- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στον «Καιάδα» του χρέους η ανάπτυξη

15/09/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση ικετεύει την τρόικα να της επιτρέψει να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού της τριετίας 2014-2016 με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ!

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Αίτημα-παράκληση προς την τρόικα, το οποίο προβλέπει την ενσωμάτωση μέρους των προκαταβολών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ ) για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της τριετίας 2014-2016, έχει υποβάλει η κυβέρνηση. Το ύψος των προκαταβολών, που αντιστοιχούν στο 30% των εσόδων του Προγράμματος και μπορούν να διατεθούν για τον σκοπό αυτό, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 5,5 με 6 δισ. ευρώ.

 

Με αυτά τα κονδύλια, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας, με τις δαπάνες για τόκους 10-11 δισ. ευρώ να αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι».

 

Εφόσον οι δανειστές ανάψουν το «πράσινος φως» σε αυτό το αίτημα, τότε τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα είναι πολύ μικρότερα.

 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το κενό αυτό ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ για το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ για το 2015 – 2016. Δηλαδή φτάνει συνολικά τα 11,1 δισ. ευρώ. Σε αυτές τις ανάγκες δεν έχουν υπολογιστεί τα ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ που λήγουν στα «χέρια» των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και τα οποία θα πρέπει να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Αν και υπάρχει συμφωνία μετακύλισης των λήξεων αυτών των τίτλων, εντούτοις το θέμα δείχνει να «κολλά» προκαλώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Για το Μαξίμου ο πιο μεγάλος είναι αυτός που έχει να κάνει με τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν οι ξένοι για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Ελλάδας.

 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το σενάριο με τις προκαταβολές από το ΠΔΕ δεν προχωρήσει, τα ανταλλάγματα της τρόικας θα παραμείνουν σκληρά από τη στιγμή που συνδέονται με ένα νέο δάνειο.

 

Επίσης, η διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για σκοπούς άλλους πλην αυτού της ανάπτυξης είναι εξαιρετικά πιθανό να διατηρήσουν την υφεσιακή πορεία της οικονομίας και το ΑΕΠ της χώρας να κατρακυλήσει πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα των 185 δισ. ευρώ που εκτιμάται για το 2013. Παρά ταύτα, το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς με την τρόικα, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών έχει εστιάσει στην πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και στην τρύπα των 713 εκατ. ευρώ που υπάρχει στα έσοδα αλλά και στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Ενδιαφέρον δείχνουν οι ξένοι και για το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, εκτιμώντας ότι αυτό έχει μείνει πίσω. Ετσι, την επόμενη εβδομάδα θα αναζητήσουν στοιχεία που αφορούν την πορεία της είσπραξης των φόρων εισοδήματος του 2013 και των φόρων από τα ακίνητα (ΦΑΠ 2011 και 2012, «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) αλλά και την αποδοτικότητα της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. «Ταμείο» θα κάνει η τρόικα και για το καυτό θέμα που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ελεγχο θα κάνουν οι δανειστές και για τα νομοσχέδια που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως αυτό με τον νέο Ενιαίο Φόρο στα Ακίνητα από τον οποίο επιδιώκονται έσοδα 2,9 δισ. ευρώ το 2014.

 

Ερχονται με άγριες διαθέσεις

 

Τα στοιχεία που θα συλλέξει η τεχνική αντιπροσωπεία θα τα μεταβιβάσει στους αξιωματούχους, τον Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον Ματίας Μορς από την Ε.Ε. και τον Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, που θα φτάσουν την επόμενη Κυριακή το βράδυ στην Αθήνα. Ο νέος έλεγχος της τριμερούς, που θα είναι ιδιαίτερα σκληρός, θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, καθώς θα μεσολαβήσει μια ολιγοήμερη διακοπή λόγω της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (11-13 Οκτωβρίου) και της συνεδρίασης του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου. τόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εγκριθεί στη συνεδρίαση αυτή η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο να «ξεκλειδώσει» η αποδέσμευση σε επίπεδο Euro Working Group στις αρχές Οκτωβρίου.

 

Η δεύτερη και πιο σκληρή φάση των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 14 Οκτωβρίου. Το τοπίο εκτιμάται ότι δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από το Eurogroup της 11ης Νοεμβρίου.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=112516