- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Το Πλαίσιο που οδηγεί στο μέλλον
15/09/13 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
→Το ελληνικό κράτος πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος καλλιεργώντας στους πολίτες κοινωνικές, ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες
Της Δάφνης Φουντουκάκου*
Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων παρουσιάστηκε στις 10 Ιουλίου 2013 στον ΕΟΠΠΕΠ, εκκρεμεί όμως η ανάρτησή του στο site γιατί είναι σε εξέλιξη η οριστικοποίηση της αντιστοίχισης με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Η χώρα μας έχει υποχρέωση να ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή μέχρι το τέλος του 2013.
Η Εθνική Στρατηγική θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλωστε τα πτυχία χορηγούνται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο σύμπραξης με αδειοδοτημένα Κολλέγια στην Ελλάδα και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων της χώρας της έδρας του Πανεπιστημίου που χορηγεί το πτυχίο. Ετσι, το πτυχίο Bachelor είναι Επίπεδο 6, τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης είναι Επίπεδο 7. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας μέσω του ΣΑΕΠ έχει ήδη προχωρήσει στη χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας στους αποφοίτους των Κολλεγίων σε σύμπραξη με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και φαίνεται ότι λαμβάνονται, πλέον, όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. και οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται και στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους με τους κατόχους ελληνικών πτυχίων.
Αλλωστε το Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης (2013-2015) έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας των σπουδαστών ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα σύνδεσης και συνέχειας των μαθησιακών διαδρομών, τόσο στη γενική, όσο και στην επαγγελματική, τη μεταδευτεροβάθμια και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κατάρτιση, π.χ. μέσω της μεταφοράς πιστωτικών μονάδων, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή προβληματική επικοινωνία μεταξύ των βαθμίδων.
Είναι βέβαιο ότι μόνο με επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στο πλαίσιο πάντοτε της Ευρώπης 2020, η χώρα μας θα καταφέρει να καταστεί ανταγωνιστική και να μετατραπεί σε πνευματικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Το ελληνικό κράτος πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη, καλλιεργώντας στους πολίτες εκείνες τις δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για το μέλλον, κοινωνικές, ψηφιακές, γλωσσικές, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας.
Επίσης με την κατάλληλη συνεργασία ιδιωτικού δημοσίου τομέα θα γίνει δυνατή η προσέλκυση ξένων σπουδαστών π.χ. προσφέροντας προγράμματα στα αγγλικά, ενθαρρύνοντας την κινητικότητα με αναγνώριση πιστωτικών μονάδων, χορηγώντας τίτλους σπουδών με διεθνή αναγνώριση, και διευκολύνοντας την έκδοση VISA. Η περίπτωση του Τουρισμού με τα εμφανή αποτελέσματα στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς ένας κλάδος με κατάλληλες ενέργειες και δράσεις μπορεί να ευδοκιμήσει προς όφελος όλων μας.
…………………………………………………………………………………………………….
* Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Κολλεγίων
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=112426
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε