- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η οικολογική εξέγερση στο Κιλελέρ

14/09/13 Nησίδες

Εκατόν τρία χρόνια μετά την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ, οι αγρότες της περιοχής ξαναγράφουν Ιστορία. Αυτή τη φορά είναι πρωτοπόροι σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος

 

«Τα χωριά που είχαν γεωπόνο και οι αγρότες ήταν ενημερωμένοι συμμετείχαν μαζικότερα στη συγκομιδή των κενών συσκευασιών

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

[1] [2]Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, έστω κι αν σπεύσαμε… βραδέως. Στην προκειμένη περίπτωση, το πρώτο βήμα έγινε –κι ας ξεχάσουμε τις συγκρίσεις με τις άλλες χώρες για να μη μελαγχολήσουμε…–από τον Δήμο Κιλελέρ και τους αγρότες του, που συνέλεξαν 300 κιλά πλαστικών κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων και τις έστειλαν για ανακύκλωση. Τα οφέλη του πιλοτικού αυτού προγράμματος που υλοποιήθηκε εθελοντικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι πολλαπλά. Μια αληθινή μικρή επανάσταση, τόσο για το περιβάλλον, μια και «η ανεξέλεγκτη απόθεση των εν λόγω συσκευασιώ, συνεπάγεται τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα», όσο και για τους ίδιους τους αγρότες.

 

Ξεπερνώντας τις γνώριμες αντιξοότητες που περίπου σαν… έθιμο προκύπτουν στη χώρα μας σε κάθε αντίστοιχη καινοτόμα προσπάθεια και έχοντας στο μυαλό τους ότι σε βάθος δύο ετών, η τωρινή εθελοντική τους πρωτοβουλία μάλλον θα εμφανιστεί ως «μνημονιακή υποχρέωση» και νόμος -παρέα με τις κυρώσεις του- στη Θεσσαλία πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. «Σε 2 χρόνια θα είναι υποχρεωτική από τους αγρότες η διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων», μας εξηγεί ο γεωπόνος και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κιλελέρ, Κλεομένης Μπουγανοσόπουλος σημειώνοντας ότι «στους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προβλέπεται ως απαραίτητη προϋπόθεση.

 

Εφαρμόζοντας το πρόγραμμα εθελοντικά από τώρα, έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε εμπειρία 2 ετών και να βοηθήσουμε τους αγρότες να μην αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες όταν οι προθεσμίες θα γίνουν πιεστικές – αλλά και να αποφύγουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις (περικοπές των επιδοτήσεων)».

 

Στην πραγματικότητα, μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν οι ίδιοι οι αγρότες από αυτή την ενέργεια, η οποία δεν ενέχει οικονομικό κόστος για τους ίδιους και επιπλέον προσθέτει αξία στο παραγόμενο προϊόν, το οποίο όταν προέρχεται από μια τέτοια διαδικασία αποκτά ειδική σήμανση και πιστοποίηση που του χαρίζει αυτόματα πιο θετική αντιμετώπιση από την Ευρώπη.

 

Η συγκομιδή των χρησιμοποιημένων συσκευασιών έγινε στα 14 μεγαλύτερα από τα 52 χωριά του Δήμου Κιλελέρ, το τριήμερο 27, 28 και 29 του Αυγούστου. Από τα σημεία συγκέντρωσης διήλθε απορριμματοφόρο όχημα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Στη συνέχεια, ακολούθησε μικροσκοπικός έλεγχος από μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, προκειμένου να διαπιστωθεί η καθαρότητα των απορριμμάτων ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας για ανακύκλωση. Οπως παρατηρήθηκε, τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχαν τα χωριά που διαθέτουν γεωπόνο με κατάστημα γεωργικών εφοδίων, στα οποία οι αγρότες είναι πιο ενημερωμένοι για τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν γενικότερα την απαιτούμενη καθοδήγηση.

 

Οπως ήταν αναμενόμενο –και ίσως αυτό να είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του– το πρόγραμμα προκάλεσε το ενδιαφέρον και άλλων όμορων δήμων, μας λέει ο κύριος Μπουγανοσόπουλος. «Εχουν ήδη απευθυνθεί στον δήμαρχο του Κιλελέρ κι άλλοι δήμαρχοι προκειμένου να λάβουν πληροφορίες αναφορικά με τη διαδικασία. Μην ξεχνάμε την περιοχή της Αγιάς, που κατέχει το 40% της παραγωγής μήλου στην Ελλάδα, τον Δήμο Τιρνάβου με σημαντική παραγωγή σε αχλάδια, βερίκοκα και ροδάκινα, που αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων και ήδη έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι η διαχείριση των κενών συσκευασιών επιτυγχάνεται σε ποσοστό 40-50% σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, άρα δεν είναι ότι οι άλλες χώρες το έχουν λύσει το πρόβλημα και εμείς όχι. Εχει πολλές δυσκολίες ως πρόγραμμα και απαιτούνται η υπομονή και η συμμετοχή των αγροτών».

 

Στο Κιλελέρ έχουν θέσει στόχο τη συγκέντρωση και αποκομιδή των συσκευασιών τουλάχιστον 3 με 4 φορές ετησίως, στο τέλος των μεγάλων καλλιεργητικών περιόδων και εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την ανταπόκριση των αγροτών, που ήδη μετά το πέρας της πρώτης συγκομιδής δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν στη συνέχεια. Αλλωστε, όπως και ο δήμαρχος της περιοχής Ρίζος Κομήτσας υπογραμμίζει, το πιο σημαντικό όλων είναι η προστασία του περιβάλλοντος, διότι όλοι πρέπει να σκεφτούν και τις επόμενες γενιές.

 

………………………………………………………………….

 

Οι φορείς υλοποίησης

 

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν με τη δημοτική αρχή ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας και φυσικά οι αγρότες της περιοχής. Τα 14 προκαθορισμένα σημεία αποκομιδής ήταν στα χωριά: Μεγάλο Μοναστήρι, Καλαμάκι, Αρμένιο, Κιλελέρ, Μέλισσα, Μελία, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Ομορφοχώρι, Νίκαια, Ζάππειο, Μύρα, Βούναινα, Αγιοι Ανάργυροι. Ο ΕΣΥΦ επεξεργάζεται τα αποτελέσματα του προγράμματος και αναλυτικά στοιχεία θα έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη.

 

…………………………………………………………………

 

Οταν τα νερά μολύνθηκαν σήμανε συναγερμός

 

Το καμπανάκι χτύπησε όταν μερικά χρόνια πριν, προέκυψε στο Αρμένιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό, που όμως όπως διαπιστώθηκε οφειλόταν στα πετρώματα της περιοχής. Ωστόσο, τότε που έγιναν έρευνες από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη ρίψη από κενές συσκευασίες σε όλη την περιοχή.

 

«Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. Οπου δηλαδή υπάρχει νερό για να γεμίζουν τα ψεκαστικά βυτία, οι αγρότες αφήνουν εκεί και το κενό. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, εάν σε ένα σημείο υπάρχει συνεχώς εναπόθεση κενών συσκευασιών με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τότε με μια βροχή, για παράδειγμα, καταλήγουν στον υδροφορέα λόγω υπερσυγκέντρωσης. Από τη στιγμή που εμείς είμαστε ο μεγαλύτερος αγροτικός δήμος της χώρας (800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης), αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση», θα πει ο Κλεομένης Μπουγανοσόπουλος, που με την ιδιότητα του γεωπόνου παρατηρεί εδώ και χρόνια το πρόβλημα.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=112421