- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τι είναι το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
15/09/13 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
→Πρόκειται για ένα σύστημα ταξινόμησης όλων των τίτλων σπουδών που έχει ο κάθε πολίτης. Αρμόδιος για την ανάπτυξή του είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και στοχεύει στο να υπάρχει ένα και μοναδικό εργαλείο δεξιοτήτων και προσόντων
Είναι ένα πλαίσιο ταξινόμησης των προσόντων, δηλαδή των τίτλων που κατέχουν οι πολίτες. Οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί μετά την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας μάθησης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τυπική, μη τυπική εκπαίδευση κ.ά.).
Αρμόδιος για την ανάπτυξή του είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγεται η αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Την εποπτεία της διαμόρφωσης και λειτουργίας του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, καθώς και τον συντονισμό των εμπλεκομένων με το Πλαίσιο αυτό, ασκεί η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ενωσης του υπουργείου Παιδείας.
Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων απευθύνεται σε:
■ Φορείς πιστοποίησης προσόντων.
■ Παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης.
■ Εκπαιδευόμενους και καταρτιζόμενους.
■ Εργαζόμενους και ανέργους.
■ Εργοδότες.
■ Επαγγελματικούς κλάδους.
■ Κοινωνικούς εταίρους.
Στόχος του είναι η ύπαρξη ενός και μοναδικού εργαλείου μέσω του οποίου να μπορούν να περιγραφούν και να αποτιμηθούν όλοι οι τίτλοι σπουδών, οι οποίοι απονέμονται στην Ελλάδα, και ακολούθως να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό και κατανοητό σύστημα κατάταξης των προσόντων, ήτοι των τίτλων για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης της χώρας. Το ίδιο θα γίνει και για τα προσόντα που αποκτώνται μέσω μη τυπικής εκπαίδευσης και άτυπης μάθησης.
Ο σχεδιασμός
Η δομή του προσδιορίζεται από τα εξής στοιχεία:
Επίπεδα
Η αρχιτεκτονική δομή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων περιλαμβάνει επίπεδα τα οποία καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των προσόντων, από την υποχρεωτική εκπαίδευση έως και την ανώτατη εκπαίδευση.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Τα προσόντα έχουν τη μορφή μαθησιακών αποτελεσμάτων που κατατάσσονται σε επίπεδα. Τα μαθησιακά αποτελέσματα, όσα δηλαδή το άτομο γνωρίζει, κατανοεί και μπορεί να κάνει μετά την ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας, κατηγοριοποιούνται σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.
Περιγραφικοί δείκτες
Τα μαθησιακά αποτελέσματα που αντιστοιχούν στα προσόντα ενός συγκεκριμένου επιπέδου προσδιορίζονται από περιγραφικούς δείκτες, οι οποίοι συγκροτούνται από τις ποιοτικές και ποσοτικές διαβαθμίσεις των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων.
Τύποι Προσόντων
Εκτός των Επιπέδων το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων υιοθετεί έναν αριθμό Τύπων Προσόντων. Οι Τύποι Προσόντων αντιπροσωπεύουν ομάδες τίτλων με κοινά χαρακτηριστικά. Η χρήση των Τύπων Προσόντων διευκολύνει στην κατηγοριοποίηση των τίτλων οι οποίοι κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο.
■ Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων παρέχει τη βάση για την κατάταξη -στα επίπεδά του- όλων των τίτλων που χορηγούνται από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την αντιστοίχησή τους στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, ως ένα μετα-πλαίσιο, αποτελεί το σημείο αναφοράς που επιτρέπει στα συστήματα προσόντων διαφορετικών χωρών να συσχετίζονται μεταξύ τους.
■ Οι διαδικασίες κατάρτισης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στη χώρα αποδείχθηκε, όπως αναμενόταν, δύσκολη υπόθεση. Ο ΕΟΠΠΕΠ έχει αναλάβει την αντιστοίχηση της τυπικής, της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης στην οκτάβαθμη κλίμακα του ΕΠΠ. Από τη μια, οι πανταχόθεν πιέσεις και ο διαγκωνισμός φορέων για μια καλή θέση στην οκτάβαθμη κλίμακα, από την άλλη, οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν είχαν τελειώσει -το σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο μόλις ψηφίστηκε- προκάλεσαν νέα καραμπόλα ανατροπών που καθυστερεί περαιτέρω την τελική διαμόρφωση του ΕΠΠ.
