρομολόγια. Οι συμβάσεις παραχώρησης των γραμμών θα έχουν 10ετή διάρκεια, με πρόβλεψη ανανέωσης του χρόνου έως και 50%.
Δημιουργείται Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών, που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του συστήματος, θα επιβάλει ποινές στους παραβάτες και θα κάνει τους διαγωνισμούς για τη διάθεση των γραμμών. Σε ειδικές περιπτώσεις θα προχωρά σε απευθείας ανάθεση του μεταφορικού έργου.
Ανατίθεται στις περιφέρειες η αρμοδιότητα για τη συλλογή των στοιχείων από το κυκλοφοριακό έργο που παρέχουν σήμερα τα ΚΤΕΛ, ώστε να γίνει στη συνέχεια η ταξινόμηση των γραμμών σε άγονες, κανονικές ή ελεύθερης επιλογής.
Προβλέπεται η δημιουργία ιδιωτικών σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, ενώ σε κάθε ενότητα θα πρέπει να λειτουργεί οπωσδήποτε ένας σταθμός από σχήμα που μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τους ιδιοκτήτες των μεταφορικών μέσων. Θα έχει όμως υποχρέωση να διαθέτει χώρους σε όλους τους φορείς που εξυπηρετούν την περιοχή, ενοικιάζοντας τις εγκαταστάσεις. Οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με την προϋπόθεση ότι καλύπτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ παρέχεται η δυνατότητα να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις, με σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Επεκτείνεται το δικαίωμα κυκλοφορίας λεωφορείων «ηλικίας» έως 15 ετών, με δυνατότητα να αυξηθεί και άλλο σε νησιά και άγονες γραμμές. Το όριο είναι τα 11 χρόνια, αλλά το 2012 είχε αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές στα 15.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=109934
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε