- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Συνάντηση με Σαμαρά θέλουν οι δήμαρχοι

13/09/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ «παζαρεύει» με την κυβέρνηση το καυτό ζήτημα της υποχρηματοδότησης σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εντονες αντιδράσεις από άλλους δημάρχους που κάνουν λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις και πλήρη απαξίωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

[1]Κρίσιμη για την επιβίωσή του περίοδο διανύει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, κινδυνεύοντας να βρεθεί οικονομικά και πολιτικά αποδυναμωμένος.

 

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), έπειτα από μια υψηλών τόνων συνεδρίαση, αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ.Βενιζέλο, για μια «συνολική συζήτηση για τον νέο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης» και «για την ουσιαστική αποκέντρωση και ενίσχυση του θεσμού στην περίοδο της κρίσης», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης, Κ. Ασκούνης.

 

Η προθυμία της πλειοψηφίας να συζητήσει με την κυβέρνηση μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή του συστήματος των δημοτικών εκλογών, είναι πιθανό να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, εφόσον δεν βρεθεί λύση για την υποχρηματοδότηση των δήμων. Οι διαπραγματεύσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, έχουν ναυαγήσει. Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, ο αναπληρωτής υπουργός τούς ενημέρωσε για περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, ύψους 19 εκατ. ευρώ, για το υπόλοιπο του 2013 και 56 εκατ. για το 2014, καθώς και για παρακρατήσεις 6 εκατ. για όσους βγήκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 και 10 εκατ. για όσους ενταχθούν στο καθεστώς το 2013.

 

Μεταξύ άλλων «πρόκειται για θεσμοθετημένους πόρους, οι οποίοι για να παρακρατηθούν πρέπει να αλλάξει ο νόμος», περιέγραψε ο κ. Ασκούνης, συμπληρώνοντας πως ο κ. Σταϊκούρας τους απάντησε πως «είναι απόφαση της κυβέρνησης και πρέπει να προχωρήσει». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (Ν.Δ.) στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Κ. Τζανακούλης, δήλωσε αισιόδοξος πως με τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό θα λυθούν «όλα τα θέματα, μηδέ του εκλογικού νόμου εξαιρουμένου». Η ΚΕΔΕ προτίθεται να προσφύγει στο ΣτΕ στις 20 Σεπτεμβρίου κατά της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του οικονομικού παρατηρητηρίου των δήμων.

 

Οι επίμαχες δηλώσεις Τσίπρα περί «βλαχοδημάρχων», καθώς και του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πυροδότησαν τη συζήτηση στην ΚΕΔΕ, την οποία απασχόλησε κυρίως η αλλαγή του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Μάιο.

 

«Κομματικοποίηση»

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως το θέμα του εκλογικού νόμου «δεν μπορεί να συζητηθεί μεμονωμένα», χαρακτήρισε «ατόπημα» τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και έκανε λόγο για «ξαφνική επίθεση που έχει στόχο να κομματικοποιήσει τις εκλογές και να ευτελίσει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης». Ο κ. Τζανακούλης (Ν.Δ.), αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, είπε πως «εφόσον υπάρχει πρόθεση και πρόταση, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί, αρκεί να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε. Συμπλήρωσε πως πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση των δήμων.

 

«Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν τη «μοναξιά της αυτοδιοίκησης»», κατά τον Γιώργο Ιωακειμίδη (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αδυνατεί να δικαιολογήσει τις περικοπές. Εκανε λόγο για «απαξίωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος» και για «απαξίωση του πολιτικού συστήματος που βολεύει μόνο τους φασίστες».

 

«Ανεχόμαστε έξι μήνες πριν από τις εκλογές να αλλάξει ο υπουργός τον εκλογικό νόμο;» διερωτήθηκε, σε έντονο ύφος, ο Σπύρος Τζόκας, (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ), κατηγορώντας κυβέρνηση και δημοτικές παρατάξεις της συμπολίτευσης για αλλαγή στάσης στις δηλώσεις τους κατά το πρόσφατο παρελθόν. «Συναινείτε για να σωθείτε πολιτικά», συνέχισε, καλώντας το προεδρείο της ΚΕΔΕ να διαψεύσει δημοσίως την είδηση για «κοινές ομάδες εργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών» για το εκλογικό πλαίσιο, η οποία καταγράφηκε, όπως είπε, σε εφημερίδες. Για ένα εκλογικό σύστημα που «θα εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς της κυρίαρχης τάξης» έκανε λόγο η Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ), συμπληρώνοντας: «Μόνο να γελοιοποιηθείς μπορείς, κάνοντας λόγο για “ακηδεμόνευτο τρόπο εκλογής”, εφόσον όλα τα κόμματα λειτουργούν με συνδυασμούς».

 

«Δημαρχοκεντρισμός»

 

Διαφωνίες επί της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τουλάχιστον όπως τείνει να διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις έως σήμερα διαρροές, εκφράστηκαν από πολλούς δημάρχους, όπως εξάλλου έγινε ακόμη και στο δείπνο του πρωθυπουργού στην Κηφισιά με αιρετούς του κόμματός του. Αντίθετος σε «κάθε αλλαγή που οδηγεί τα πράγματα σε έναν “χυλό”, σε ακυβερνησία και σε συγκεντρωτισμό του κράτους», τάχθηκε ο Απόστολος Κοιμήσης (Αμφιλοχίας, ΠΑΣΟΚ), δηλώνοντας υπέρ οποιουδήποτε νεωτερισμού ενισχύει την αποκέντρωση. «Θα οδηγηθούμε ή στη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου ή στον περαιτέρω δημαρχοκεντρισμό», είπε ο Σίμος Δανιηλίδης (Νεαπόλεως-Συκεών, ΠΑΣΟΚ).

 

«Δεν δεχόμαστε να μας συνθλίβουν στις επικοινωνιακές τους μυλόπετρες», τόνισε η Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου (Βέροιας, ΠΑΣΟΚ). «Δεν μπορεί να εκλέγεται ένας δήμαρχος όπως εκλέγεται ο πρόεδρος ενός συλλόγου φίλων ζώων, για παράδειγμα», είπε ο Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ανεξάρτητος), ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Λυμπέρης (Ηλιδας, ΠΑΣΟΚ) τάχθηκε υπέρ της παρουσίας κομματικών παρατάξεων στις δημοτικές εκλογές, επισημαίνοντας πως «ο κομματικός φορέας που προτείνει έναν υποψήφιο έχει την ευθύνη συμπεριφοράς του».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνθήκες πόλωσης σαν τις σημερινές, θα ευνοηθεί η παρουσία «της χρυσής, πορφυρής και κάθε αυγής», όπως είπε χαρακτηριστικά, στην αυτοδιοίκηση. «Δεν θα υπάρχει κανείς Πόντιος Πιλάτος να “νίπτει τας χείρας του” εκείνη τη στιγμή», προειδοποίησε.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=111370