Η αγορά εργασίας
Σε κάθε περίπτωση, το ΕΠΠ θα γίνει το βασικό εργαλείο για να βρίσκει ο καθένας την ταυτότητα με την οποία θα κινείται στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και της αγοράς εργασίας. Τα προσόντα είναι το σύνολο γενικών και ειδικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτώνται από τις διάφορες μορφές εκπαίδευσης (τυπική, μη τυπική, άτυπη) και απαιτούνται για την άσκηση ενός επαγγέλματος ή μιας ειδικότητας ή εξειδίκευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις προσλήψεις στον νέο φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης απαιτείται η κατηγοριοποίηση βάσει ΕΠΠ. Δίνεται δε, μια ενδεικτική συνταγή κατάταξης βάσει της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν τα προσόντα τους. Το σχέδιο νόμου, βέβαια, δείχνει άλλη κατηγοριοποίηση.
Θα περάσει κάμποσος καιρός μέχρι το ΕΠΠ από εθνικό sudoku να γίνει σοβαρό και αξιόπιστο πλαίσιο προσόντων. Είναι, πάντως, ο τελικός στόχος.
Ευρωπαϊκό Πλαίσιο (EQF)
■ Το EQF φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πλαίσιο συνεργασίας και ένα μέσο ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στη βάση, ωστόσο, της εθελοντικής δέσμευσης μεταξύ των εθνικών φορέων αλλά και των διεθνών κλαδικών οργανισμών που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία, η ύπαρξη κοινών διαδικασιών και κριτηρίων. Για τον σκοπό αυτόν, πρέπει να δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις και οι διαδικασίες συσχέτισης των εθνικών ή κλαδικών προσόντων με το EQF.
■ Βασικό στοιχείο του EQF είναι ένα σύνολο 8 επιπέδων που θα αποτελέσουν το κοινό και ουδέτερο σημείο αναφοράς για τις αρχές εκπαίδευσης και κατάρτισης σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο.
Τα 8 αυτά επίπεδα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των προσόντων, από αυτά που αποκτώνται με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή της κατάρτισης έως εκείνα που αποκτώνται στο ανώτατο επίπεδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Το EQF, ως μέσο για την προώθηση της διά βίου μάθησης, καλύπτει τη γενική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και την ανώτατη εκπαίδευση.
Αλλάζουν οι σταθερές
Τα επίπεδα 5-8 περιέχουν σαφή παραπομπή στα επίπεδα που ορίζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτά καθορίστηκαν με τη διαδικασία της Μπολόνια.
■ Η περιγραφή των 8 επιπέδων αναφοράς του EQF βασίζεται στα μαθησιακά αποτελέσματα. Στο EQF ως μαθησιακό αποτέλεσμα νοείται η «περιγραφή τού τι γνωρίζει, κατανοεί και είναι ικανός να κάνει ο εκπαιδευόμενος μετά την ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας». Αυτό αντανακλά σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνονται αντιληπτές και περιγράφονται έννοιες, όπως η εκπαίδευση, η κατάρτιση, γενικότερα η μάθηση.
Η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα εισάγει μια κοινή γλώσσα και καθιστά δυνατή τη σύγκριση προσόντων σύμφωνα με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά τους και όχι σύμφωνα με τις διδακτικές μεθόδους και διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι την απόκτησή τους ή το διδακτικό περιβάλλον στο οποίο αυτά αποκτήθηκαν.
■ Στα EQF τα μαθησιακά αποτελέσματα περιγράφονται με βάση τον συνδυασμό γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Το ισοζύγιο μεταξύ των στοιχείων αυτών διαφέρει από προσόν σε προσόν, δεδομένου ότι το EQF καλύπτει όλα τα επίπεδα. Η χρήση των μαθησιακών αποτελεσμάτων στην περιγραφή των επιπέδων των προσόντων θα διευκολύνει την επικύρωση της μάθησης που πραγματοποιείται έξω από το πλαίσιο των αναγνωρισμένων ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, πράγμα που γενικά θεωρείται βασικό στοιχείο της διά βίου μάθησης.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=112428
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε