- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τον Φεβρουάριο τα δύσκολα
12/09/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτροχιασμό όλων των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας καταδεικνύουν τα μέχρι τώρα στοιχεία του ελληνικού προγράμματος που επεξεργάζεται η τρόικα.
Τον προσεχή Φεβρουάριο εκτιμάται πως θα αποδειχθεί πόσο μάταιη ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για την έξοδο από το τούνελ, καθώς τα εργαλεία της «δημιουργικής λογιστικής» και της «τεχνητής αισιοδοξίας» δεν μπορούν να φέρουν την πολυπόθητη ανάκαμψη.
Η ελληνική οικονομία παραμένει σε μεγάλο κίνδυνο καθώς ήδη στο πρώτο οκτάμηνο όχι μόνο δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ αλλά το έλλειμμα στο οκτάμηνο ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και η «τρύπα» στα έσοδα τα 700 εκατ ευρώ. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της απασχόλησης και τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει απολέσει και τα τελευταία διαπραγματευτικά της όπλα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ και οι «σειρά επαφών» εις την Εσπερία έχουν επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα. Οπως σημειώνουν οι παροικούντες τις Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά πολύ λίγα μπορεί να προσδοκά από το νέο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με αξιωματούχους, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να περιοριστεί στον ρόλο του θεατή στον πόλεμο ΔΝΤ – Ε.Ε. για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα του χρέους της.
Ενα νέο «κούρεμα» δεν αποτελεί λύση για τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς οι κυβερνήσεις του Βορρά δεν μπορούν να το διαχειριστούν πολιτικά, ενώ γι’ αυτές του Νότου θα αποτελέσει ένα νέο οικονομικό πρόβλημα. Επιπρόσθετα, εν όψει και των ευρωεκλογών την προσεχή άνοιξη, η Ε.Ε. επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να αγοράσει πολιτικό χρόνο. Ως μόνη ορατή λύση, χαμηλού πολιτικού κόστους, προβάλλει αυτή της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού σε επίπεδα κάτω του 2% μεσοσταθμικά, ώστε να μειωθούν οι τόκοι κάτω από τα 7 δισ. ευρώ ετησίως από τα περίπου 12 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Γι’ αυτό άλλωστε έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ώστε ο προϋπολογισμός του 2013 να κλείσει ταμειακά τον Μάρτιο του 2014, αντί τον Φεβρουάριο. Τότε θα εισπραχθεί η τελευταία δόση από το χαράτσι στα ακίνητα και με τον τρόπο αυτόν θα «δημιουργηθεί» το πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα των 550 εκατ. ευρώ, ήτοι το 0,3% του ΑΕΠ.
Στις Βρυξέλλες πάντως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική της λιτότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο ισχυροποίησης των ακροδεξιών κομμάτων αλλά και των πολύ υψηλών ποσοστών αποχής στις επικείμενες ευρωεκλογές, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ, λόγω και των διενέξεων στο εσωτερικό του, επιθυμεί την εξεύρεση λύσης εδώ και τώρα και κατηγορεί για πολιτικό «στρουθοκαμηλισμό» τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Αρτεμις Σπηλιώτη
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=110702
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε